Koně v akci – Něžná jízda: Rekordní přehlídka

Mezinárodní výstava Koně v akci – Něžná jízda bude opět největší českou přehlídkou hřebců, klisen a valachů, reprezentujících nejdůležitější světová plemena. O jejím významu ovšem nerozhodují počty předváděných zvířat. Podstatná je jejich kvalita.

Výstava měla premiéru v roce 1999 a kromě toho nejlepšího z Čech, Moravy a Slezska představila vždy nějaký významný zahraniční chovatelský subjekt. Areál s Taxisem v hlavní roli tak viděl především slavné hřebčíny Lipica (Slovinsko), Bábolna (Maďarsko) nebo Topolčianky (Slovensko).
Návštěvníci Pardubic dostali také možnost seznámit se vůbec poprvé s pro nás tehdy neznámým islandským koněm. Zasloužilo se o to bavorské centrum Lipperthof.

Koně v akci: Něžná jízdaŠampionáty i show

Oficiální národní šampionáty jsou letos opět určeny tříletým klisnám českomoravského belgického koně, norika a slezského norika, mladým klisnám haflinga (narozeným v letech 2006 - 2009) a všem kategoriím shetlandského pony.
Koně zapsaní do těchto pěti plemenných knih se pochopitelně představí i v dalším programu. Chladnokrevníkům patří tři prestižní soutěže - v ovladatelnosti, těžkém tahu a orbě. Haflingové dokáží, že jsou použitelní jak pod sedlem (při drezúře, v hobby parkúru i westernovém ježdění), tak v zápřeži. A pro začínající jezdce nejmladší kategorie jsou zase ideálním partnerem shetlandští poníci.

Je samozřejmé, že největší událost českého chovu koní se nemůže obejít bez starokladrubských běloušů a vraníků, stejně jako koní Kinských.
Vedle těchto původních domácích plemen z východních Čech (Kladrub nad Labem a Chlumce nad Cidlinou) nebude chybět ani moravský teplokrevník. Jeho plemenná kniha sice neexistuje dlouho, ale krevní základy tohoto všestranně využitelného koně najdeme už v chovatelských ústavech habsburské říše 18. století.

Kvarteto krásných

Atraktivní vystoupení atraktivních plemen, tak lze charakterizovat program v režii fríských a achaltekinských koní, arabských plnokrevníků a hřebců pura raza espaňola.
Jednospřeží, pár, tandem nebo triga fríských vraníků jsou samy o sobě exkluzivní podívanou a tady většinu spřežení navíc povedou dívky - nebo budou alespoň přísedícími na kozlíku.

Dívky a ženy budou rovněž v sedlech koní, pocházejících z druhého konce kontinentu, Andalusie. Je třeba připomenout, že čistokrevný španělský kůň (PRE) se podílel na vzniku celé řady evropských a amerických plemen, včetně naší živé národní kulturní památky.
Arabský plnokrevník je ve stejném směru absolutní legenda a je proto dobře, že na výstavě také nechybí. Výjimečné postavení má ve světě rovněž achaltekinský kůň, často uváděný jako nejstarší čistokrevné plemeno koní. Pochází z Turkmenistánu, ale chován je samozřejmě i v České republice.

Malí, ale šikovní

V České republice už mají své chovy plemena původem z Islandu, Norska a Irska - a tak se islandský kůň předvede v typických chodech (a töltu především), fjordský kůň mimo jiné i s ukázkou pushballu a irský cob pod sedlem i v zápřahu. K „malým" patří dále huculové, kteří Pardubicím ukáží své schopnosti při voltiži dětí, nebo welshové, pocházející z britských ostrovů. Ti během víkendu absolvují rovněž výkonnostní zkoušky.

Český sportovní pony bude vystupovat tentokrát především ve spřeženích, protože na výstavě skončí jeho Vozatajský pohár 2012. A nemohou chybět ani nejmenší ze všech, příslušníci plemene minihorse (miniaturní kůň).

Pořadatelé tedy počítají s tím, že se v historickém areálu pardubického závodiště představí víc než 500 koní patřících k 35 plemenným knihám.

Podobné články

Centrum Eden pořádá v sobotu 22. července tradiční Den koní na Edenu, jehož součástí je v letošním roce i trikové ježdění neboli džigitovka v podání…

Součástí veletrhu FOR PETS bude youtuberka Kristy M. Ranch

Program veletrhu FOR PETS 2024 jako každoročně připravila Nadace na ochranu zvířat, spolupořadatel(ka) veletrhu. Program letošního veletrhu FOR PETS…