Letošní výstava Koně v akci bude „Ve jménu krále“

27. 3. 2019 Tisková informace Autor fotek: Archiv Dostihový spolek a.s.

Největší setkání koní a lidí v domově Velké pardubické, to je srpnová výstava Koně v akci. Letos se uskuteční už po jednadvacáté. A bude to ročník plný historie. Letos nás totiž čeká téma opravdu majestátní – Ve jménu krále.

Návštěvníci se mohou těšit na výstavu plnou barev, královského majestátu a rytířů. Vrcholem dvoudenního programu bude nedělní vystoupení brněnské divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci, kterou už diváci výstavy znají z minulých let. Letos se zaměřili na řád templářů a jeho výročí. V rámci doprovodného programu se uskuteční karneval na koních v dobových kostýmech se soutěží o nejlepší kostýmy ať už jednotlivců, nebo celých skupin.

„Jsme ale především výstava, a tak hlavní bude chovatelský program. Znovu se uskuteční chovatelské přehlídky. Na programu bude šampionát koní plemene hafling v sedlových soutěžích, šampionát shetlandských pony a výstava welsh pony. Tradičně se představí chladnokrevná plemena, včetně soutěží v ovladatelnosti a těžkém tahu,“ vyjmenoval některé body připravovaného programu Martin Korba, místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Diváci budou moci obdivovat chladnokrevná a další koňská plemena i v soutěžích orby klasickým a otočným pluhem.

Naprostým opakem „něžných obrů“ jsou minikoně. V posledních letech se v rámci výstavy Koně v akci konají parkurové závody těchto malých plemen koní Przechwozd Tour. Diváci se pak s nimi mohou potkat také v rámci festivalu Velké pardubické, kde se konají rozběhy a finále Malé Velké pardubické.

Součástí výstavy budou rovněž Jezdecké hry pro děti a bohatý doprovodný program pro malé návštěvníky. V sobotu se na závodišti uskuteční ochutnávky regionálních potravin MLS Pardubického kraje.

„V loňském roce jsme poprvé uspořádali také večerní program. Ten nás čeká letos znovu, a to opět v rámci sobotního programu. Vystoupí v něm například skupina KYX ORCHESTRA,“ naznačila manažerka výstavy Kateřina Mandysová.

Výstava KONĚ V AKCI se uskuteční ve dnech 24. – 25. srpna.

Vstupenky na výstavu je možné koupit už nyní, a to prostřednictvím on-line prodeje na stránkách závodiště v sekci Vstupenky. Prodávají se buď jednodenní vstupenky, nebo zvýhodněná dvoudenní permanentka. Do konce května je tento typ vstupenky navíc možné koupit se slevou.

Výstavě bude předcházet průvod městem a program s krátkými ukázkami na Pernštýnském náměstí. Akce KONĚ NA NÁMĚSTÍ má svůj termín v kalendáři v pátek 23. srpna.  

Podobné články

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.

Zásadní obměnou projde v příštím roce podzimní část sezóny na pardubickém dostihovém závodišti. Pořadatelé na polovinu měsíce září zařadili do…