Aspirant nečekaně vyhrál třetí kvalifikaci na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny

30. 8. 2010 Dušan Korel Autor fotek: Hana Vytopilová

Na závodišti v Pardubicích byla zahájena druhá polovina letošní dostihové sezony. Odstartoval ji Slovenský den, jehož vrcholem byla třetí kvalifikace na letošní 120. Velkou pardubickou České pojišťovny. Velká cena Skanska – letní cross country měla nečekaného vítěze. Překvapivě vyhrál sedmiletý hnědý valach Aspirant s žokejem Jiřím Kouskem. Svěřenec trenéra Františka Holčáka, který hájí barvy stáje Dr. Charvát, zvítězil jistě o tři délky.

„Čekal jsem hezké umístění, ale vítězství je pro mě také překvapením. Kdyby mi dneska ráno někdo řekl, že s ním vyhraju tak lehce, rozhodně bych mu neuvěřil. Měli jsme super průběh dostihu a na konci jsme měli nejvíce sil," prohlásil žokej Jiří Kousek.

Druhý skončil spolufavorit Mandarino s žokejem Jaroslavem Myškou, který triumfoval v letošní úvodní kvalifikaci. O další dvě a čtvrt délky zpět se na třetím místě umístil Amant Gris s žokejem Markem Stromským. Až čtvrtá byla dvojnásobná vítězka Velké pardubické a obhájkyně vítězství v srpnové kvalifikaci Sixteen s žokejem Josefem Bartošem.

kvalifikace VP

Velká cena Skanska byla zatím početně i kvalitou nejlépe obsazenou letošní kvalifikací. Na start se postavilo 19 koní, z nichž osm už podmínky pro účast ve Velké pardubické mělo splněno. Favoritkou číslo jedna byla Sixteen, která šla do dostihu s kursem 1,7:1. Jejími největšími konkurenty měli být Mandarino a Amant Gris.

O tempo dostihu se zpočátku staral zejména Bejrut s Jungem. Zhruba v polovině převzal iniciativu Mandarino. „Vzadu dělá chyby a dost se dře. Po dnešku jsem přesvědčený, že je to kůň, který musí chodit vpředu," poznamenal žokej Jaroslav Myška.

Mandarino po Havlově skoku zavedl pole koní i na travnatý ovál. Byl v čele ještě na poslední překážce, ale cílovou rovinu už ovládl Aspirant. Předvedl skvělý finiš a zvítězil jistě o tři délky. „Tři překážky před cílem jsem si myslel, že se umístíme na třetím nebo čtvrtém místě. Aspirant se ale dopředu propracoval sám, skákal výjimečně dobře. Byl ve výborné formě a na konci jsme měli nejvíce sil," pronesl vítězný žokej Jiří Kousek.

Mandarino po vítězství v letošní úvodní kvalifikaci skončil tentokrát druhý. „Dneska nepřevedl konec, jaký ukázal v první kvalifikaci. Myslím si ale, že to bylo dáno pauzou, kterou měl po Zlatém poháru. I tak jsem ale spokojený. Na Aspiranta jsme tentokrát neměli," řekl žokej Jaroslav Myška.

Velký boj se strhnul o třetí místo. Sixteen ho nakonec ve finiši neudržela o tři čtvrtě délky ji porazil smolař z předloňské Velké pardubické Amant Gris. Největší favoritka skončila čtvrtá. „Dneska to nebyla taková Sixteen, jakou znám," pronesl žokej Josef Bartoš.

Dostih dokončilo ještě další sedm koní. Cílem proběhli v pořadí Wavelight Laser, Ligreta, Il En Reve, Bejrut, Tomis, Welldancer a Marath.
Právě na Welldancera byla soustředěna velká pozornost. V jeho sedle byl žokej Josef Váňa starší. Dostih ale nedopadl podle představ šestinásobného vítěze Velké pardubické České pojišťovny. Welldancer se stále držel až vzadu a nakonec skončil jako předposlední. „Nemohl v celém průběhu dostihu přijmout tempo. Před Havlákem se na soupeře sice postupně dotahoval, ale jakmile jsme se dostali na trávu a skončili první klasický skok, tak začal chrčet. Možná to může být nějaký problém s nachlazením. Ale spíše si myslím, že to není kůň pro Velkou pardubickou, ale asi pro menší dostihy. Možná ideální bude Cena Vltavy," pronesl Josef Váňa starší.

Třetí kvalifikaci nedokončilo osm koní. Baggio byl zadržen už po druhé překážce. Na Popkovickém skoku měli pád Lakreg s Hirschem, na Francouzském skoku je „napodobila" Partoutatou a Montgomery na Dropu. Jung ztratil jezdce na Velkém vodním příkopu a Profil na Anglickém skoku. Nikodem byl zadržen.

Pole koní českých majitelů se splněnými podmínkami pro účast v říjnovém překážkovém vrcholu sezony se rozšířilo na číslo 29 a přibylo do něho dalších pět jmen. Nově se kvalifikovali Amant Gris, Bejrut, Il En Reve, Ligreta a Welldancer.

Aspirant vítězíNejlépe dotovaným bodem rámcového programu byla Cena Asociace hotelů a restaurací České republiky, steeplechase cross country II. kategorie na 5200 metrů o 100 tisíc korun. Ve startovním poli se objevilo sedm koní kvalifikovaných do letošní Velké pardubické České pojišťovny. Byl mezi nimi mj. loňský říjnový vítěz Tiumen, který svůj první letošní start absolvoval s žokejem Josefem Váňou mladším. Největším favoritem však byl Bremen Plan (ž. Kousek), jenž vyhrál červnovou kvalifikaci.

Svěřenec trenéra Radka Holčáka však tentokrát v dostihu, jehož tempo dlouho diktoval Isar (Sovka), do boje o vítězství nepromluvil. V závěrečném oblouku odpadl z vedoucí skupiny a skončil čtvrtý. Koncovku ovládli koně připravovaní Josefem Váňou starším. Na začátku cílové roviny se do čela dostal Mastman s žokejem Josefem Bartošem a nakonec vyhrál jistě o čtyři a tři čtvrtě délky. Druhý skončil Tiumen a třetí Isar.
„Tempo dostihu bylo od začátku poctivé, Mastman mohl cválat v klidu. Neustále jsem sledoval Bremen Plana, toho jsem si hlídal. V závěru jsem se obával útoku Tiumena, ale zvládli jsme to," pronesl Josef Bartoš. „Tiumen mě mile překvapil. Nečekal jsem, že půjde až tak dobře. Porazil ho dobrý kůň, takže jsem nadmíru spokojený," řekl Josef Váňa mladší.

Nejúspěšnějším jezdcem Slovenského dne byl žokej Josef Bartoš, který jako jediný dokázal vyhrát dvakrát. Mezi trenéry se nejvíce dařilo Josefu Váňovi staršímu. Jeho svěřenci zvítězili třikrát. A mezi majiteli byla nejúspěšnější stáj Dr. Charvát se dvěma triumfy.

Dostihová sezona na pardubickém závodišti bude pokračovat už za dva týdny v sobotu 11. září, kdy se uskuteční mítink nazvaný Francouzský den. Uzavře se při něm domácí kvalifikační seriál. Vrcholem odpoledne, které bude začínat ve 13.00 hodin, bude čtvrtá kvalifikace na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny. Poběží se jako Cena firmy Havelka.

Výhra Aspiranta mě překvapila, přiznal žokej Kousek

Sedmiletý hnědý valach Aspirant ze stáje Dr.Charvát podruhé v letošních kvalifikacích na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny překvapil. Napoprvé v květnu nemile, když jako jeden z favoritů skončil až osmý. Napodruhé si však svěřenec trenéra Františka Holčáka vedl o mnoho lépe. S žokejem Jiřím Kouskem nečekaně vyhrál Velkou cenu Skanska.

Jiří Kousek, Aspirant„Čekal jsem hezké umístění, ale vítězství mě překvapilo," pronesl žokej Kousek, jenž potřetí za sebou na pardubické dráze vyhrál hlavní dostih mítinku. V červnu nejprve zvítězil ve druhé kvalifikaci s Bremen Planem a poté s Royal Mouginsem ve Zlatém poháru, nyní přidal triumf s Aspirantem.

Vítězství s Aspirantem jste tedy vůbec nečekal?
„Kdyby mi dneska ráno někdo řekl, že s ním vyhraju tak lehce, rozhodně mu neuvěřím. Měli jsem ale super průběh dostihu. Před námi sice došlo k několika pádům, ale měli jsme štěstí, že jsme o nikoho nezavadili. Mohl jsem si v dostihu v podstatě dělat to, co jsem chtěl. Dostih nám vyšel na milimetr. Na konci jsme měli nejvíce sil."

Myslíte si, že Aspirantovi bude vyhovovat i o kilometr delší Velká pardubická České pojišťovny?
„Těžko říct. Jsem překvapený, že dneska tak dobře prostál 5800 metrů. Pokud půjde zezadu a bude mít tak dobrý průběh dostihu jako nyní, mohl by prostát i 6900 metrů."

Jiří Kousek, AspirantVe finiši jste o vítězství bojoval s Mandarinem, Amant Grisem a Sixteen. To jsou koně s výbornou koncovkou. Neměl jste z nich obavu?
„Já jsem ani nezávodil na vítězství. Tři skoky před cílem si myslel, že se mi podaří umístit na třetím nebo čtvrtém místě. Ale když jsem na soupeře tak lehce došel, tak jsem se toho nebál. Aspirant se sám tak dobře propracoval dopředu a skákal výjimečně dobře. Když je kůň v takové formě, což člověk v průběhu dostihu cítí, není se čeho bát."

Nebudete mít po dnešku těžší výběr koně pro Velkou pardubickou České pojišťovny?
„Uvidíme. Do Velké je ještě daleko. Ještě nám zbývá jedna kvalifikace. Do té doby musíme zůstat zdraví. Já i koně. Do dne Velké pardubické je ještě dlouhá cesta."

Ale přece jen nebude pro vás volbou číslo jedna Bremen Plan, s nímž jste vyhrál červnovou kvalifikaci?
„Těžko říct. Nechci říct, že mě dneska zklamal, ale... Trošku jsme změnili taktiku. Nechali jsme to vodit stájovému kolegovi. Myslím si, že jsme na to doplatili. Uvidíme, jak na tom budou koníci a který majitel mě bude chtít víc. To se teprve uvidí."

Výkon Tiumena byl perfektní, říká Josef Váňa mladší

Devítiletý hnědý valach Tiumen se poprvé od svého triumfu v loňské Velké pardubické České pojišťovny objevil na dráze. A při své letošní premiéře, kterou absolvoval při Slovenském dnu na Dostihovém závodišti v Pardubicích, si s žokejem Josefem Váňou mladším nevedl špatně. V Ceně Asociace hotelů a restaurací České republiky, steeplechase cross country na 5200 metrů, skončil druhý za Mastmanem.

J. Váňa ml., Tiumen„Mile mě překvapil. Nečekal jsem, že půjde až tak dobře. Jsem nadmíru spokojen," pronesl žokej Josef Váňa mladší, jenž v sedle Tiumena vystřídal svého otce.

S jakým záměrem jste šli do dostihu? Chtěli jste Tiumena nechat jen „proběhnout"?
„Určitě. Ani jsme nechtěli nějak závodit. Jen jsme chtěli, aby dostal do nějaké formy a trochu se proběhl. A aby zjistil, že už není ve výběhu, ale že se musí také makat a závodit. Splnil to na jedničku. V dostihu mi šel do ruky. Pak měl sice chvíli krizi, tak jsem ho nechal odpočinout, ale poté šel zase koncem. Porazil ho dobrý kůň, takže já jsem spokojený s výsledkem."

Bylo na jeho výkonu znát, že se jedná o jeho první start v sezoně?
„Přišla krize, kterou asi ve Velké pardubické neměl. Myslím si, že to bylo způsobeno právě tím, že to byl první start. Žádný kůň při svém prvním startu nepodá svůj úplně maximální výkon. Takže se dá říct, že to bylo perfektní."

Máte s otcem, který je Tiumenovým trenérem, v plánu ještě nějaký start před obhajobou vítězství ve Velké pardubické České pojišťovny?
„Myslím si, že už nemusí mít další start. Tohle bylo tak dobré a tak povedené, že to není nutné. Navíc by to bylo už krátce před Velkou. Kdyby tento dostih nedoběhl, tak jsme ještě uvažovali o nějakém startu. Teď to ale není potřeba. Myslím si, že ho už jen doma doladíme do optimální formy."

J. Váňa ml., Tiumen

V letošním roce jste ho měl jezdit vy. Bude to tak platit i pro Velkou pardubickou České pojišťovny? Nevrátí se do jeho sedla váš otec, který nebyl spokojen s výkonem Welldancera v kvalifikaci?
„To teď nevím. Otec mi po kvalifikaci říkal, že Welldancer asi nepůjde do Velké pardubické. Takže jestli na Tiumena přesedlá, tak ať přesedlá. Tak pojedu jiného koně. Nedá se nic dělat."

Pokud byste nejel Tiumena, tak doma určitě máte na výběr jiného kvalitního koně.
„Určitě. Je tam Juventus nebo Del Sole. Něco by se určitě ještě našlo."

Každopádně právo první volby má váš otec, že?
„Samozřejmě. Ještě mu to nechám, ať si vybere."

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…