V Lysé vstoupí další osobnosti do Dvorany slávy

22. 9. 2011 Tisková informace

Krátce po zahájení výstavy Kůň v Lysé nad Labem bývají tradičně uváděny do tzv. Dvorany slávy významné osobnosti, které se přičinily o rozvoj a popularizaci jezdectví a chovu koní. Vedle pořádající společnosti In-expo Group tyto osobnosti navrhují redakce hlavních mediálních partnerů výstavy – časopisu Jezdectví, čtrnáctideníku Jezdec a Paddock Revue. Letos byli vybráni MVDr. Juraj Hanulay, Ondřej Zalabák, Jaroslav Drlík a Václav Háček.

MVDr. Juraj Hanulay nominovaný do Dvorany slávy redakcí časopisu Jezdectví je nejen veterinář a ředitel zoologické zahrady, ale především uznávaný skokový jezdec a trenér. Koně si naplno získali jeho srdce až při vysokoškolských studiích brněnské veteriny. Je jedním ze spoluzakladatelů JO Slávia VŠV Košice. Od roku 1960 působil v Motěšicích, kde se kromě ježdění věnoval organizaci závodů i tréninku jezdců. MVDr. Hanulay se úspěšně účastnil i drezurních závodů a je několikanásobný mistr Slovenska v parkurovém skákání, vítězem Velké ceny Lipska z roku 1966 a účastníkem mistrovství světa 1978. Dodnes se věnuje tréninku, zejména mladých jezdců.

Kůň 2011Redakce časopisu Jezdec, která si při svých oceněních všímá především publicistických počinů při popularizaci koní, se v roce 2011 rozhodla ocenit internetovou televizi EquiTV.cz, která vznikla na základě iniciativy televizního produkčního a příznivce koní Ondřeje Zalabáka. Myšlenka vytvořit internetovou televizi zaměřenou na výuková videa, zpravodajství a celkový koňařský lifestyle se stala realitou 1. srpna 2009, kdy byla odvysílána první reportáž. Pozitivní reakce a podporou partnerů společností Farnam a Equiservis byl brzy navýšen obsah reportáží na současné tři týdně. Od samého počátku bylo hlavním posláním portálu Equitv.cz zprostředkovávat informace o tréninku koní, veterinární problematice či legislativě formou videoreportáží, které umožňují sdílet informace formou praktických ukázek a pomáhají tak divákům dostat se k zajímavým a cenným informacím jednoduše a především zdarma. S postupem času začala EquiTV vyrábět i vícekamerové záznamy z významnějších soutěží, které přebírají Česká televize či Nova Sport. V současné době je v archivu EquiTV možné shlédnout na 343 tématických reportáží a další stále přibývají.

Jaroslav Drlík je absolventem učiliště ve Velké Chuchli, vyučil se u trenéra Jaroslava Houry. Jako jezdec vyhrál 90 dostihů, z toho 10 za svého působení v NDR, kde byl dvakrát v delším angažmá. S Lyží vyhrál v roce 1969 poprvé klasický dostih - Memoriál Ing. B. Tichoty (Oaks), v roce 1972 zvítězil v St. Leger s Victorem. V Čs. derby byl v roce 1975 druhý s Windem 1975 a třetí v roce 1973 s Valem II. K jeho největším jezdeckým úspěchům patří i vítězství v Československé ceně 1966 s tehdy dvouletým Silverem. Trenérské práci se věnuje od roku 1979. V roce 1982 vyhrála jeho svěřenkyně L´Avenir Jarní cenu klisen. V dalších sezonách se mu mj. podařilo dvakrát zvítězit v Československém derby - s Taranem v roce 1983 a s Trocaderem v roce 1985. Jeho nejúspěšnější svěřenec Taran navíc v letech 1983 a 1984 obsadil druhé a třetí místo na mezinárodních mítincích socialistických států. V roce 1994 byl v Českém derby třetí další Drlíkův kůň Garibaldi. Věkem i služebně patří Jaroslav Drlík, který nedávno oslavil sedmdesátiny, k našim nejstarším dostihovým trenérům. Na odchod do důchodu ale zatím vůbec nepomýšlí. Stále patří k naší trenérské špičce, což mj. dokazuje i jeho vítězství v rovinovém šampionátu 2009. Do Dvorany slávy jej uvádí redakce Paddock Revue.

Václav Háček nominovaný společností In-expo Group se s koňmi setkával již od dětství. Lepší časy, co se jezdectví týče, nastaly pro Václava Háčka až v roce 1964. Tehdy se na ředitelství Státního statku Přeštice, pod nímž pracoval jako zootechnik, dala dohromady parta nadšenců, kteří pravidelně dojížděli do Klatov do jezdeckého oddílu. Jezdili takto pravidelně 1 až 2 krát týdně 5 let, kdy se podařilo založit jezdecký oddíl v Blovicích. Ač tehdejší doba koním příliš nepřála, tam kde byl, byli vždy i koně. Někteří nadřízení tlačili na omezení chovu koní, jiní na jeho úplné zrušení, on se však vždy snažil a dokázal koně na jemu přiděleném hospodářství Státního statku udržet. Vybíral a jezdil připouštět klisny ke kvalitním hřebcům - když nebylo k dispozici nákladní auto, odvezl je traktorem, nebo osedlal a dojel ke hřebci desítky kilometrů „po kopytě". Koně, kteří prošli a dodnes prochází Václavovýma rukama, umí chodit v zápřeži stejně tak jako pod sedlem. Jezdecký kroužek založil Václav v roce 1979 při tehdejším Domu pionýrů a mládeže a vede jej bez přestávky dodnes. Ve svých 76 letech pravidelně jezdí několikrát týdně na mladých koních do terénu a na podzim při Hubertových jízdách nevynechá žádnou překážku. Život ho naučil překážkám se nevyhýbat.

Podobné články

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.

Zásadní obměnou projde v příštím roce podzimní část sezóny na pardubickém dostihovém závodišti. Pořadatelé na polovinu měsíce září zařadili do…