Pardubičtí Koně v akci 2009 – Uniformy v sedlech

16. 7. 2009 Jiří Křepelka Autor fotek: Helena Görnerová

Mezinárodní výstava Koně v akci (Pardubice, 4. - 6. září) se představí návštěvníkům s hodně napovídajícím názvem Uniformy v sedlech. V programu proto dostane velký prostor vzpomínka na časy, kdy chov koní ve vojenských hřebčínech měl zásadní státní význam a dragouni, husaři a huláni patřili k elitě vojska...

V areálu slavného závodiště budou samozřejmě rozhodnuty jako každoročně i národní šampionáty některých u nás chovaných plemen.

Ceny a tituly

35/575 Niki po hřebci 2691 Streimur z 4/374 Láska, majitele pana Ing. Calty, vítězka národního šampionátu norických klisen v r. 2008.Mediálním odborným partnerem výstavy je letos společnost Profi Press. Vybrané tituly vydavatelství budou o akci nejen informovat, ale také její přímé aktéry ocení ročními předplatnými (chovatele) a čestnými tituly (koně).

  • časopis pro chovatele hospodářských zvířat a veterinární lékaře Náš chov bude partnerem Národního šampionátu tříletých klisen norického koně
  • časopis všech zemědělců Farmář se angažuje v Národním šampionátu tříletých klisen slezského norika
  • stavovský a odborný měsíčník Veterinářství se zaměřil na Národní šampionát mladých klisen plemene hafling
  • Tři vybrané klisny obdrží čestný titul Miss Press.
  • Odborný a stavovský týdeník Zemědělec ocení oráče vybraného spřežení v Ceně vydavatelství Profi Press.

 

Orba dvakrát jinak

Oskar Sněhota, obhájce titulu z r. 2008.Soutěžní orba koňmi byla zařazena do programu výstavy v roce 2003. Letos se oráči utkají ve dvou soutěžích: O ruchadlo bratranců Veverkových (s klasickým pluhem) a v Ceně vydavatelství Profi Press (s otočným pluhem).

Startuje se v neděli 6. září (10.30 hod.) a nejlepší soutěžící čekají kromě čestných cen i „prize money".

Tradiční originální model ruchadla věnuje vítězi první soutěže SOU stavební z Rybitví, model pluhu 21. století dostane nejlepší oráč od vydavatelské společnosti Profi Press.

Partnerem orby je akciová společnost ZZN Pardubice, nabízející vedle krmiv rovněž moderní zemědělskou techniku.

 

Ventura kontra Popler

Dva nejslavnější jezdce československé historie připomene projekt Ventura kontra Popler. Olympijský vítěz František Ventura a dvojnásobný hrdina Velké pardubické Rudolf Popler prožili profesionální kariéru v sedle jako důstojníci armády.

Oba rodáci z východních Čech, oba absolventi stejného gymnázia, oba nosili dragounskou uniformu, oba byli elitními sportovci - v tom se shodovali. Ale dál se jejich osudy přímo diametrálně rozešly.

Kapitán Popler tragicky zemřel jako slavný muž po pádu svého koně na nenápadné překážce v Kinského memoriálu 16. října 1932. Pohřeb odpovídal jménu, které si ve světě vyjezdil.

Plukovníka ve výslužbě Venturu pohřbili o 37 let později bez zvláštních poct a kromě příbuzných o tom prakticky nikdo jiný nevěděl.
Důkazem toho, jak málo se o této významné osobnosti ví i dnes, svědčí neuvěřitelně rozdílné informace: podle nich se „zlatý jezdec" z amsterodamské olympiády například narodil na třech různých místech a v různý den a rok. Ale to jsou pouze základní nesrovnalosti ve zprávách z Venturova života. Přišel čas je napravit ...

Ventura a Popler byli přátelé a současně soupeři - samozřejmě, že na překážkách. V programu výstavy si proto zopakují jeden souboj. Pořadatelé ho na nazvali případně: Ventura kontra Popler aneb Odveta po 77 letech. Stane se tak v sobotu 5. září, v pravé poledne.

Expozice na výstavišti pak doplní kompletně vzpomínku na oba velké jezdce.

Podobné články
Součástí veletrhu FOR PETS bude youtuberka Kristy M. Ranch

Program veletrhu FOR PETS 2024 jako každoročně připravila Nadace na ochranu zvířat, spolupořadatel(ka) veletrhu. Program letošního veletrhu FOR PETS…

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.