Crystal Cup 2010 čeká nejdelší dostih. Ve čtvrtek se běží Anjou-Loire Challenge

Premiérový ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge bude pokračovat čtvrtým dílem. Pohár, jehož součástí bude i říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, se po měsíci a půl znovu vrací do Francie. Ve čtvrtek 13. května se poběží Anjou–Loire Challenge na závodišti v Lion d´Angers.

Anjou-Loire Challenge je cross country šestileté a starší koně na 7300 metrů. Svou délkou je nejdelším dostihem v programu Crystal Cupu. „Vznik tohoto závodu je zajímavý. Francouzi vlastně chtěli trumfnout Angličany a mít nejdelší dostih. Proto ho v roce 2005 začali pořádat," uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice, z jehož iniciativy vznikl mezinárodní krosový pohár.

Anjou-Loire Challenge je druhým nejlépe dotovaným dostihem v rámci Crystal Cupu. Bude se při něm rozdělovat 112 tisíc eur. Více peněz bude ve hře pouze při říjnové 120. Velké pardubické České pojišťovny, která se poběží o 178 tisíc eur.

„Bohužel další překážkové dostihy v rámci čtvrtečního mítinku v Lion d´Angers už nejsou zdaleka tak dobře dotovány. O startu v Anjou-Loire Challenge totiž uvažoval Josef Váňa. Pravděpodobně se Sixteen. Jenže vzhledem k dotacím dalších dostihů by se mu to nevyplatilo. Proto se budu nyní snažit jednat s francouzskými organizátory, zda by na příští rok měli v programu ještě jeden kros s lepší dotací," uvedl Miroslav Petráň, jenž je zároveň viceprezidentem Crystal Cupu.

Anjou-Loire Challenge se poběží pošesté. Jeho historie se začala psát v roce 2005. Tehdy zvítězil Imposant s žokejem Davidem Berrou. O rok později si své vítězství zopakovali. V roce 2007 triumfoval Le Krakatoa s žokejem Fernandem De Oliveirou, který se představil v loňské Velké pardubické České pojišťovny v sedle osmého Juful Tennise. Poslední dva ročníky mají stejnou vítězku. Vyhrála klisna Nuit Rochelaise. Předloni byl v jejím sedle Jerome Zuliani, vloni David Verry.

O vítězný hattrick Nuit Rochelaise nebude usilovat. Ve startovní listině čtvrtečního dostihu schází. Její trenér Patrice Quinton však bude mít jiná želízka v ohni. Devítiletá klisna Natacha Rochelaise vedená Davidem Verrym bude určitě opět patřit k aspirantům na přední umístění. Do boje vyšle i šestiletou klisnu Semiramiss s Jeromem Zulianim v sedle.

Ve startovní listině, v níž figuruje čtrnáct koní, však jsou i další zajímavá jména. K favoritům se nepochybně bude řadit osmiletý valach Oké Prince, jehož čeká už třetí start v rámci letošního Crystal Cupu. Vyhrál ve Fontainebleau a skončil pátý v Pau. Je v čele průběžného pořadí poháru mezi koňmi. Připravuje ho Jerome Follain, jenž vede klasifikaci trenérů a zároveň majitelů. V jeho sedle bude tentokrát Stéphane Juteau. „Oké Prince je zajímavý i pro nás. Jeho majitel po vítězství ve Fontainebleau prohlásil, že dost reálně zvažuje přihlášku do letošní 120. Velké pardubické České pojišťovny," uvedl Miroslav Petráň.

O přední místa by měl bojovat i desetiletý valach Chriseti, jenž v roce 2007 skončil třetí v Anjou-Loire Challenge a vloni doběhl druhý. Stejně jako před rokem bude v jeho sedle Julien Jouin. Svěřenec trenéra Etienna Leenderse se v rámci letošního Crystal Cupu představil už ve Fontainebleau, kde vybojoval čtvrté místo.

Dalším uchazečem o vítězství bude nepochybně devítiletá klisna Ni Plus Ni Moins. Povede ji Olivier Jouin, s nímž vloni v tomto dostihu skončila třetí. Také svěřenkyně trenéra Pascala Journiaca má zkušenosti s letošním Crystal Cupem. V Pau nedokončila a ve Fontainebleau byla druhá.
Pátý ve Fontainebleau doběhl sedmiletý valach Phakos. Svěřenec trenéra Philippa Cottina bude na startu i v Lion d´Angers. V sedle se objeví trenérův syn David, jenž v rámci Crystal Cupu vede průběžnou klasifikaci jezdců společně Anthonym Thierrym.

Na rozdíl od minulých tří dostihů bude mít Anjou-Loire Challenge mezinárodní obsazení. Ve startovní listině figurují dva koně zpoza kanálu La Manche. Irský osmiletý valach Another Jewel už v letošním roce ukázal výbornou formu. V lednu vyhrál kros v Punchestownu, v březnu skončil čtvrtý v Cheltenhamu a v dubnu vybojoval čtvrté místo v La Touche Cupu v Punchestownu v rámci Crystal Cupu. Jeho trenérem je Denis Paul Murphy a v sedle bude John Cullen.

Druhým zahraničním účastníkem bude jedenáctiletý valach Pass Me By. Svěřenec trenérky Suzy Smithové se na dráhu vrací po roce, povede ho Tom Messenger.

„Obsazení Anjou-Loire Challenge vypadá opravdu velmi zajímavě. A konečně se pohár rozbíhá i mezinárodně. Dalo se to čekat, protože závodiště v Lion d´Angers na západě Francie je dobře položené i pro Angličany a Iry," uvedl Miroslav Petráň.

Čeští účastníci budou na startu Anjou-Loire Challenge scházet podobně jako v předchozích třech dílech. Ovšem stejně jako při minulých závodech se vítěz může těšit na pohár z českého broušeného skla. A ještě jedna zajímavost pro Čechy. První zmínka o dostizích v Lion d´Angers je s letopočtem 1874. Tedy z roku, kdy se poprvé běžela Velká pardubická.

Crystal Cup 2010

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…