Dluhy kam oko dohlédne...

Dostihový sport je často charakterizován jako věčný seriál o koních a lidech. V dnešní době by však bylo záhodno dodat také o velkých penězích, neboť kdo chce uspět ve velkých dostizích, musí investovat skutečně nemalé finanční prostředky. Na druhé straně se mu ale rovněž nemalé finanční prostředky prostřednictvím dotací vrací. Ty největší v tuzemském rovinovém turfu každoročně přináší derby, a ani letos nebude zítřejší (8.7.2000) dostih výjimkou. Ve hře o 2.070.000,- korun bude celkem 13 majitelů - pouze jedna stáj má na startu dvojité zastoupení. V předvečer dostihu není bez zajímavosti podívat se na to, jaké osudy potkávaly jejich předchůdce, kteří se svého času hřáli na výsluní českého turfu.

Nejrychlejší zbrojnoš

Poslední federální Československé derby v roce 1992 vyznělo ve vítězný song reprezentanta stáje Zbrojovky Vsetín Barbakana. Kůň, který na trati derby dlouho působil jako vodič, nakonec vyhrál ve velkém stylu a připsal si ojedinělý triumf - jinak totiž "nejrychlejší zbrojnoš" obvykle na nejvyšší stupeň nedosahoval a nedosahuje ani dosud, když stále působí na překážkových drahách poté, co několikrát změnil majitele.

Osud Zbrojovky Vsetín v dostihovém sportu měl život jen o málo delší než jepičí, ekonomické problémy této firmy se samozřejmě podepsaly na vedlejších aktivitách, a tak se poslední federální majitel derbyvítězství z dostihů poroučel podstatně dříve, než jeho stájová hvězda.

Dluhy a rozčarování po sobě zanechal i jeho nástupce v pozici majitele vítěze derby - podnikatelka Nicola Ahrendová. V jejích barvách vyhrál derby roku 1991 Lykeion, v roce 1995 poslední vítěz českého chovu Regulus, jenž se pro triumf musel vydat na derby do Karlových Varů. Paní Ahrendová vstoupila na naši scénu jako poměrně velký dostihový investor, udržovala se na ní několik let, po polovině devadesátých let však postupně přestala hradit své závazky a z českého turfu nakonec odešla velice narychlo a velice neslavně, přičemž za sebou zanechala řadu dosud nesplacených a zřejmě i nevymahatelných dluhů.

Z pražské "realitky" do americké "cestovky"

Jednou z nejrozporuplnějších osobností mezi majiteli vítězů Českého derby byla paní Radka Kroulová, která se spolupodílela jako majitelka na vlastnictví vítěze derby z roku 1994 Progressiona, a jako jediná majitelka vlastnila nejlepší klisnu posledních let Noru Jeane, vítězku z roku 1997. Radka Kroulová podnikala v České republice v řadě oblastí a dva roky se podílela i na vydávání Dostihových novin, jediného týdeníku, který v českém turfu vycházel.

V souvislosti s jejími obchodními aktivitami se rodila i zlá krev, pro nákup koní do českých podmínek na britských či irských dražbách byla však zřejmě jako stvořená. Nekonvenčním jednáním však proti sobě popudila řadu osobností zúčastněných v českých dostizích a možná i tato skutečnost se podílela na jejím rozhodnutí odejít z Česka do obchodů s realitami do USA, kde se stala majitelkou cestovní kanceláře. Dění v českém turfu však nadále přes Atlantik sleduje a uvažuje dokonce i o možném dovezení koně do velkého českého dostihu zpoza "velké louže".

Proud světla v temnotách

Roku 1996 vyhrál derby Glowing v majetku stáje Kora Law Soziri podnikatele Kořenka, o tři roky dříve se radoval rakouský obchodník Schneider, jemuž patří stáj Quo Vadis. Zatímco prvně jmenovaný již dostihové okruhy opustil, druhý nadále vlastní koně ve slovenském tréninku. Tak kvalitní tandem, jako byli v roce 1993 Zimzalabim a Manhattan Project už ale jeho stáj nevlastnila a její dnešní aktivity vypovídají rovněž o složitější finanční situaci, než v jaké svého času vyhrávali jeho koně exfederální derby.

A tak jediným skutečným kuželem světla mezi českými majiteli zúčastněnými na majitelství vítězných koní Českého derby je zřejmě ing. Pavla, v jehož barvách pod hlavičkou FCC Folprecht běhal loňský suverén Ray Of Light. Pavla loni na podzim zakoupil za 100 000 dolarů favorita letošního derby Sharp Focuse. Ten startuje v barvách nové Pavlovy stáje Ray Racing a nic kolem ní zatím nesignalizuje finanční problémy.

Slovenský Rus v potížích

Majitelem vítěze Českého derby z roku 1998 Temirkanova byla a stále je na Slovensku registrovaná stáj Erdan ruského podnikatele Dauta Nalojeva. Ten vtrhl do světa slovenského a českého turfu už před polovinou devadesátých let, když z Podkavkazí přivezl několik mimořádně kvalitních koní a pro ně vybral Slovensko jako základnu k výpadům západně od našich hranic. Pak ovšem přišlo opatření dostihově vyspělých zemí, které zabránilo hvězdám podunajských končin typu Almaze startovat ve velkých evropských dostizích s odkazem na "neověřitelnou plnokrevnost" ruských koní (jinými slovy pro naprostý chaos v ruské plemenné knize).

Nalojev ovšem nelenil, sáhl hlouběji do kapsy a vydal se nakupovat kvalitní plnokrevný materiál přímo ke zdroji - což u anglického plnokrevníka znamená Anglii. Poslal tam k vysoce kvalitním plemeníkům připustit několik svých klisen, a nakoupil také za nezveřejněné částky původově velmi zajímavá hříbata. Temirkanov byl právě produktem takového nákupu - a to tím nejkvalitnějším. Než oslepl na jedno oko, patřil k nejlepším koním, jací ve střední Evropě v poslední dekádě působili, a stal se historicky prvním koněm, jemuž se podařilo vyhrát jak České, tak Slovenské derby. Po jeho úspěších se však Nalojev začal potýkat s finančními potížemi a okázalá politika se dostala do podstatně redukovanějších kolejí, úspěchy zpřed dvou let jsou dnes jen vzpomínkou. Zatímco ruskému investoru trochu dochází finanční dech, hůře dopadl majitel třetího koně v témže derby Bacara - a. s. Centrotex. Největší dostihový investor v České republice a také sponzor jednoho z Českých derby pořídil právě Bacara za tehdy rekordní částku v českém turfu kolem půldruhého milionu korun, dnes však už je celá tato firma jen vzpomínkou, byť stáj CTX sdružení předcházející dostihové stáje Centrotexu v mnohém připomíná.

S laskavým svolením redakce pro web zpracoval Equichannel.cz.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…