Przedswit Kontana šampiónkou výstavy „KÔŇ 2022“ Trenčín-Nozdrkovce

27. 9. 2022 Jana Fatěnová Autor fotek: Jana Fatěnová, Dalibor Gregor
Kontana na výstavě
Kontana na výstavě

Úspěchem českého chovu a majitele skončil 19. ročník výstavy „KÔŇ 2022“ Trenčín-Nozdrkovce, která se konala 10. září. Tato tradiční výstava přilákala 57 koní různých plemen.

Klisna Kontana (po 1867 Przedswit IX MT/1867 Przedswit Jung a z klisny Komtessa po 2609 Przedswit Klam) chovu a majetku rodiny Richter z Janovic u Trutnova zaujala hodnoticí porotu již v kategorii klisny Furioso, moravský teplokrevník, kde obsadila 1. místo. Posléze se stala šampionkou genových rezerv a do třetice komisi zaujala z 20 vítězů kategorií a stala se šampiónkou výstavy.

Przedswit-Kontana-1-.JPG

Kmen Przedswit je tu s námi od roku 1872, kdy se narodil plnokrevný zakladatel tohoto kmene. Jeho kvality a taktéž jeho potomstva prověřila armáda a posléze i soutěžní svět. Tak se není co divit, že se s Przedswity setkáváme napříč historií chovu koní. Przedswity najdeme v PK ČT i v PK MT, což je případ této klisny.

Podívejme se, jaká cesta vedla k takovému chovatelskému úspěchu.

Kontana je produkt promyšlené chovatelské práce předního chovatele a dlouhodobého propagátora zachování tohoto nejúspěšnějšího kmene ing. J. Richtera.

Kontana-a-Ing.-J.-Richter.jpg

Kontana je dcerou 1867 Przedswit IX MT/1867 Przedswit Jung a klisny Komtessa po 2609 Przedswit Klam.

1867 Przedswit IX MT/1867 Przedswit Jung se narodil v roce 1994 u významného chovatele koní kmene Przedswit a Furioso pana Józefa Pekaniece v hřebčíně SK Kalników v Polsku. Otec Junga, Przedswit Dresk, patřil k úspěšným skokovým koním v Polsku s výkonností „TT“. Mimo jiné v testu mladých hřebců dosáhl nejvyššího ohodnocení, jaké kdy bylo v Polsku uděleno – 98,08 bodů ze sta možných. Przedswit Dresk byl testován pod sedlem i v zápřahu. V plemenitbě působil od roku 1993. Zmražené sperma Przedswita Dreska bylo s velkým zájmem rozprodáno do Německa a Rakouska. Jeho potomstvo dosáhlo nejvyšší sportovní úrovně ve skocích, drezúře i všestrannosti. Przedswit Dresk úspěšně navázal na svého otce Przedswit XIII - 4 – zřejmě nejúspěšnějšího plemeníka kmene Przedswit v Polsku, který zanechal řadu potomků úspěšně reprezentujících ve všech jezdeckých disciplínách (např. Ererest – skok a Kapitol – kvalifikace na olympijské hry v drezúře). Matka Przedswita Dreska, Drina I, dala čtyři plemeníky, z toho tři po PrzedswitXIII - 4 a všichni prokázali výbornou sportovní úroveň.

Počáteční sportovní příprava hřebce Przedswit Jung směřovala k všestrannosti, avšak sklouzla k parkurům, kde se prezentoval i na úrovni Grand Prix 140–150 cm. Vážný úraz jeho další starty omezil a pak plnil pouze funkci plemeníka. Przedswit Jung působí v rámci PK ČT i PK MT, ale i v rodném Polsku zanechal stopu ve svém potomstvu. Jeho potomstvo v ČR bylo zatím prověřeno v drezuře stupně Z a ve skocích stupně T.

Jung.jpg

Matka Kontany, smíšená bělka Komtessa po 2609 Przedswit Klam dala v chovu zatím 4 pravé sestry po Przedswit Jung.

Otec Komtessy 2609 Przedswit Klam se zapsal jako úspěšný pokračovatel Przedswitů, který po sobě zanechal 160 potomků. Byl to mohutný, kostnatý ryzák (obvod holeně 23,5 cm) s výbornou povahou, ochotou k práci a s výraznými skokovými schopnostmi. Závodil s Karlem Růžičkou ml. a v šesti letech chodil už „ST“ parkury, bohužel v osmi letech si na opracovišti přivodil úraz a jeho sportovní kariéra skončila. V chovu nejprve působil ve Velkých Němčicích, v rodinné společnosti Rufa s.r.o., kde během tří sezon dal 18 hříbat, z nichž dosáhli stupně výkonnosti „T“ plemenný hřebec Przedswit Rufa, sportovním jménem Chimbote, a do Rakouska prodaný valach Dantte. I další potomstvo ze zemského chovu bylo úspěšné, a tak se můžeme v chovatelských dokumentech k tomuto hřebci dočíst, že potomstvo dosáhlo sportovní úrovně v D: S*, S: T**, C: L, A: TT. Z 62 dcer, které byly připravovány k ZZVK, bylo 60 zapsáno do HPK. V PK MT má zapsané 4 plemeníky.

P-Klam.jpg

 Kdo koním rozumí, ví, že základem kvalitního koně je dobrý odchov. Toho se Kontaně dostalo na rozlehlých adršpašských pastvinách, na dnešní dobu ve velkém stádě převážně Przedswitů.

Kontana-pastviny.JPG

Ač je Kontana teprve 7letá, je již prověřena v chovu, má dceru Przedswit XXII MT-1/Konvalinka (nar. 2020) po Przedswit XXII MT/ P IV MT – 26 / 2597 Ceris. Takže rodina klisny má další pokračovatelku a jen čas ukáže, zda naváže na úspěchy Kontany.

 Kontana-Konvalinka.jpg

 P-Konvalinka.jpg

Kontana potvrzuje charakteristiku moravského teplokrevníka: je to kůň výborného charakteru, přiměřeného temperamentu a s výbornou mechanikou pohybu, velmi ochotný k práci s pevným zdravím, je konstitučně tvrdá a velmi dobře krmitelná (ano, stačí jí k výstavní kondici jen krmení senem).

Kontana-vycvik.jpg

Vítězství této klisny je i motivací pro chovatele tohoto tradičního kmene chovat tyto krásné a mnohostranné koně dál.

Vicešampiónem výstavy se stal hřebec 3933 Totalis Diamond Contendro (něm. šp. k.) majitele P. Eibnera z Rapovce. Juniorskou šampiónkou výstavy se stala Pippa v. Stal Verheij, klisna mini shetland ponyho D. Hanzové z Trnavy.

Sampionka-a-vicesampion.JPG

V hodnoticí komisi působili prof. Ing. M. Halo, PhD., MVDr. J. Dražan, Ing. P. Görözdi, Ing. J. Kovalčík a Ing. V. Šmelko.

Samotná výstava byla velmi kvalitně připravena a areál JK Cedos TN-Nozdrkovce je vhodnou náhradou za Trenčínské výstaviště, kde tato výstava začínala.

Mějme tedy odvahu vydat se s českými chovatelskými produkty za hranice, máme šanci uspět.

Podobné články

Trávicí systém koní je evolučně přizpůsoben efektivnímu trávení a fermentování vlákniny, protože koně pocházejí ze stepí, kde kvalita pastvin a…

Také přemýšlíte, jak esteticky vyznačit hranice pozemku kolem jízdárny, jak zajistit koním více soukromí ve výběhu nebo čím obehnat pastvinu tak, aby…