Rytíři, Kozáci nebo Indiáni - prostě Caballos show!

26. 8. 2009 Eva Hedbávná Autor fotek: Magdaléna Straková, Hana Maredová

Vy neznáte Caballos? To jsou přece "ti, co jezdí hlavama dolů"! Kaskadéři a představitelé české džigitovky, kteří měli 15. srpna 2009 na Praskačce – Písníku svoji vlastní show. Možná zalitujete, že jste tam nebyli také...

Byli jsme osloveni organizátorkou akce Slavnosti koní, historie a řemesel na Kuksu, paní Jitkou Černou, zda bychom pod její pořadatelskou taktovkou uspořádali vlastní show. Řekli jsme si proč ne? A tak jsme cca 3 týdny před samotným dnem D sestavili program, který by byl divácky zajímavý.

rytířský turnajCelou show jsme pojali jako odpoledne plné koní, kaskadérů a filmu. V celkových pěti vstupech jsme na začátku předvedli téměř hodinový - divadelně pojatý - rytířský turnaj aneb Pohádku o třech bratrech z Kuknštejnu. Poté, v přestávce, měli diváci možnost si sami vyzkoušet stínání hlav, střelbu z luku, házení sekerou do terče, hod oštěpem na divoké prase a další rytířské disciplíny.

Dále mohli návštěvníci shlédnout ukázku základní přípravy (nejen) filmového koně, tj. práci drezurní a práci ze země. Následovala divácky atraktivní džigitovka, kde dva jezdci a tři jezdkyně předvedli umění starých Kozáků a ve třicetistupňovém horku byli povzbuzováni diváky, seč jim vyschlá hrdla stačila.

Druhá - velmi akční - polovina show nabídla předvedení práce kaskadérů a jejich koní ve filmu. K vidění tak bylo vláčení za koněm v průjezdu ohněm, zapálení jezdce na koni, plivání ohně ze hřbetu koně, filmové pády z koní a přeskok jezdkyně z koně na povoz.

přepadení dostavníkuFinální ukázka - Přepadení dostavníku Indiány - přiblížila divákům natáčení tří scén do filmu. Vše probíhalo jako při skutečném natáčení pro televizi. Na „plac" přišel režisér, kameraman, u filmu nepostradatelný horsemaster (koordinátor jezdců na koních), asistent režie a mohlo se začít. Režisér divákům přiblížil, co se dnes bude natáčet, horsemaster představil úlohu každého jezdce a povozu v jednotlivých scénách a pak už se natáčelo. Na scénu přijel povoz tažený koňmi, doprovázený vojákem, v patách se čtyřmi Indiány pomalovanými válečnými barvami. Ve filmových ukázkách pak mohli diváci shlédnout naživo kaskadérské kousky, které běžně vidí jen na filmovém plátně. Vše dobře dopadlo. Povoz byl Indiány zapálen, kovboj Ludva neuhořel, neb hořící stihl zavčasu vyskočit, povoz byl zdatně uhašen a show byla zdárně ukončena.

trenažér džigitovkyV přestávkách doplnili program Krakonošovi poníci a děti z Krakonošova a dále Nývltovi chladnokrevníci, kteří předvedli divácky velmi atraktivní vystoupení. Vypadá to, že ze slečen z Krakonošova nám rostou velmi zdatné juniorky na džigitovku. Dále si v přestávkách mohli návštěvníci pod dohledem vedoucího Caballos - Petra Vlasáka - vyzkoušet takový malý trénink džigitovky na trenažéru. Prostě diváky jsme po celé odpoledne nenechali vydechnout...

Co dodat závěrem?

Celá show se dle nadšených ohlasů diváků, ale i z našeho pohledu, vydařila skvěle. Atmosféra byla navíc umocněná prostředím pískovny, kam veškeré ukázky skvěle zapadly. Jedinou malinkou vadou na kráse bylo tropické vedro, které nás po celé čtyři hodiny show provázelo, ale to už k létu patří.

Podobné články

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.

Zásadní obměnou projde v příštím roce podzimní část sezóny na pardubickém dostihovém závodišti. Pořadatelé na polovinu měsíce září zařadili do…