17. dostihový den sezóny 2003 - Praha, Velká Chuchle

V neděli 26. října pokračovala letošní dostihová sezóna na závodišti v Praze-Velké Chuchli svou sedmnáctou kapitolou. Hlavním bodem programu s celkem sedmi dostihy bylo finále seriálu Schaumann 2003 - celoročního okruhu pro dvouleté koně českého chovu, na jehož startu se po škrtnutí klisny Divine sešlo jedenáct koní.

Již v otevírací sázkové nabidce byl favoritem ryzák Heretic (2,5:1), jehož kurz před dostihem ještě poklesl na konečných 1,7:1. Preferovaný ryzák svou roli splnil a vyhrál velmi lehce. Významným momentem se docela nečekaně stala Cena časopisu Zemědělec (handicap IV. kategorie), kterou stylem start-cíl vyhrála v sedle klisny Briany žokejka Blanka Šarinová a zaokrouhlila počet triumfů ve své kariéře na rovnou stovku. Dvěma vítězstvími (s Bellagem a Paramount Starem) se značně přiblížil ke získu titulu žákovského šampióna Václav Janáček.

Heretic králem dvouletých českých odchovanců

Líbivý světlý ryzák, odchovanec a reprezentant Görgl's Farm Heretic je svěřencem chuchelského trenéra Jaroslava Drlíka a v Ceně Schaumann ČR (I. kategorie, 1512 m, 140 000 Kč) jej vedl loňský šampión českých žokejů a vítěz letošního Českého derby Jaroslav Donoval (byl v Heretikově sedle už při předchozí Ceně zimního favorita, kterou spolu dokončili na druhém místě). Už v paddocku před startem budil Heretic dobrý dojem a do dostihu pak odstartoval z boxu číslo sedm jako jasný favorit (1,7:1). Druhou favoritkou (4:1) byla vítězka mostecké Ceny zimní královny Cathy Dancer (ž. Jiří Chaloupka), dále bylo počítáno především se dvěma ze tří svěřenců Jozefa Pirucha na startu Revitonem a Night Dancerem, kteří přijeli na start až z Horního Němčí na moravsko-slovenském pomezí. V dostihu samotném neměl Heretic (Rainbows for Life - Hairy Dream, Heraldiste) žádné problémy, na počátku cílové roviny přešel ze třetí pozice do vedení a v koncovce jasně dominoval. Bylo to lehké naplnění vítězných ambicí. Ke druhému místu se vytáhl podceňovaný Evian (Beccari), třetí finišovala Cathy Dancer (Blueridge Dancer). Heretic dosáhl dobrého času 1:34,72 a nyní má z pěti startů bilanci dvě vítězství, dvě druhá místa a zisk 162 150 Kč. Již vyrovnal svého pětiletého sourozence Harmonyho (také trenér Drlík a stáj Görgl's Farm), jenž vyhrál dostih první kategorie v červenci v Karlových Varech.

Stovka Blanky Šarinové

Triumfem v Ceně časopisu Zemědělec IV. kategorie zaokrouhlila počet svých rovinových vítězství na přesně sto žokejka Blanka Šarinová. Manželka trojnásobného českého šampióna žokejů a dvojnásobného vítěze Českého derby Karola Šariny docílila nejvýznamnějších triumfů kariéry v sedlech klisen - Českomoravská cena 1996 s Norou Jeane, Velká cena Prahy 2000 s Wild Rain a Cena prezidenta republiky 2002 s Gloriettou. Ve vztahu k vítězi nedělního hlavního dostihu je jistě zajímavá skutečnost, že Blanka Šarinová před devíti lety dovedla k vítězství v Zářijovém handicapu I. kategorie Heretikovu matku, klisnu Hairy Dream (před vítězem Českého derby 1994 Progressionem, kterého jel Blančin manžel Karol). V roce 2000 dokázali manželé Šarinovi získat unikátní rodinné double významných Velkých cen, když Blanka vyhrála Velkou cenu Prahy s Wild Rain a o půl hodinky později triumfoval Karol ve Velké ceně českého turfu s Jagminem.

První start Blanky Šarinové - 30.8.1981 Karlovy Vary Cena St. st. Praha-západ - 5. místo s klisnou Volavkou.
První vítězství - 29.6.1986 Karlovy Vary Memoriál ing. Solaříka s hřebcem Marobudem.
Tituly: třikrát 1. místo v šampionátu amatérských jezdců (1988, 1989, 1990)
Nejúspěšnější sezóna v počtu vítězství: 1990 - 16 vítězství
Zahraniční vítězství: 2 (1989)
Počet vítězství v dostizích I. kategorie: 9

Rýsuje se další šampionát - Václav Janáček míří k titulu žákovského šampióna

Již ve značném předstihu byl letos rozluštěn žokejský šampionát ČR Martin Tour Cup (s velkým náskokem získá svůj premiérový titul Dušan Andrés), minulou neděli dvouletý Vydrysek nejspíš potvrdil trenérské žezlo pro Dušanova otce Josefa Andrése (distancovaný Filip Neuberg letos další body již nepřidá a třetí František Holčák před posledními dvěma dny sezóny ztrácí čtyři vítězství). O majiteli dalšího titulu se pravděpodobně rozhodlo v neděli, když žák Václav Janáček dvakrát zvítězil (s koňmi Bellago a Paramount Star), navýšil počet triumfů na devět a vedl v žákovsé hitparádě o čtyři zásahy před Jaromírem Šafářem. Ten sice snížil svůj odstup výhrou v posledním dostihu s Norellem, přesto má všechny trumfy v rukou vedoucí jezdec. Žák třetího ročníku chuchelského SOUz Václav Janáček jezdí dostihy druhým rokem, vloni se mu sice vyhrát nepodařilo, ale letos má bilanci diametrálně odlišnou. Ze 63 startů devět vyhrál (tedy každý sedmý), což dává velice kvalitní úspěšnost 14,3 procenta. Poprvé Janáček zvítězil letos 5. července v Karlových Varech a jako partner dostihu mu tehdy předával čestnou cenu Bolek Polívka.

Češi na Central European Breeders' Cupu vydělali bezmála milión korun

Od roku 2000 se začala psát historie Středoevropského chovatelského poháru (Central European Breeders' Cup) - mezinárodního dostihového dne, který rotuje po pěti zemích, sdružených v KSET (Konference středoevropského turfu). Po Vídni, Mostu a Bratislavě hostila čtvrtý ročník CEBC třetí z podunajských metropolí Budapešť a Maďaři kvůli CEBC narychlo otevřeli rekonstruovaný slavný Kincsem Park.

Z Česka dorazil půltucet koní, dva do každého dostihu. V CEBC Sprint (1200 m) skončil držitel Českomoravské ceny Gotyk (stáj Luka-Mandak) třetí a jen těsně za ním na páté příčce finišovala Merry Dance (Stáj Jeso). V dalších dvou dostizích hráli koně českých majitelů jednoznačně prim. CEBC Mile (1600 m), dostih, který Češi ještě neprohráli, opanoval Tribal Instinct (stáj Dr. Charvát) před Kifaabem (stáj Martin Wolf-Clint), jenž měl v průběhu dostihu kolizní moment a silným závěrem stihl "jen" druhé místo. V CEBC Classic (2400 m) zvítězil jistě Zagon (stáj Nýznerov) před vítězem loňského Českého derby Poderosem (stáj Galaxie - H.M.) a stal se prvním koněm v CEBC, který dokázal obhájit rok staré vítězství. Oba vítězové jsou v tréninku Františka Holčáka a v dostizích je kvalitně odjezdil slovenský žokej Jaroslav Línek.

Ve třech dostizích CEBC se rozdělovalo celkem 54 000 eur a česká šestice si domů více než polovinu z této sumy - 28 800 eur.

Jiří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…