Kůň v Lysé již pojedenácté

14. 9. 2004 Josef Malinovský Autor fotek: Josef Malinovský

Největší a nejstarší výstava koní se koná v Lysé nad Labem již pojedenácté Příznivci koní z celé republiky zamíří opět na výstaviště v Lysé nad Labem, které bude hostit ve dnech 17. – 19. září již jedenáctý ročník mezinárodní výstavy koní a všeho, co ke koním patří. Jedná se o největší a nejstarší výstavu svého druhu ve střední a východní Evropě. Jako jedna z mála jezdecky zaměřených akcí u nás se může pochlubit návštěvností, která se dlouhodobě pohybuje mezi 15 – 20 tisíci diváky.

Každoroční spolupráce s významnými institucemi
Na organizaci výstavy se podílí opět mnoho významných zemědělských, jezdeckých a chovatelských institucí. Záštitu nad touto akcí převzal opět ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas. Dalšími partnery jsou Asociace svazů chovatelů koní ČR, Česká jezdecká federace, Jockey club ČR, Western riding club ČR a mnoho dalších.

Zvýšený zájem zahraničních vystavovatelů
Na tři dny se z výstavních hal v Lysé nad Labem stane největší obchodní dům s jezdeckými potřebami v České republice. Vstup do Evropské unie přispěl ke zvýšenému zájmu zahraničních vystavovatelů. Letos budou moci návštěvníci vybírat z nabídky firem z Itálie, Rakouska, Německa a Slovenska.

Chovatelské přehlídky se zahraničními hosty
Každoročně se v Lysé nad Labem představí více jak stovka koní zastupující většinu plemen chovaných v ČR. Opět nebudou chybět starokladrubští koně z Národního hřebčína Kladruby nad Labem, který letos oslavil 425. výročí svého založení. Diváci uvidí i koně plemen český teplokrevník, hucul, hafling, norik a slezský norik, českomoravský belgický kůň, shetlansdký a welšský pony, welsh part-bred, Shagya arab, achaltekinský kůň, fríský kůň, quarter horse, appaloosa, paint horse, shire horse, merenský kůň, fellský pony, pura rasa espagnola a další. Anglické plnokrevníky budou reprezentovat tři zahraniční plemeníci, z nichž dva pocházejí z chovu největšího majitele dostihových koní na světě, šejka Mohameda Al Maktouma z Dubaje. Představeni budou i „islandští koně“, ze světoznámého chovu Osterbyholz.

V programu vystoupí i herec Václav Vydra
V odpoledních hodinách bude probíhat na hlavním předvadišti bohatý doprovodný program, ve kterém diváci uvidí velké množství ukázek z jezdeckého sportu a využití jednotlivých plemen představených v dopoledním chovatelském bloku. Těšit se mohou i na vystoupení jezdců z proslulé sedmé kavalerie v podání herce Václava Vydry a jeho přátel. Václav Vydra bude moderovat také sobotní večerní show.

Soutěže a ocenění nejen pro návštěvníky
Každoročně budou během výstavy udělena ocenění „Zlatý kůň“ pro firmy, které prezentují na výstavě české výrobky potřebné pro chov koní, jezdectví či dostihový sport, vyhlášen bude nejkrásnější kůň výstavy, do Dvorany slávy budou uvedeni významné osobnosti jezdeckého sportu a chovu koní, pro diváky je připravena slosovatelná soutěž, v níž hlavní cenou je opět živé hříbě a součástí programu bude i slavnostní vyhodnocení fotografické soutěže, kterou vyhlásila Agentura Top Lady ve spolupráci s časopisem Jezdectví a dalšími partnery.

Diskuse s olympionikem Hatlou či módní přehlídka
I letos bude v provozu přednáškové centrum, do kterého přijalo pozvání mnoho odborníků, aby seznámili návštěvníky se zajímavými tématy. Z nich můžeme jmenovat například přednášku o rozvoji turistiky na koni, bylinné terapii u koní, elektroakupunkturní diagnostice a následné přírodní terapii, o základech podkování a péče o kopyta, o westernovém sportu a amerických plemenech koní, ochranných jezdeckých potřebách apod. Zpestřením jistě bude také módní přehlídka jezdeckého oblečení či diskuze s úspěšným olympionikem Jaroslavem Hatlou a celým „Týmem snů“.

Další informace najdete na stránkách společnosti In-expo Group s.r.o. - www.in-expo-group.cz
Podobné články

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.

Zásadní obměnou projde v příštím roce podzimní část sezóny na pardubickém dostihovém závodišti. Pořadatelé na polovinu měsíce září zařadili do…