Čeští vytrvalci ovládli Bábolna Derby 2010

13. 5. 2010 Michaela Litovová Autor fotek: Michaela Litovová

Již úvod letošní vytrvalecké sezóny začal velmi dobře. Na začátku března se do Německého Severlohu vypravily 3 týmy z Čech. Večer před závody napadlo 10 cm nového sněhu a jezdci a jejich wrangleři mnohdy neřešili to, jak zchladit koně, ale jak je ohřát. Domů se ovšem vraceli s výbornými výsledky. ..

Juniorka Tereza Terberová s koněm Kiev de Villeneuve vyhráli CEIJY2* na 120 km a získali cenu kondice. Další juniorka Tereza Hrubá se na koni Watan umístila na 1. místě v soutěži CEIJY1* na 80 km a taktéž získala cenu kondice. Tereza s Watanem startují letos poprvé v mezinárodních soutěžích. Jejich druhý start, tentokrát v Gartow v Německu, byl v soutěži CEIJY2* na 120 km, kde se umístili na 4. místě. Dalšími nováčky na mezinárodních tratích jsou Vlastimil Rejl s Hamirem 1, kteří se v Severlohu v CEI1* 80 km umístili na 10. místě z 20 startujících koní.

vytrvalost Bábolna Derby 2010O víkendu 1.-2. května 2010 hostil Maďarský Národní hřebčín v Bábolně, dějiště Mistrovství světa juniorů a mladých jezdců 2009, národní a mezinárodní závody, tzv. Bábolna Derby. Ve dvanácti soutěžích od 40 do 160 km startovalo také 12 jezdeckých dvojic z ČR. V sobotu v šest hodin ráno se připravilo ke startu šest koní, z toho 3 od nás: arabská klisna Poesia v sedle s Kateřinou Kyselou, arabský hřebec Modem 29 v sedle se Silvou Lorenzovou a arabský valach Arsan s Petrem Jadlovským. Čekalo je 160 km, rozdělených na 6 kol. Soupeři si nebyli jen mezi sebou, potýkali se také s vysokými teplotami a náročnou tratí, kde tvrdý asfalt střídal hluboký písek.

Nejdříve vyběhli K. Kyselá a Poesia, S. Lorenzová a Modem 29, Patricia Fekete s shagya-arabským valachem Metaxa O´Bajan Aladdin z Maďarska a Tanja Prieler s shagya-arabskou klisnou Selma Zett, startující za Německo. S dvouminutovým zpožděním je následovali P. Jadlovský s Arsanem a Lucia Starovecká na polokrevném arabském valachovi Balkan ze Slovenska. Výchozí čtveřice nakonec absolvovala celý závod společně a o umístění rozhodl až sprint v cílové rovince. Vítězkou se stala Maďarka P. Fekete, druhé místo získala K. Kyselá a jako třetí proťala cíl S. Lorenzová. P. Jadlovský dokončil soutěž na 6. místě.

vytrvalost Bábolna Derby 2010V soutěžích na 120 km jsme měli 3 reprezentanty. Kateřinu Hemzalovou na arabské klisně Arista, Terezu Kopeckou s arabským hřebcem Tuzemec 13 a Miroslava Jadlovského na teplokrevné klisně Káhira 1. V průměrné rychlosti 19,262 km/hod zdolaly trať jako první a společně projely cílem K. Hemzalová a T. Kopecká. Úspěšné projití závěrečných veterinárních kontrol tak zajistilo prvenství v juniorské soutěži CEIJY2* Kateřině Hemzalové a Aristě a v seniorské soutěži CEI2* Tereze Kopecké a Tuzemci 13. Miroslav Jadlovský se v kategorii juniorů umístil na 5. místě.

Nejúspěšnější český kůň loňského Mistrovství světa juniorů (18. místo s jezdkyní Terezou Kucharskou), trakénská klisna Chosita, se se svým majitelem Antonínem Hrdinou vydala na 80 km dlouhou trať v soutěži CEI1*. Po závěrečném finiši s F. Boulbolem ze Slovenska se nakonec umístili na 4. místě z celkových 20 startujících koní.

V národních soutěžích se čeští zástupci také neztratili: na 80 km trati si pro 6. místo doběhli Pavlína Pflugová a Kevin 7 z domovské stáje JS Karolína. 60kilometrovou soutěž zdolávalo 25 jezdeckých dvojic. 11. místo získala Veronika Kubíčková na arabském hřebci Hassan B ze stáje Kyselý. 18. a 19. místo náleželo dalším zástupcům JS Karolína - Tomáši Pflugovi na arabské klisně Wizella a Karolíně Pflugové na shagya-arabském valachovi Karsen 1.

vytrvalost Bábolna Derby 2010Udělování cen kondice jen potvrdilo kvalitu, skvělou formu a připravenost našich koní. V nejvyšších soutěžích je všechny získali zástupci stáje JK Habrovany: CEI3* 160 km - Modem 29, CEI2* 120 km - Tuzemec 13 a CEIJY2* 120 km - Arista. Majitel stáje, Peter Reichmann, to symbolicky nazval „šlehačkou na kávě".

Kateřina Kyselá s Poesií a Silva Lorenzová s Modemem 29 překonaly v Bábolně dosavadní český rekord na 160kilometrové trati: zdolaly jí za 9 hodin a 49 minut, což odpovídá průměrné rychlosti 16,3 km/hod. Navíc si svou jízdou splnily kvalifikaci na Světové jezdecké hry 2010 v Kentucky v USA. Momentálně probíhají jednání se sponzory, protože je velmi nákladný letecký transport do Ameriky. Nezbývá než doufat, že se podaří sehnat potřebné prostředky a Česká republika bude mít své vytrvalostní reprezentanty na této prestižní jezdecké události.

Na závěr bych ráda zmínila jednu zajímavost. V rámci klasických vytrvalostních závodů se v Bábolně konaly také vytrvalostní závody spřežení na 100 km. Pár koní, většinou arabských, byl zapřažen do lehkého vozíku a dva dny po sobě se vydal na určenou distanci. V sobotu odběhli 60 km a v neděli zbývajících 40 km, vše rozdělené do několika okruhů. Koně také museli mezi jednotlivými koly projít veterinární kontrolou, a to pospolu v páru a jedině ti zdraví mohli pokračovat dál. Veterinární kritéria byla shodná s klasickými vytrvalci - tepová hodnota max. 64 tepů/min do 20 minut, čisté chody, bez známek dehydratace či metabolických problémů. Často se ovšem stalo, že se na trati potkali jezdci s těmito spřeženími a museli hbitě uhýbat, aby nedošlo ke střetu a nechtěným karambolům.

Na youTube si můžete pustit video s reportáží, která běžela v hlavních zprávách na ČT1: http://www.youtube.com/user/Vytrvalost#p/u/0/qRzvz4x21GU

Výsledkové listiny jsou ke stažení pod článkem nebo na oficiálním vytrvalostním webu www.vytrvalost.com

Album s fotografiemi z mezinárodních soutěží: http://karminka123.rajce.idnes.cz/Babolna_Derby_1.5.2010/

Podobné články

Slovenská vytrvalostní jezdkyně Dominika Malíková Kleinová suverénně zvítězila v žebříčku FEI pro rok 2023. Jaká byla její cesta na vytrvalostní…

Španělsko je jejím druhým domovem, pouště kolem Dubaje má proježděné křížem krážem. Potěší vás milý a inspirativní rozhovor s Táňou Terberovou tak…