Výstava Jaro s koňmi – máme se čím chlubit?

27. 3. 2009 Lucie Hladová Autor fotek: Lucie Hladová

Již podesáté doplňovala letos 30. ročník výstavy Zemědělec menší výstava koní pod názvem "Jaro s koňmi".  O tom, že v případě výstavy Zemědělec šlo spíše o zahradnickou výstavu, protože zemědělské techniky bylo poměrně málo, není třeba blíže mluvit. Co na této akci zajímá příznivce koní je úroveň doplňující koňské výstavy. Ta, bohužel, nebyla zrovna ideální. Kdo čekal menší koňskou výstavu na dobré úrovni, byl pravděpodobně zklamán...

V České republice se často setkáváme s tím, že na výstavách s koňskou tématikou jsou téměř tradiční vystavovatelé. Snad nikde nechybí plemena  jako starokladrubský kůň, fríský kůň, minihorse. Jakoby další úspěšní chovatelé nechtěli ukazovat svou práci, své nové výsledky a někteří po výstavách jezdili jen z tradice.

Letos se na jarní výstavě v Lysé představilo 25 koní. Stejně jako v loňském roce přijel mj. například jeden z unikátních starokladrubských ryzáků, šestiletý hřebec jménem Sacramoso Euclida XLVI-94, z linie Sacramoso, narozený v majetku Josefa Iše:

Sacramoso Euclida XLVI-94

Diváky dále zaujala velmi mladá Barbora Štěpánková s Peggy v ukázce ovladatelnosti. Klisna byla dříve určená na jatka prý kvůli zlému charakteru - nejezditelná, kopala a kousala. Barbora si ji odkoupila a začala se jí více věnovat. Nyní klisna komunikuje, je lehce ovladatelná a jak ukázala, nebojí se ani igelitového pytle či jakékoliv činnosti své majitelky na svém hřbetu:

Barbora Štěpánková s Peggy

Do Lysé dorazil také Antonín Sádlo, který byl v loňském roce oceněn za působení v chovu minihorse. „V Lysé je vždy krásně, bohužel je tu hluboký písek. Letos byl navíc mokrý, takže se koním hůře chodilo. Ale jinak to bylo v pořádku,“ komentoval úspěšný chovatel.

Předvedena na lonži byla fríská klisna Rienke S. V chovatelské ukázce nechyběla kolekce fjordů, lipických koní a sportovních pony. V dámském sedle se představila Hana Soukalová za doprovodu  v roli pána Magdy Strakové na fríském hřebci Fabian van de Pluum taktéž v barokním kostýmu. Chladnokrevnou klisnu Lísu osedlala ve westernovém stylu Míša Jerinová.

Netradiční podívanou zařídil také chladnokrevný hřebec Raleur De La Seille plemene Arden, předvedený pod sedlem Kateřinou Zadákovou. Ve vystoupení je doprovázel další chladnokrevný kůň v zápřeži.

Ovšem práce chladnokrevných koní jako například těžký tah, ovladatelnost klády, která k zemědělství stále neodmyslitelně patří, právě na této výstavě trochu nepochopitelně chyběla. A to i přesto, že propagace ekologického zemědělství byla na výstavě Zemědělec poměrně rozvinutá. Je důvodem nezájem chovatelů chladnokrevných koní, nebo prostě jen tradiční nedostatečná váha úlohy chladnokrevníků  v dnešní době vůči koním sedlovým?  Kdo ví...

Uspořádání programu je třeba pochválit. Pořadatelé si dobře uvědomili, že z velké části laické publikum nebude zajímat sáhodlouhá chovatelská ukázka koní na ruce. Program byl tak pestře poskládán z aktivních ukázek koní pod sedlem a z jejich předvedení na ruce. U některých koní se bohužel ukázalo, že po zimě ještě nejsou ve vhodné výstavní kondici, ale spíše v digestivní - výkrmné či pastevní.  Pravdou je, že právě tento argument zdůrazňuje řada námi dříve oslovených chovatelů teplokrevných koní, proč jarní výstavy obecně vynechávají.

Ani chování některých koní nebylo bohužel pro výstavu ideální, nemluvě o jezdeckém umu - opět podotýkám některých -  účinkujících. Samotné předvedení a upravenost některých koní odpovídala spíše začátečnické práci, než práci zkušených jezdců či chovatelů. Na malém předvadišti nebylo dodrženo ani pravidlo předvádění koně, že se kůň točí vždy „od sebe.“ Na diagonále směrem domů koně nakonec „popoběhli“ v nepravidelném klusu několik metrů.  Je dobré, aby návštěvníci výstavy viděli, jak se to nedělá?

Velmi pěkné naopak bylo předvedení klisny holandského teplokrevníka Zokettie, která ve volnosti ukázala svou dobrou mechaniku pohybu a prostorný chod.

holandský teplokrevník ve volnosti


Velkým bonbónkem na konci programu bylo atraktivní vystoupení kaskadérské skupiny Caballos. Ta zazářila ve středověké show – sekání hlav, navlékání kroužků a další středověké disciplíny zaujaly. O smích ani potlesk nebyla nouze. Kristýna Jónová, Zdeněk Procházka a Ludvík Novotný se svými mladými a nezkušenými koňmi divákům doslova učarovali. 

Zdeněk Procházka - Sluppy

Co se týče nákupu před sezónou, který jistě naše čtenáře zajímá také, v areálu výstaviště bylo rozmístěno několik jezdeckých potřeb, kde se dalo poměrně dobře nakoupit . Uzdečky od 800 korun, univerzální anglické sedlo za 3.900 korun... V menším rozsahu oproti loňskému roku byly k dostání chovatelské potřeby, jako ohradníky, napáječky, vazáky a další. Zemědělské techniky se na celé výstavě  objevilo oproti předešlým ročníkům taktéž méně, zato zde kralovaly zahrádkářské potřeby. Stromky, sadba, květiny různých druhů k prodeji na každém kroku.

Caballos

„Výstavu Zemědělec - Jaro s koňmi 2009 hodnotíme celkem výborně, návštěvnost byla skvělá, počet návštěvníků se bohyboval mezi 27 - 30 tisíci lidí během celé výstavy. Spokojenost tedy byla jak na straně naší, tak na straně vystavovatelů,“ sdělila nám pořadatelka, paní Ivana Kelymanová.

Uvidíme tedy, jaký bude pro koňaře ročník příští.

sobotní dopoledne - zájem o výstavu byl značný

Vaše zkušenosti a dojmy z této akce přivítáme v diskuzi pod článkem. Do ní můžete přispět po registraci a přihlášení. Pod článkem si také můžete stáhnout seznam vystavovaných koní.

Podobné články

Centrum Eden pořádá v sobotu 22. července tradiční Den koní na Edenu, jehož součástí je v letošním roce i trikové ježdění neboli džigitovka v podání…

Součástí veletrhu FOR PETS bude youtuberka Kristy M. Ranch

Program veletrhu FOR PETS 2024 jako každoročně připravila Nadace na ochranu zvířat, spolupořadatel(ka) veletrhu. Program letošního veletrhu FOR PETS…