V Pardubicích se vystavovala původní britská plemena a minihorse

19. 10. 2017 Iveta Lewingerová, Rafífa Hamoudová Autor fotek: Gabriela Rotová, Jaroslav Macháček, Kamila Válová

S reportážemi se nám poslední dobou roztrhl pytel, včerejší chladnokrevníky vystřídají o něco lehčí pracanti a hlavně i menší závodníci. Jaká byla již IV. mezinárodní přehlídka původních britských plemen?

Této multiplemenné výstavě bývá již několik let vyhrazen první zářijový víkend a stejně jako v předchozích letech i letos byla součástí Mezinárodní výstavy Koně v akci 2017. Pro všechny příznivce původních britských plemen ji připravil ICS ČR a hřebčín Amerika ve spolupráci s ASCHK ČR a Dostihovým spolkem. Pozvání posuzovat přijali dva akreditovaní britští posuzovatelé: paní Barbara Taylor Evans, kterou čeští účastníci výstav již dobře znají, a spolu s ní přiletěl pan Nigel Vale. S posuzovateli ve výstavním kruhu pracovala dvojice stevardů: slečna Rafífa Hamoudová a pan Rudolf Žimulák. Kvůli velkému nárůstu startů byla letos výstava rozdělena do dvou dnů.

 Sobotní program, s výjimkou skokové části Working Hunter Pony tříd (WHP), byl situován na travnatou plochu vedle paddocku, která byla rozdělena na dva výstavní kruhy. Skoková část WHP probíhala na vedlejším pískovém kolbišti. Nepříznivé počasí s přívalovým deštěm před zahájením výstavy připravilo pro účastníky náročný terén, ale ukázalo se, že i s tím si soutěžící dokážou poradit. O posuzování WHP tříd se podělili oba posuzovatelé, paní Barbara hodnotila 1. fázi - skokovou, kde může soutěžící získat maximálně 70 bodů za správné překonání překážek, styl koně a jezditelnost. Ve druhé fázi měl pan Nigel pro každou soutěžící dvojici k dispozici 30 bodů, které mohli účastníci obdržet za exteriér, typ, kondici koně a individuální prezentaci.

Dle KVH byly koně rozděleni do několika skupin. Ve třídě Novice, kde se nám představili zástupci WMP, IC a fellských pony, to bylo po první fázi velmi napínavé, neboť s bezchybným parkurem bez penalizací a rozdílem jediného bodu nastupovaly do druhé fáze dvojice Lucka Robková a Limetree Quick Silver (Stáj u Sepíka, Lysá nad Labem) a Beata Jašurková a Murthwaite Tikka (hřebčín Goodshapes, Střezov). Ve druhé fázi při stejných známkách za individuální prezentaci rozhodl exteriér a typ, který Lucku Robkovou a Limetree Quick Silvera posunul na 1. místo. Ve třídě pro pony do 122 cm KVH se pouze jediné dvojici podařilo překonat parkur bez penalizací, což jí poskytlo značný náskok před soupeři do druhé fáze. Ovšem ten Lýdie Šimerdová s Dukeshill Picture (JK Brilliant Petrovice) vlastně vůbec nepotřebovala, neboť i v druhé fázi obdržela nejvyšší bodové hodnocení a soutěž zakončila suverénním vítězstvím.

Ve skupině pro pony s KVH 123-137 cm byla ovšem situace zcela jiná. Po první fázi v těsném závěsu za sebou postupovali s rozdílem jediného bodu Kristýna Kalibánová a Norman (JK dětí a mladých jezdců Brandýs nad Labem - Stará Boleslav), Tereza Blechová a Merlin Charlie (Stáj u Sepíka) a Katka Stránská a klisnou Limetree Valencia (JK Sobotka). Pouze tyto tři dvojice dokončily parkur bez penalizací. Z nich ve 2. fázi získal nejlepší hodnocení valach Norman a postaral se tak své jezdkyni o vítězství. V následující kategorii pro pony a koně s KVH 138-152 cm se do druhé fáze propracovali po bezchybném parkuru tři kobové, dva irští (Miss Higginz JKZ a Stateira van Irish Cob Holland) a jeden velšský (Scheerdonk's Larona). Všichni tři získali stejnou známku za individuální prezentaci, a proto i zde rozhodlo nakonec hodnocení exteriéru a typu. To společně s nejlepším výsledkem z první fáze posunulo na 1. místo dvojici z Tinker Ranče Olešná - Barboru Pihávkovou a klisnu Miss Higginz JKZ. Nejlépe hodnoceným koněm ve třídách WHP se napříč všemi výškovými kategoriemi s 90 body stala WMP klisna Dukeshill Picture (maj. Markéta Píšová).

 Jezdecká třída JUNIOR RIDDEN byla z pohledu diváků opravdu „pestrobarevná". Startující koně nám vytvořili krásný průřez původními britskými plemeny, od WMP, přes fellské pony, irské koby a WPBr až k velikánům - shireským koním. Právě díky shire horse ze Slovenska (Farma Vampíl) byla tato výstava vskutku mezinárodní. Viděli jsme společné předvedení ve skupině, po kterém následovala individuální prezentace každé dvojice. Vítězně z tohoto klání vzešel fellský valach Murthwaite Tikka, pocházející ze stejného chovu jako úspěšná černá fellská klisna Murthwaite Dawn Chorus v majetku samotné britské královny Alžběty II., kterého ve výstavním kruhu předvedla dvanáctiletá Beata Jašurková. Společně sklidili pochvalu za hezké přechody a cvalové pasáže, klidné stání v řadě a dobrý typ.

 OPEN RIDDEN třídy byly rozděleny na dvě skupiny. První z nich byla zároveň i pátým, a tedy závěrečným kolem celorepublikové seriálové soutěže Open Ridden Šampionát 2017. Do výstavního kruhu nastoupilo jedenáct koní, jednoznačnou převahu zde měla velšská plemena pony a kob. Při společném předvedení ve skupině byl již po soutěžících požadován krok, klus i pracovní cval na obě ruce, individuální část byla navíc doplněna prodlouženým cvalem. Obě části prezentace nejlépe zvládl zkušený třiadvacetiletý plemenný hřebec sekce B Schönbrunn Landgraf s Alžbětou Kosinovou (Master Horse Club), letošní nejlepší velšský pony Mezinárodního šampionátu velšských plemen v Hradci Králové ve třídách na ruce, ale také jediný velšský pony, kterého si při návštěvě ČR v roce 2005 pohladil slavný spisovatel pan Dick Francis. Druhá OR skupina byla, co se týče skladby plemen, pestřejší. Kromě velšů zde startovali WPBr, IC, a také slovenští shire horse. Své kvality zde výborným výkonem, kultivovaným projevem a kvalitním exteriérem potvrdila vítězka WHP třídy Dukeshill Picture s Lýdii Šimerdovou v sedle.

 Diváci MPPBP měli možnost kromě tříd podsedlových zhlédnout i třídy zápřahové. Do výstavního kruhu nastoupila čtyři různorodá spřežení. Mezi nováčky patřila spřežení stáje Acheesi a Stáje u Ryzáčka, k těm zkušeným naopak spřežení JK Sobotka a hřebčína Goodshapes. Vítězství si na své konto připsal velšský kob v majetku Terezy Velkové - Brynseion Trahern, který se prezentoval krásnými chody, vynikajícím prodlouženým klusem a velmi dobrým typem. U druhého umístěného - shetlandského hřebce Modráčka of Kadov pan posuzovatel ocenil vynikající typ, pracovní nasazení, kompaktnost a kvalitní mechaniku pohybu. Fellský valach Goodshapes Fire in the Mist předvedl velmi pěkné chody a panu posuzovateli se líbil kočár, ve kterém byl zapřažen. WPBr valach My Tender Dream startoval v drivingové třídě vůbec poprvé, jeho projev byl ovšem klidný a vyrovnaný, nicméně pan posuzovatel by doporučil do příští prezentace vložit o něco více energie.

 Sobotní program pokračoval chovatelskými třídami. V kategorii irských kobů zabodovaly české odchovy. Šampionkou kategorie se stala letošní klisnička Amerika Tesla (maj. Jonáš Dušánek) a vicešampionkou její stájová kolegyně tříletá Amerika Zonda (maj. Gabriela Rotová), obě z hřebčína Amerika. V kategorii malých Mountain and Moorland plemen soutěžili shetlandští pony, velšští horští pony a velšští pony. Z celkového počtu 26 zvířat byla nejúspěšnější importovaná osmnáctiletá WMP klisna Menai Silver Speck (maj. paní Lucie Diblíčková) a titulem vicešampiona kategorie obohatil svou letošní sbírku zástupce JK Hubička Telnice WMP valach Lledrith Dakota.

 Ve velkých Mountain and Moorland plemenech zazářil reprezentant u nás zatím málo početného plemene connemara - 1901 Diamant 424 (maj. pan Petr Grünthal), působící pod PK ČSP, jehož potomstvo najdeme kromě ČR také v Německu a Maďarsku. Vicešampionem kategorie se stal fellský valach Goodshapes Fire in the Mist, který je potomkem špičkového již nežijícího hřebce s mnoha úspěchy na českých i zahraničních výstavách - bělouše Lunsdale Mountain Mist. V kategorii WPBr jsme měli možnost vidět také nejstaršího koně výstavy - 31letou klisnu 5/1032 Ulita (maj. Kateřina Třasáková), vnučku prvního do ČR přivezeného WMP hřebce Handprint Thomas, která se i přes svůj vysoký věk předvedla v kondici, jež by jí mnozí jiní účastníci mohli závidět.

 Svůj vstup do výstavního světa oslavil ziskem titulu šampiona kategorie sedmiletý valach Chico (25 % velšské krve, maj. manželé Robkovi, Lysá nad Labem), pro kterého to byla premiéra ve výstavních třídách na ruce. Další z nováčků, vnučka bronzového medailisty ze švédského drezurního pony šampionátu 2015 hřebce Bodo - klisna 28/348 Golden Deisy (74,32 % velšské krve, maj. manželé Pavlisovi, Straškov) získala titul vicešampiona kategorie. V plemeni Clydesdale zvítězila importovaná klisna Camlough Calamity Jayne (maj. David Jeřábek), která je vnučkou nejlepšího clydesdaleského hřebce roku 2002 - Dillars Leader. Shireští koně byli záležitostí slovenských hostů. Šampionem kategorie se stal mladý valach Landcliffe Exquisite, vnuk mnohonásobného výstavního šampiona Moorfield Edwarda, vicešampionem pak jeho stájový kolega valach Camalter Sammy, který do Pardubic přijel letos již potřetí. Majitelem obou valachů je Ing. Lubor Kianička.

 Souboj o tituly v plemeni miniaturních koní byl záležitostí dvou českých chovů, a sice stáje Neumětely paní Ilony Uzlové a pana Lukáše Moravce a paní Silvie Šimonovské z Olomouce. Nejúspěšnějším představitelem sekce A (KVH do 86,36 cm) se stal letošní odchov stáje Neumětely - hřebeček Nodd Jey Neumětelský, který nejdříve získal titul Grand šampiona hřebců a posléze k němu přidal i Supreme šampiona sekce A. V sekci B, kde KVH nepřesáhne 96,52 cm, získala titul Supreme šampiona šestiletá klisna paní Šimonovské - Esmee.

Již tradičně bývá součástí MPPBP i speciální třída pro koně se zbarvením palomino, která je otevřena všem nositelům této barvy, bez ohledu na věk, pohlaví a plemennou příslušnost. V letošním roce se nejlepším koněm s tímto zbarvením stala WPBr klisna paní Veroniky Kalvachové - 62/8 Greta. V závěrečném šampionátu výstavních tříd na ruce, kam se kvalifikovali všichni šampioni a vicešampioni kategorií, proti sobě stálo 50 % koní českého chovu a 50 % koní importovaných. Šampionát výstavy posuzovali oba posuzovatelé společně a shodli se na tom, že titul supreme šampiona udělí WMP klisně Menai Silver Speck. Druhým nejlepším koně výstavy se pak stala klisnička irského koba Amerika Tesla.

Nedělní program MPPBP se odehrával přímo na dostihové dráze před hlavní tribunou a probíhal souběžně na dvou výstavních kruzích. Nejdříve dostaly prostor Mladí vystavovatelé, kteří byli dle věku rozděleni do čtyř skupin, z nich se vždy dva nejlépe umístění kvalifikovali do finále. I v letošním roce totiž třídy mladých vystavovatelů podpořila ASCHK ČR, která nejlepšímu finalistovi udělila speciální cenu. Do finále Mladého vystavovatele postoupily tyto dvojice: za nejmladší věkovou skupinu dětí do 6 let Terezka Vacková se SHP klisnou Babeta (Farma Chmel) a Jiří Černý se SHP valachem Viky of Very (Stáj Viktoria Radim) (foto 20), ze třídy sedmi- až devítiletých Adélka Musilová a SHP klisna Lea Domino (JA Bleu de Ciel Hostivař) a Lucka Robková s WMP valachem Limetree Quick Silver (Stáj u Sepíka), ze skupiny dětí 10-11 let Terezka Válová s klisnou IC Scarlett (Tinker ranč Olešná) a nováček letošní sezóny, dvojice, která si v Pardubicích odbývala svou premiéru - Jaroslav Červený s WMP valachem Trawel Merlyn (Stáj Velenka). Z nejstarší věkové kategorie se pak kvalifikovaly Jana Matoušková s klisnou WB Limetree Valencia (JK Sobotka) a další z nových tváří Šárka Manhartová s WPBr valachem Chico (Stáj u Sepíka).

 Finále následně hodnotili oba posuzovatelé společně. Cenu ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele společně s prvním místem ve finále získala po bravurním výkonu Jana Matoušková. Tato talentovaná juniorka ukázala, že svého ponyho velmi dobře zná a umí s ním výborně pracovat. Skvěle zvládla krokové i klusové pasáže, zvolila vynikající tempo při předvedení v pohybu, které umožnilo Valencii ukázat pěknou mechaniku a dokázala ji udržet soustředěnou po celou dobu pobytu ve výstavním kruhu.

Po Mladém vystavovateli dostaly prostor nejmenší děti v leadreinových třídách. Ty jsme viděli celkem tři a jejich výsledky se započítávaly do celorepublikové seriálové soutěže Lead Rein pohár 2017. Generálním sponzorem LRP je již třetí sezónu společnost Sehnoutek a synové a speciálním sponzorem tohoto pátého kola byla paní Irena Budínová a její FB stránky „Čelenky pro koně". V shetlandské třídě mezi startujícími pony převažovaly české odchovy, které také obsadily první tři místa. Zvítězila klisna Lea Domino s Adélkou Musilovou a vodičem paní Veronikou Musilovou. V jejich podání jsme viděli prezentaci na vysoké úrovni, dobře připraveného a spolupracujícího poníka a hezký jezdecký projev dítěte. Druhé místo obsadil šestiletý Jiřík Černý s valachem Viky of Very a vodičem paní Miluší Černou. Viky získal velmi dobré hodnocení za ochotu spolupracovat s malým jezdcem a klidné a plynulé přechody. Jako třetí se umístila klisna Babeta s Terezkou Vackovou, jenž i přes drobné exteriérové nedostatky byla výborně hodnocena za charakter, ochotu a vhodný temperament a prokázala kvality dobrého LR poníka.

 Na rozdíl od shetlandské třídy v té velšské startovali pouze poníci importovaní. Převahu měli poníci britského chovu, jednoho zástupce zde měl i polský chov. Nejlépe se prezentace vydařila týmu z JK Hubička Telnice ve složení Adélka Selyben, WMP valach Lledrith Dakota (startující v těchto soutěžích první sezónu) a vodič paní Eva Pecharová. Výborné předvedení ve skupině doplnil tento tým precizně provedenou individuální úlohou s hezkými přechody a klidným stáním v řadě. Druhé místo si vybojoval tým stáje Naes. Nejmladší soutěžící ve třídě čtyřletá Martinka Kolaříková s klisnou Sahara a vodičem slečnou Michaelou Havlovou jasně ukázala, že již ve své první závodní sezóně je schopná konkurovat starším a zkušenějším dětem a je třeba s ní v budoucnu rozhodně počítat. Mezi českou LR špičku patří samozřejmě i třetí umístěná Adélka Musilová s valachem Oldvicarage Border River a vodičem paní Veronikou Musilovou (JA Bleu de Ciel Hostivař). Elegantní valach se sice hezky předvedl, ale jeho výkon byl poznamenán lehkou nervozitou a nesoustředěností.

Ve třídě Nadějí opět kralovali shetlandští poníci. Nejen proto, že tvořili větší část startovní listiny, ale také proto, že obsadili první tři místa. Vzhledem k tomu, že se jedná o třídu začínajících dětí, posuzovatelé zde kladli velký důraz na dobrý charakter, vhodný temperament a potřebný stupeň přípravy poníka, který by měl svému malému jezdci býti za všech okolností oporou. Těmto požadavkům nejlépe vyhověl zástupce JK Valdar - bílý valach Victor of Very se čtyřletým Kristiánem Lukešem a vodičem paní Petrou Lukešovou, který byl letos i velmi úspěšný v chovatelských třídách na výstavě v Nebanicích. Dobrý exteriér a typ, příkladná prezentace, skvělý charakter a stálý úsměv malého jezdce udělaly na posuzovatele velký dojem. Dobrou prezentací, úsměvem a radostí z jízdy mohly vítěznému týmu konkurovat i další dva umístění. Z nich více zaujal druhý z odchovů paní Libuše Kaprasové - sedmiletý valach Viky of Very, který na svém hřbetě v doprovodu vodiče paní Miluše Černé nesl také čtyřletou Milušku Černou ze Stáje Viktoria Radim. Třetí příčka náleží dalšímu ze čtyřletých dětí - Honzíkovi Ládkovi, který startoval v sedle zapůjčené klisny Ursely van de Herdershoeve a společně s vodičem slečnou Kristýnou Šmejkalovou soutěžili za Pštrosí farmu na Čenkově.

 Kromě té nejmladší věkové kategorie dětí se divákům před hlavní tribunou představily také začínající jezdci do 12 let na ponících s KVH do 137 cm, jezdící již samostatně, bez vodiče, ve třídách First Ridden. Soutěžící byli rozděleni do dvou skupin, z nichž první tři umístění postupovali do finále pátého kola, kde mohli získat poslední body do celoročního hodnocení seriálové soutěže First Ridden Šampionát 2017. Na základě součtu bodů z celé sezóny pak prvních šest umístěných dvojic postoupilo do velkého finále. S nejvyšším součtem bodů (28) do finále nastoupili Kristýna Hájková a WPBr valach Kendy, jen o bod za ní byla Lucka Robková a WMP valach Limetree Quick Silver, s 12 body postupovaly dvojice Tereza Válová s klisnou IC Scarlett a Karolína Zápotocká s klisnou SHP Urselou van de Herdershoeve (JK Dominika). S osmi body se dále kvalifikovala Eliška Perlíková a WMP valach Russel Pipit (JK dětí a mladých jezdců Brandýs nad Labem, stará Boleslav) a šestici finalistů doplnila Adéla Musilová a WMP valach Oldvicarage Border Reiver (6 bodů, JA Bleu de Ciel Hostivař). Finále, do kterého každá dvojice nastupovala s čistým štítem, hodnotili opět oba posuzovatelé společně. Úkolem finalistů bylo co nejlépe předvést svého koně dle konkrétního zadání posuzovatelů na místě. Z výše uvedené šestice to nejlépe zvládla Lucka Robková s Limetree Quick Silverem, kteří se stali celkovými vítězi prvního ročníku First Ridden Šampionátu 2017 (15 účastníků). Matka tohoto valacha se předcházející den stala šampionkou MPPBP „na ruce". Druhé místo v celoročním hodnocení obsadila její stájová kolegyně Kristýna Hájková s valachem Kendy a třetí místo vybojovala nejmenší klisna startovního pole a jedna ze dvou představitelek plemene shetlandský pony, které se letos do FRŠ zapojily, bělka Ursela van de Herdershoeve s Karolínou Zápotockou v sedle.

 Nedělní SVT vyvrcholily velkým finále seriálové soutěže Open Ridden Šampionát, do kterého se stejně jako u FRŠ kvalifikovalo šest nejlepších dvojic v rámci celoročního hodnocení (19 účastníků). Z prvního místa tabulky s 20 body postoupila do finále Kristýna Hájková a velšský pony v typu kob Trawel Cu Mel (Stáj u Sepíka). V těsném závěsu za ní se s 18 body kvalifikovaly dvě dvojice: Kateřina Stránská s klisnou velšského pony Limetree Valencia (JK Sobotka) a Tereza Blechová s valachem stejného plemene Merlin Charlie (Stáj u Sepíka). Ze čtvrtého místa tabulky s 10 body postupoval také plemenný hřebec Schönbrunn Landgraf s Alžbětou Kosinovou (Master Horse Club). 8 bodů stačilo na páté postupové místo Jonáši Dušánkovi s kobskou klisnou Ruska Welsh Maid (hřebčín Amerika). Na poslední volné postupové místo si mohly činit nárok hned 3 dvojice se shodným součtem 6 bodů. Vzhledem k tomu, že dvě z nich nebyly v neděli na místě, šestici doplnila dvojice Karolína Glasová a velšský kob Pretoria Mawerick (Stáj u Sepíka). I zde posuzovatelé po společném předvedení ve skupině zadali soutěžícím konkrétní úkol. S touto výzvou si nejlépe poradila reprezentantka JK Sobotka - Limetree Valencia s Kateřinou Stránskou. Kromě bezchybného předvedení ve všech chodech, hezkých přechodů a dobrého prodloužení a zkrácení získala tato klisna i vysoké hodnocení za exteriér a typ. Druhé místo si v silné konkurenci vybojovala Kristýna Hájková s valachem Trawel Cu Mel a třetí místo obsadil Jonáš Dušánek s klisnou Ruska Welsh Maid.

Po oba dva výstavní dny měli účastníci možnost zasoutěžit si ještě také v trailech, jízdě zručnosti na oprati, jumpingu, či kostýmové jízdě zručnosti s vodičem.

Kompletní výsledky můžete najít zde: http://svtinfo.websnadno.cz/vysledky/pardubice2017_vysledky.pdf

Za podporu a pomoc s organizací této výstavy bychom rádi poděkovali nejen pořadatelům a celému organizačnímu týmu, ale i chovatelským svazům SCHSHP, ČSCHVK, ICS ČR a všem sponzorům: společnosti Sehnoutek a synové, Čelenky pro koně paní Ireny Budínové, Fides Agro - Hippi Müsli, Glord, Nutrihorse - Pavo Canvit s.r.o, Ráj ohlávek, Bohemia Sekt, časopisům V sedle a Koně a hříbata. Velké díky patří našemu mediálnímu patrnerovi - serveru EQUICHANNEL.CZ.

Podobné články

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.

Zásadní obměnou projde v příštím roce podzimní část sezóny na pardubickém dostihovém závodišti. Pořadatelé na polovinu měsíce září zařadili do…