Dostihový inforservis – 29. 4. 2003

První měsíc letošní sezóny na centrálním českém dostihovém závodišti zakončil v neděli 27. dubna Jaguar British Racing Green Day - dostihový den s firmou Jaguar.

3. dostihový den sezóny 2003 ve Velké Chuchli

Na dostihy si cestu našel velice solidní počet 2200 diváků, a tak se i potřetí letos potvrdilo, že po dlouhé povodňové přestávce jsou dostihy v Praze žádány. Navíc letos k tradičním pozvánkám v tištěných médiích přibyly i upoutávky na vlnách stanic Český rozhlas a Radio Expres, které jsou vysílány od pátku až do nedělního poledne.

Stejně jako oba předchozí dostihové dny, i ten třetí měl na pořadu osm dostihů, jeho vrcholy byly Jaguar Grand Prix pro starší sprintery a Rigips Prize - 14. Memoriál profesora Michala pro tříleté hřebce a valachy.

Výsledky z neděle

Kifaab dovršil hattrick stáje pana Matina Wolfa

Na startu Rigips Prize - 14. ročníku Memoriálu profesora Václava Michala (kategorie národní listed - NL, 1424 m, 135 000 Kč, 3letí hřebci a valaši) se sešlo třináct tříletých hřebců, kteří by v letošním roce měli tvořit základ špičky klasického ročníku, Memoriál profesora Michala je tradičním hlavním testem pro klasickou Velkou jarní cenu. Otevírací sázkové nabídce (té, která je sázejícím nabídnuta na začátku dostihového dne bookmakery sázkové kanceláře) vévodil City Hall (4:1), ale jako favorit nakonec do dostihu odstartoval M'Ochty Crua (2,8:1), když většina sázejících ocenila hřebcův týden starý lehoučký triumf v dostihu III. kategorie a hlavně angažování zkušeného irského žokeje Johna Francise Egana (Praze velmi dobře známý "freelancer" tu předloni vyhrál České derby s Tribal Instinctem a Zlatý pohár jako partner Ray of Lighta). Do role druhého favorita se posunul All Meine Träume (3,5:1), čemuž v kombinaci s očekávanými schopnostmi tohoto koně dopomohly i sobotní úspěchy jeho tréninkových kolegů - bylo zřejmé, že šampionská stáj trenéra Filipa Neuberga se po prvních zahřívacích startech dostává do dobrého rytmu. V nabídce následovali s kurzy 5:1 City Hall a Tamerlan, dále stáli Kifaab a Cosmetik na 10:1.

Po startu se ostrého tempa chopil Emisio (ž. Petrlík), za kterého se zavěsil All Meine Träume (ž. Donoval). S odstupem je sledovali Tamerlan (ž. Andrés) s Kifaabem (ž. Koplík) a právě tito dva sehráli v koncovce rozhodující partii. V polovině cílové roviny sice podél bariéry zahrozil City Hall, ale nakonec skončil čtvrtý za All Meine Träume. Naopak vnějškem dráhy vystupňovali tempo Tamerlan a Kifaab, kteří na poslední dvoustovce získali převahu. Zpočátku na tom byl sice lépe Tamerlan, ale v závěrečných metrech se před něj o krk na první místo posunul Kifaab (Fair Fabulous - Kilifi). Na pevné dráze (2,4) dosáhl vítěz času 1:26,11 (o 62 setin sekundy lepšího vítězky Deylova memoriálu Kadry). Celkově tříletí hřebci předvedli nadstandardní výkonnost a letošní klasické boje lze očekávat s nadějemi na kvalitní dostihy.

V dnešní, konkurencí nabité době se jen nemnoha stájím podaří vyhrát stejný dostih vícekrát za sebou. Z posledních let je nejmarkantnějším příkladem takového úspěšného majitele ing. Rajmund Pavla, jehož reprezentanti vyhrávali Velkou jarní cenu v letech 1998 až 2001. Stáj Martin Wolf-Clint, kterou reprezentuje Kifaab, se zase v posledních třech sezónách stala specialistou na hlavní předzkoušku Velké jarní ceny, Memoriál profesora Michala. Předloni přinesl oranžovo-fialovým barvám první triumf Persio (ž. Radek Koplík), vloni dostih vyhrál College Classic (Helena Blažková) a letos Kifaab (po dvou letech opět Koplík) završil hattrick. (Kariéra koně Kifaab)

Martin Wolf, jinak podnikatel v oboru zemědělství, vlastní dostihovou stáj Clint teprve čtvrtým rokem, jeho koně se připravují v jihočeské vísce Radomyšl. Pan Wolf zároveň od letošního roku figuruje u svých svěřenců i jako trenér, a tak je triumf Kifaaba zároveň jeho nejvýznamnějším úspěchem na trenérském poli. První trenérské vítězství Martina Wolfa vůbec zařídil o den dříve v Karlových Varech Fit for Fun (ž. Demele)

Silnar při obhajobě neuspěl, vítězství se dočkal Gotyk

Favoritem a hlavní hvězdou startovního pole Jaguar Grand Prix (I. kategorie, 1424 m, 108 000 Kč, 4l. a starší) byl obhájce loňského vítězství v tomto dostihu Silnar (2,5:1), který přes zimu změnil trenéra (od Romana Vítka k Pavlu Kinskému), ale nikoliv majitele (švýcarský turfman Chris Richner) ani jezdkyni (Kristýna Bezděková s ním už vloni dosáhla velkých vítězství). Opozici úřadujícímu Sprinterovi roku tvořilo devět koní, z nichž nejvýše bráni byli aktéři letošního Gomba handicapu Gotyk, Rabín, Talwer a první dva z loňské Českomoravské ceny Lascar a Estyk. Po otevření startovních boxů nejrychleji vyrazili outsider a favorit - Longar a Silnar, kteří přivedli ostatní do cílové roviny, tam se však situace dost vyrovnala a oba lídři náskok ztratili. Ze středu pelotonu razantně nastoupil polský rodák Gotyk (Saphir - Galarda), pod žokejem Daliborem Törökem předvedl nejúčinnější zrychlení a jistě porazil ostatní - vyhrál o tři délky v prakticky totožném čase, jakého dosáhl Kifaab (1:26,12). Samotné Gotykovo prvenství tolik nepřekvapilo (konečně, startoval jako druhý favorit 4:1), silný finiš ukázal už na posledních metrech Gomba handicapu (1200 m) a zde mu 200 metrů navíc evidentně prospělo. Věci se ale děly v dalším pořadí, do pětice nejlepších už se nevešel žádný z předběžných favoritů! Druhý skončil Estyk (7:1) o krk před jedinou klisnou na startu Stigmou (15:1), v půldélkách za ní doběhli čtvrtý Longar (15:1) a pátý Forest Man (9:1). Na Silnara zbylo sedmé místo. Kůň stáje Luka-Mandak Gotyk startuje v České republice třetím rokem (od června 2001), v dosavadních čtrnácti startech ani jednou nevyhrál, poctivý tmavý hnědák ale docílil deseti dotovaných umístění (kariéra koně Gotyk), z nichž řada je velice hodnotných (2. místo v CEBC Sprint, 3. místo ve Velké ceně Prahy atd.). Při svém patnáctém českém vystoupení se tu tedy Gotyk dočkal prvního vítězství.

Acces of Glory naznačil klasické ambice

Osmým dostihem nedělního programu byla Braun Prize (II. kategoerie, 1800 m, 3letí), kde se mezi čtrnácti startujícími představilo hned šest koní hlášených do Českého derby. Nejvíce z nich upoutal tmavý hnědák stáje Pe Gaz International Acces of Glory(GB) (Java Gold - Accesa), který vyhrál velmi lehce o pět délek v dobrém čase 1:55,33. Trenér Jozef Andrés tak má vedle druhého z Michalova memoriálu Tamerlana další želízko v ohni letošních klasických bojů. Acces of Glory je bratrem koně Access to Java, v roce 2001 pětkrát klasicky umístěného (mj. 3. v Českém i Slovenském derby) a vítěze Velké ceny českého turfu 2001, a měl by mít především vytrvalecké přednosti. Z dalších adeptů derby doběhli 2. Zlatý Poklad, 4. Sweet Answer, 8. Namur, 9. Vabecar a 10. Namur.

Po prvním měsíci vyrovnaný Martin Cup

Šampionát profesionálních jezdců Martin Cup 2003 je od samého počátku sezóny velice vyrovnaný. V dosavadních 37 dostizích vyhrálo již 22 jezdců a jezdkyň (21 profesionálů a 1 žák), pouze dvojici žokejů Jiří Chaloupka a Dušan Andrés se podařilo vyhrát tři dostihy.

Aktuální pořadí jezdců na rovině podle vítězství

Češi bodovali: Jiří Palík - hattrick, Filip Minařík - Grupa 3

V neděli se na závodišti ve Frankfurtu velice dařilo českým žokejským legionářům. Vedoucí muž německého šampionátu Jiří Palík si hattrickem (dokonce "čistým" - 3., 4. a 5. dostih) upevnil čelní pozici v aktuálním žebříčku. V témže momentálně čtvrtý Filip Minařík pak s koněm Flambo jistě o jednu délku opanoval hlavní dostih programu, Frühjahrspreis des Bankhaus Metzler-Stadtrat Albert von Metzler-Rennen (kategorie Grupa 3, 2000 metrů, 3letí koně, 100 000 eur). Vítěz získal 56 tisíc a Minařík se tak rázem posunul do vedení v pořadí žokejů podle letos vydělaných cen.

Pořadí na čele německého šampionátu žokejů k 29. dubnu 2003 podle vítězství:

1. Jiří Palík - 210 startů / 38 vítězství
2. Adrie de Vries - 156 / 26
3. Jean-Pierre Carvalho 142 / 20
4. Filip Minařík 208 / 19
5. Norman Richter 110 / 18

Pořadí na čele německého šampionátu žokejů k 29. dubnu 2003 podle vyježděných dotací:

1.Filip Minařík - 196 790 eur
2. Jiří Palík - 163 250 eur
3. Jozef Bojko - 109 635 eur
4. Jean-Pierre Carvalho - 109 220 eur
5. Andrasch Starke - 109 130 eur

Neubergova sobota - Ixos suverénní v Karlových Varech, Alhaan jistil v Drážďanech

Úřadující šampión českých trenérů Filip Neuberg čekal na letošní první vítězné zápisy do posledního dubnového víkendu. Během soboty ale dominoval doma i v cizině. Jeho čtyřletý svěřenec Ixos (ž. Donoval) s rezervami vyhrál hlavní bod karlovarského dne, dvoukilometrový Audi Cup první kategorie, sedmiletý Neubergův podřízený Alhaan dominoval v prvním dostihu sobotního odpoledne v Drážďanech (2000m, 2800 eur). Třetí z letošní Velké dubnové ceny Alhaan zvítězil s jezdkyní Erikou Braneckou netradičním výrokem: jistě o hlavu.

Dostihové centrum Zámrsk jezdí pro úspěchy k Dunaji

Letošní duben se na bratislavské dráze vydařil stáji MUDr. Václava Bruny DC Zámrsk. Tříletí hřebci žluto-černého týmu získali dvě lehká vítězství (Vademecum 13. dubna v Ceně Blueridge Dancer II. kategorie a Nolan 27. dubna v Ceně trojročných žrebcov I. kategorie) a jklisna Rozkošná čtvrté místo (20. dubna v Ceně trojročných kobýl I. kategorie).

Jiří Zlámaný
PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…