Koně v akci 2009: První podrobné programy

2. 9. 2009 EQCH redakce
/data/imgs/00012006l.jpg
/data/imgs/00012006l.jpg

Letošní pardubická výstava koní a všeho, co k nim patří, Koně v akci 2009, se kvapem blíží a Dostihové závodiště Pardubice vám přináší první náhledy na podrobné programy všech tří dní.

Program na hlavním předváděcím prostoru - v cílové rovince - na pátek, sobotu a neděli najdete v prvním dokumentu pod článkem.

Následuje časový harmonogram jednotlivých disciplín chladnokrevníků, opět na všechny tři dny výstavy.

(změna programu vyhrazena)

Speciální program z názvem „Muži se srdcem jezdce"

Výstava ve spolupráci s Hipolog. muzeem Slatiňany, Východočeským muzeem Pardubice a zámkem Brandýs nad Labem.

Výstava představuje důstojníky vojenského učiliště v Pardubicích Františka Venturu, Rudolfa Poplera, kpt. Charouze a Hynka Býčka. Měli mnoho společného - lásku ke koním, uniformu a osud. Úspěšně reprezentovali nejen Pardubice, československou armádu, ale i Československo na vrcholných soutěžích evropských i amerických kolbišť v meziválečném období. Vyvrcholením bylo olympijské vítězství Františka Ventury s koněm Eliot v Amsterodamu v roce 1928. Jejich život byl naplněn tvrdou prací, odříkáním, zaslouženými úspěchy, ale i nepřízní osudu na sklonku jejich vojenské kariéry.

Výstava je doplněna dobovými uniformami, fotografiemi, pohlednicemi, obrázky a dalšími exponáty zapůjčenými od shora uvedených subjektů, dokumentujícími dobu zmíněných elitních důstojníků a jejich působení v Pardubicích.

V sobotu od 11,00 hodin doplní tuto výstavu přednáška na téma "Dragounská tradice v Brandýse nad Labem a Staré Boleslavi"

Přednášející: PhDr. Milan Novák, lóže 204-205 - 2. patro tribuny D.

Nebude chyběl ani Country saloon skupiny „Sebranka", sobota večer v 19,00, Dostihový klub D/1

Samozřejmě si nesmíte nechat "utéct" (téměř doslova) obrovskou zajímavost:

Chladnokrevní koně ve velkoformátové fotografii

Poprvé v České republice se právě v Pardubicích představí unikátní kolekce velkoformátové fotografie - fotoplachet - s motivem chladnokrevných koní. V areálu závodiště, přímo na jeho venkovních plochách, shlédnou návštěvníci "Koní v akci" kolekci snímků o rozměrech 110 x 70 cm. Ty představí impozantní "obry" v orbě, v lesích, na vinicích, při práci kolem hospodářství a v soutěžích. Tato výstava, v menším rozsahu ovšem, se vůbec poprvé představila v letošním roce v rekonstruovaném polském skanzenu Chorzów. Autorka snímků, Helena Görnerová, se na dokumentaci života a práce chladnokrevných koní a lidí kolem nich specializuje již osm let.

Další informace k výstavě najdete na stránkách Dostihové závodiště Pardubice.

Podobné články

Centrum Eden pořádá v sobotu 22. července tradiční Den koní na Edenu, jehož součástí je v letošním roce i trikové ježdění neboli džigitovka v podání…

Součástí veletrhu FOR PETS bude youtuberka Kristy M. Ranch

Program veletrhu FOR PETS 2024 jako každoročně připravila Nadace na ochranu zvířat, spolupořadatel(ka) veletrhu. Program letošního veletrhu FOR PETS…