154. Velká národní steeplechase, Liverpool

Přes velké problémy s epidemií slintavky a kulhavky se nakonec tento světoznámý dostih konal. Startovalo 40 koní, z toho 36 domácích, 3 Irové a 1 Francouz. Trať je dlouhá 7 216 m, tj. 4 míle a 4 furlongy, s 30 těžkými překážkami. Náš Marketplace byl ve druhém kole škrtání odhlášen, protože Pavel Složil nechtěl riskovat přípravu koně a finance, když zdaleka nebylo jisté, zda se dostih uskuteční. Rozhodl se tedy soustředit na domácí sezónu.

V Liverpoolu předchozí 4 dny i v průběhu dostihu pršelo, takže trať byla velmi podmáčená a všichni očekávali velice těžký souboj a hodně pádů. To se potvrdilo, průběh dostihu byl místy dost dramatický. Již na prvních překážkách byly pády. Zhruba v jedné třetině trati způsobili volně běžící koně první „kalamitu“, kdy jeden z nich neskočil překážku, zastavil se před ní a zablokoval cestu velkému množství dalších koní. Chvíli poté pokračovalo v dostihu už jen 10 koní, pak 7, pak se stalo znovu totéž, i favorit Edmond ztratil jezdce, dalšímu jezdci se přehodila otěž přes hlavu koně, takže ho chvíli vedl jen z pravé strany, ale po jednom z dalších skoků také padl.

Průběh byl tedy opravdu velice dramatický. Nakonec v dostihu podle záběru kamer pokračovali jen dva koně - začalo se spekulovat o tom, zda nebude překonán rekord z roku 1836, kdy také doběhli jen dva.

Ti dva, kteří jak se zdálo jediní zbyli, byli č. 10 RED MARAUDER a č. 27 SMARTY. V tu chvíli jezdci takticky zatáhli koně zpět, aby dostih s co největší pravděpodobností dokončili. Navíc Red Marauder není příliš spolehlivý skokan, takže se předpokládalo, že zůstane v závěsu za Smartym a bude se ho snažit přespurtovat v cílové rovince. Ale jezdec Richard Guest překvapivě tuto taktiku nezvolil, relativně brzo nastoupil k finiši a s velkým odstupem nakonec zvítězil.

Dlouho po prvních dvou v cíli dobíhali další, kteří zřejmě bez ztráty kontaktu s koněm po pádu nasedli nebo jim kůň napoprvé neskočil, vrátili se a na druhý pokus překážku absolvovali. Takže jako čtvrtý v pořadí doběhl BLOWING WIND, pátý jeden z favoritů PAPILLON.

J. Váňa spolukomentující televizní přenos řekl, že jezdec Richard Guest je jistě velice šťastný, když se mu podařilo zvítězit při svém osmém startu ve Velké národní, a že dnes to byl hlavně souboj s nepřízní počasí a s velmi tvrdými podmínkami na trati.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…