Tradiční výstava moravského teplokrevníka v JS GRUNT Galatík

21. 9. 2010 Jana Hlaváčová Autor fotek: Jana Hlaváčová (Arpuska)

V rozvíjející se JS Grunt Galatík se letos konala již sedmá tradiční výstava moravského teplokrevníka. Byli jsme svědky hodnocení osmi různých kategorií tohoto všestranně využitelného, rodinného koně.

Moravský teplokrevník by měl mít kohoutkovou výšku přibližně 160-170 cm. Hlava má být suchá s živým, výrazným okem. Vyznačuje se prostornými chody, dobrou krmitelností a perfektním charakterem s přiměřeným temperamentem. Ochotný k práci, s tvrdou konstitucí. Všestranně využitelný jak pod sedlem, tak v zápřeži. To jen málo k tomu, jaký by měl moravský teplokrevník být. Více informací můžete najít na stránkách svazu chovatelů a příznivců moravského teplokrevníka.

Do roku 2004 byli koně, u kterých v rodokmenu najdeme kmen Furioso, Przedswit, Gidran, Star of Hannover, North Star, Nonius, Shagya a Catalin, řazeni pod českého teplokrevníka, z jehož chovatelského cíle jsou ovlivněni.

V tomto článku vám nabízím fotografie vítězů jednotlivých kategorií - až na tu první, kterou jsem nestihla.

1) roční koně

Účastnilo se sedm ročků. Vítěznou stužku si odvezla bělka chovu Ilony Změškalové 81/80 Sachmet po 2626 Sahib I MT-3 se známkou 8,7. Za chybějící fotografii se omlouvám.

2) koně 2letí

Málopočetná skupina se skládala pouze ze tří účastníků a nejlépe hodnocený, se známkou 8,5, byl vyhodnocený 81/46 Fernet z chovu Ladislava Gardavského.

3) koně 3letí

Do této kategorie byli přihlášeni opět pouze tři koně, klisny. Žlutou stuhou byla odekorována s nejvyšší známkou 7,9 81/31 Axina.

4) koně 4-6letí

Početnější skupinou pak tvořili čtyř- až šestiletí koně, kde se sešlo devět klisen. Nejlepší hodnocení si odnesla 81/5 Sabeéna se známkou 8,6. Chovatelkou je Vladimíra Stoličková.

5) starší klisny

Opět početnější skupina - patnáct koní. Nejlépe hodnocenou klisnou se stala devítiletá 57/590 Adra se známkou 8,6 a přinesla tak úspěch domácí stáji. Chovatelem této klisny je Lubomír Hájek.

6) klisny s hříbaty

Milým zpřestřením byl pohled na hříbata, a to ještě víc, pokud jim je dovoleno se proběhnout a trošku si zadovádět. Vítězství si připsal hřebeček 58/520 Villy.

7) hřebci

Pětiletý 55/354 Prinus se stal se známkou 8,5 nejlépe hodnoceným hřebcem z pětičlenné skupiny.

8) plemenní hřebci MT

A poslední skupina, která se nám divákům představila, patřila plemenným hřebcům, kde si zlatou stuhu zasloužil 8 Red Fernet chovatelky a majitelky Ing. Kataríny Žiakové.


A nakonec pár užitečných odkazů:

Kompletní výsledky najdete na SCHPMT

JS GRUNT Galatík v Těšánkách

Svaz chovatelů a příznivců moravského teplokrevníka

Další fotografie najdete na www.arpuska.net

Podobné články
Součástí veletrhu FOR PETS bude youtuberka Kristy M. Ranch

Program veletrhu FOR PETS 2024 jako každoročně připravila Nadace na ochranu zvířat, spolupořadatel(ka) veletrhu. Program letošního veletrhu FOR PETS…

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.