84. České derby

Navzdory nejistému a proměnlivému počasí byl letošní derby-den opět velkým svátkem všech příznivců dostihového sportu, na chuchelském závodišti se sešlo pět tisícovek diváků, aby byli svědky nejprestižnějšího dostihu sezóny - 84. Českého derby SETUZA a Marila balírny, klasické zkoušky pro tříleté hřebce a klisny na tradiční trati 2400 metrů o 2,3 miliónu Kč plus dalších 340 tisíc Kč majitelských prémií.

Vysokou úroveň derby-odpoledne doplnilo dalších sedm dostihů v čele se špičkově obsazeným a (včetně majitelské prémie) miliónem korun dotovaným Zlatým pohárem SETUZA. Slavnostní rámec odpoledne dotvořila v přízemí tribuny instalovaná prodejní výstava obrazů, soch a fotografií s dostihovou a hippologickou tématikou (vystavovali např. akademická malířka Ivana Jurná-Lipská, akademický sochař Petr Novák, David Dent z Velké Británie, Court of Arginton Lucien Peytong z Francie, fotografové Marek Skála, Tomáš Holcbecher a další). Celé odpoledne doprovodili svými písničkami populární zpěváci (Věra Martinová, Jitka Zelenková, Stanislav Hložek, Josef Laufer, Martin Tankwey, David Mattioli), takže ani docela prudká dešťová přeháňka na začátku programu nezkazila publiku dobrou náladu.

DERBY vyhrál DARSALAM

Jako vysoký favorit startoval v nejsledovanějším bodu programu ryzák Darsalam. Z původního kurzu 2,75:1, který mu bookmakeři přisoudili v otevírací sázkové nabídce, bylo nakonec startovních 1,7:1. Dále se přízni těšil King Marc (5:1), jemuž v tomto pomohly předchozí triumfy stájových kolegů Arganty a Tankreda a s nimi spojené výborné výkony žokeje Paula Edderyho. S kurzem 6:1 startovali v Německu trénovaný Stin a vítěz hlavní předzkoušky, Velké červnové ceny, Torlus. Do míry 7:1 pak byli bráni v potaz progresivní klisna Mainly Monroe, dcera vítězky Českého derby 1997 Nory Jeane, a premiant Velké jarní ceny Monolit.

V 84. Českém derby SETUZA a Marila balírny startovalo dvanáct v tuzemsku připravovaných koní a proti nim dva reprezentanti německého a polského tréninku. V sedlech se objevilo celkem pět zahraničních žokejů - čtyři, kteří působí v Anglii a Irsku (Chin, Winston, Ffrench a Paul Eddery) a polský veterán Tomasz Dul. Jedinou ženou na startu byla Blanka Šarinová, jezdkyně klisny Lakoniky. Lakonica byla jedním ze čtyř koní narozených v České republice, dále domácí chov reprezentovali Monolit, Reviton a Evian. Čtyři zástupce měli na startu i němečtí chovatelé (King Marc, Stin, Torlus a Pokerfox), tři aktéři derby se narodili v Irsku (Darsalam, Mainly Monroe a German Malt), po jednom odchovanci měly Anglie (Well Knit), Polsko (Jam Hetman) a Francie (Certus).

Po startu se na čele usadil rychlík German Malt a na protilehlé rovině ve svižném tempu vedl o pět délek před ostatními soupeři, které vedli King Marc s Certusem. Pozdější vítěz Darsalam si za nimi držel dobrou pozici u bariéry. V cílové rovině German Malt svůj náskok ztratil a propadl se, dopředu vyrazili King Marc a Certus. Ze středu pole se snažila zrychlovat Mainly Monroe, ale především žokej Chin našel středem dráhy volný prostor pro akceleraci favorita. Darsalam začal plnit svou roli v polovině cílové roviny, záhy se posunul k vedoucímu King Marcovi a po kratším boji porazil i jeho. Závěrečné metry už patřily jedinému aktérovi, Darsalam zvítězil ve druhém nejrychlejším čase historie derby 2:30,28.

Darsalam se stále zlepšuje

Už v zimní přípravě tušil kavkazský rodák Arslangirej Šavujev, že má pro letošní klasické dostihy další eso v rukávu. Ale věrný svému pověrčivostí vedenému stylu, neprezentoval se nijakými bombastickými vyhlášeními. Darsalama koupil dvorní dodavatel Šavujevových svěřenců, úspěšný kazašský filmový režisér Ardka Amirkulov za 6,5 tisíce guinejí. A to je vzhledem k vynikajícímu původu pohledného ryzáka směšná suma. Už teď Darsalam vydělal pětinásobek pořizovací hodnoty! "Je to opravdu dobrý kůň, ale srovnávat jej se svými někdejšími svěřenci zatím nechci. Myslím, že se stále zlepšuje a věřím, že dokáže předvést ještě lepší výkony," sdělil po derby trenér Šavujev. "Teď si odpočine, Slovenské derby v polovině července v plánu nemá, ale míříme do Německa. Na podzim bychom chtěli startovat v Ceně Evropy či německém St. Leger," odhlalil Šavujev další plány.

"Bylo to tu lepší než před měsícem ve Vídni. Darsalam je velmi dobrý kůň a děkuji majiteli i trenérovi, že jsem jej mohl dovést k dalšímu vítězství," vyjádřil své pocity po derby třicetiletý žokej hongkongského původu Stanley Chin. V Praze jezdil poprvé a zařadil ji ve své sbírce k těm lepším závodištím: "Dráha je dostatečně široká s dobrým profilem, takže kůň může ukázat, co doopravdy umí. Dostih se jel korektně, neměli jsme problém. Dostanu-li šanci, určitě nebudu váhat přijet sem znovu."

Darsalam zrušil dvě kletby

Vítězstvím v 84. Českém derby SETUZA a Marila balírny odčaroval Darsalam hned dvě kletby. Jednak se po čtrnácti letech stal prvním vítězem derby, který předtím získal i Memoriál dr. Frankenbergera (naposledy se toto povedlo v roce 1990 Gimtovi, tehdy se přípravná zkouška běžela jako Cena Spojenectví zemědělců a venkova) a jednak prolomil dlouhou nevítěznou sérii koní se startovním číslem čtyři. Naposledy totiž čtyřka v derby vyhrála v roce 1959 (Cent)!

Téměř stoprocentní Wrbna Racing

Nejúspěšnější česká stáj posledních měsíců zaznamenala během letošního derby-odpoledne dvě vítězství a jedno cenné druhé místo. Trenér Čestmír Olehla si pochvaloval služby irského rutinéra Paula Edderyho, který k vítězstvím dovedl Argantu v Ceně Hřebčína Napajedla a Tankreda ve Zlatém poháru SETUZA. V derby jej porazil pouze favorit Darsalam a Eddery s King Markem obsadil druhé místo.

"Paul Eddery se nám osvědčil již několikrát, takže o jezdeckém obsazení našich koní pro derby-den bylo rozhodnuto dávno dopředu," spokojeně hodnotil Olehla. "S Argantou to byla těžká práce, protože dostih byl zpočátku hodně pomalý a v závěrečném sprintu jsme měli co dělat. Naopak Tankred ukázal, že je opravdu třída. Věřil jsem mu, nadchl mě již vloni i nedávno při vítězství v Bratislavě. King Marc potkal v derby lepšího koně, ale i on potvrdil své kvality a jistě neřekl poslední slovo," rekapituloval úspěšný pražský výlet žokej.

Tankred vítězstvím ve Zlatém poháru SETUZA získal svůj vůbec první pražský triumf, dosud na chuchelské dráze zaznamenal dvě druhá místa (České derby a St Leger 2003). Naopak se v dostihu vůbec nedařilo dalším favoritům, obávaný německý host Expensive Dream byl hodně pasivní a skončil sedmý, šampión Tribal Instinct neměl po podklouznutí svůj obvyklý zdrcující finiš a skončil úplně poslední, přičemž v závěrečných desítkách metrů už jej žokej zbytečně nevyjížděl.

Ne vždy je favoritům přáno

Že zdaleka ne každý dostih vyhraje favorit, potvrdilo i letošní derby-odpoledne. Hned v prvním dostihu měl navázat na předchozí triumfy Zambesi, ale finišoval až třetí, vyhrála výborná klisna Stigma. Hnědka stáje K-K Metal potvrdila pozici nejlepší starší klisny u nás a 1600metrovou Cenu přírody Transgas získala ve vynikajícím čase 1:36,49. Druhý dostih, Pohár Sedlářství Jan Hauzr, měl favorita v líbivém ryzákovi Heretikovi, ale i ten jako favorit skončil na druhém místě. Zvítězil hnědák Pudr ze stáje AWA-Shima, stejně jako Stigma odchovanec napajedelského hřebčína. A nezvítězil ani největší favorit dne, v Simsonově ceně Sieza startoval Von Dutch s kurzem jen 1,3:1, avšak v cíli byl druhý za překvapivým vítězem Nezbedou stáje Sen-Senohraby.

Mezinárodní dostih zůstal doma

Tradiční součástí derby-odpoledne je jeden dostih celoročního seriálu Mistrovství světa amatérrských jezdkyň, letos konaný jako Cena Complex, a. s. Do Prahy přijely amatérky z Anglie, Německa, Španělska, Holandska, Norska a Rakouska a proti nim nastoupily tři domácí jezdkyně. Dvě z nich obsadily nejvyšší příčky - zvítězila Linda Fedorowiczová s klisnou Petropolis před Evou Jíchovou s Valangem. Nejlepší z cizinek byla Holanďanka Paula Flierman, jež skončila třetí na Neutronovi. Pro vítězku Lindu Fedorowiczovou, na jejímž stylu je znát, že sbírá cenné jezdecké zkušenosti ve stáji špičkového anglického trenéra Richarda Hannona, to bylo osmé vítězství v kariéře.

Jiří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Podobné články
Poprvé v historii má Velká pardubická dva vítěze - Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem

134. ročník Velká pardubické se Slavia pojišťovnou byl v mnoha ohledech jedinečný. Pojďme si shrnout nejzajímavější okamžiky!

Star v padocku

Dne 13. října se běžela již 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Mezi startujícími byl také třináctiletý bělouš Star. Jak letošní Velkou…