Westernové ježdění - Western Horsemanship (5)

25. 1. 2008 Jana Bílková

Umění koně vést otěží není záležitostí pouze reiningu, který má otěž již v názvu (přestože paradoxně freestyle reining často ukazuje jízdu bez otěží), ale správná práce s otěžemi je předpokladem i dobré horsemanshipové jízdy.

Správná délka otěží umožňuje lehký kontakt s hubou koně. Před jízdou by si měl jezdec upravit délku otěží tak, aby mohl mít ruku vedoucí otěže po celou dobu jízdy v blízkosti hrušky sedla - nepatrně nad nebo před hruškou. Při jednoručním vedení na pákovém udidle patří oba volné konce otěží na stranu ruky, která otěže drží.
Držení otěží při jednoručním vedení na páce

Také při obouručním vedení by měly ruce zůstat po celou dobu jízdy v blízkosti hrušky. Následující obrázek ukazuje vyhovující délku otěží pro obouruční vedení, která umožňuje lehký kontakt. Paže jezdkyně tak mohou být volně spuštěné podél těla a veškerá korekce koně se odehrála nenápadným pohybem prstů.
Dobrá délka otěží při vedení na kroužkovém udidle.
Důležitým kritériem správné délky otěží je právě lehký kontakt, který jezdec s hubou koně má. Pokud jsou otěže příliš dlouhé, jezdec ztrácí možnost koně okamžitě ovládat, pokud se vyskytne okolnost, při níž bude korekci otěží potřebovat.

Snaha o korekci koně s příliš dlouhou otěží je vždycky v celkovém dojmu velmi rušivá. Ruka tažená do strany nebo za sebe se neslučuje s ideálem lehce ježděného koně.
Přetahování otěží za záda jezdce nepatří rozhodně k ideálu
Je na zvážení, zda v takovém případě není pro celkovou jízdu lepší zvolit méně přesné provedení úlohy, zato bez okatého přetahování se s koněm.

Povolit více otěž si může dovolit jezdec, který s jistotou koně dokáže přesně provést předepsanou úlohou jen sedem, aniž by se mu kůň "rozpadnul". Jízda na přiměřeně volné otěži zvyšuje náročnost a v případě dobrého provedení celé úlohy i celkové hodnocení. Dobrý dojem zanechá kůň, který je soustředěný, ale přitom uvolněný, neklade jezdci odpor, naopak je na něm vidět snaha jezdci vyhovět.
Pokud není kůň natolik připravený, aby mohl úlohu bezchybně zajet na volné otěži, je lepší si nechat koně raději na kratší otěži a pod stálou kontrolou, než nechat koni volnost. Je dobré mít koně sebraného, nenechat ho se ploužit po jízdárně roztaženého jak je zrovna koni libo.

Příliš volná otěž má ještě další nevýhodu. Pokud jezdec neudržuje s koňskou hubou stálý kontakt...
Rozpadený kůň
... bude kůň překvapen, pokud jezdec ruku v nějaké situaci použije, a své překvapení s náhlým tlakem udidla v hubě dá zřetelně najevo.
Náhlý zásah v hubě.
I z toho důvodu je ke koni férovější udržovat stálý kontakt s hubou koně za pomoci přiměřeně dlouhých otěží.

Podobné články
Disciplína získává mezi jezdci na popularitě

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. V dalším pokračování našeho seriálu si přiblížíme hunterové disciplíny.

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve čtvrtém pokračování seriálu.