Koně 2000 - pardubická vzpomínka

18. 9. 2000 Petra Šenová Autor fotek: Petra Šenová

8.-10.9.2000. V těchto dnech proběhl na Závodišti v Pardubicích druhý ročník výstavy Koně. A bylo nač se dívat. V rozmezí tří dnů bylo možné shlédnout na 350 koní, nespočet jezdů a vystavovatelů.

K vidění byli koně plemen arab, achal-teke, appaloosa, českomoravský belgický kůň, český teplokrevník, Equs Kinsky, fríský kůň, hafling, hucul, lipicán, norik a slezkomoravský norik, paint horse, poníci rozmanitých plemen, quarter horse, shagya arab, starokladrubský kůň. Své zboží zde nabízeli zástupci různých firem a koupit se tu daly věci od drobností - přívěšky, trička, obrázky, přes vybavení pro koně a jezdce (ke koupi byly i boxy a elektrické ohradníky), svá auta přivezla firma Mitsubishi Motors Sýkora Dražkovice, k dostání byl dokonce i Oskar - mobilní telefon pro každého.

Pěkné počasí přilákalo širokou veřejnost, nejvíce návštěvníků přišlo v sobotu.

Program, který probíhal na několika předvadištích najednou, bylo možné v drobných obměnách spatřit po celé tři dny.

Na programu byli např.

Arabové z Pohádek tisíce a jedné noci: prezentace plnokrevného araba a jeho využití ve sportu (drezůra, parkurové skákání, western), Divácky velmi zajímavý byl exhibiční dostih v arabských oděvech. V padocku pak samostatně probíhala přehlídka Shagya arabů.

Jízda krále Ječmínka: pod tímto názvem se skrýval veselý průvod na koních v hanáckých krojích.

Barokní show: starokladrubští bělouši a vraníci z Hřebčína Favory Benice na Benešovsku a Kladrub nad Labem pod sedlem a v zápřeži. Pozvání přijal i hřebčín Lipica, který je o rok mladší než ten Kladrubský. Zatímco Starokladrubský kůň je koněm španělsko - italským těžšího typu - tzv. karosiér, Lipicán je kůň lehčího rázu hodící se pod sedlo. Diváci tak mohli obdivovat jak naši národní památku a památku UNESCO majestátního Starokladrubského koně, tak i vysokou školu v podání Lipicánů. Překrásně zpracovaná choreografie sladěná s hudbou umocnila výkon těchto barokních krasavců.

Příští zastávka Taxis: tento bod programu umožnil divákům absolvovat cestu vozem taženým chladnokrevníky z Moravy mezi překážkami kurzu 110. Velké pardubické České pojišťovny.

Návraty slavných koní: Loni se na Dostihové závodiště v Pardubicích vrátil s velkou slávou Železník, letos přijel se svým potomstvem ryzák Erudit (vítěz Velké z roku 1994), který v současné době působí jako plemeník ve Šlechtitelském chovu koní Měník rodiny Kubištových.

Chladnokrevné Valašsko: elegantní chladnokrevníci byli k vidění jednak v parádní zápřeži s krojovaným Valašským národem a nebo jako součást prezentace Zemského hřebčince Tlumačov.

Pushball neboli Koňská kopaná se vrátila do pardubického areálu díky spolupráci Hřebčína Equus Kinsky (dodavatel koní) a SOUz Kladruby nad Labem, jehož učni byli v sedlech.

Western Story: Milovníky westernu potěšil westernový blok složený z ukázek rychlostních disciplín - barell race (kolem sudů) a pole bending (slalom mezi tyčemi) a přehlídky chovných koní plemen quarter horse, paint horse a appaloosa.

Dvorana slávy - Ženy na koni: Vybraná společnost amazonek se představila návštěvníkům v této sestavě: Miloslava Hermansdorferová-Schulzová (žokej), Eva Palyzová (žokej a později trenérka a manažerka), Zuzana Zelinková (jezdkyně), Lenka Gladišová (jezdkyně), Vlasta Kadlecová (jezdkyně a trenérka), Zuzana Pecháčková (jezdkyně), Šárka Charvátová (jezdkyně), Ing. Kateřina Tumpachová (jezdkyně), Kateřina Bardonová (jezdkyně), Kateřina Kastnerová (vozataj), Libuše Půlpánová (jezdkyně, chovatelka a manažerka), Barbora Konopásková (jezdkyně), Lenka Horáková (trenérka), Michaela Kubištová (manažerka a jezdkyně).

Drezurní ukázka: v podání Vlasty Kadlecové a jejího čtyřnohého partnera sklidila velký aplaus. Vždyť můžeme směle poznamenat, že jde o jednu z nejlepších českých drezurních jezdkyň a trenérek, která si své koně i sama připravuje. Pomalu už však pomýšlí na odchod a na začátku každé jezdecké sezóny se "ptá" své dnes již legendární klisny Verony, zda se jí chce ještě závodit.

Součástí výstavy byly i šampionáty: šampionát chladnokrevných klisen, šampionát tříletých klisen českého teplokrevníka nebo přehlídka šampiónů všech plemen.

V padocku jsme kromě krásných koní také viděli zapálené odborníky, kteří se snažili laikům vysvětlit rozdíly jednotlivých plemen koní, protože není kůň jako kůň.

A samozřejmě se také skákalo. Skákali poníci i velcí koně. V rámci výstavy Koně 2000 v Pardubicích proběhlo finále KMK (kritériu mladých koní) a soutěž s tajemným názvem Elita ve vzduchu, který naznačoval, že spatříme to nejlepší, co Česká republika má.

Výsledky:

KMK 4. letí - stupeň obtížnosti: ZL

  • Vachutka Pavel - Barchat
     (Stáj Sinus Bříza)
  • Pospíšil Ondřej - Sheron
     (Stáj Dvůr Židovice)
  • Nágr Ondřej - Atlas
     (JS Mariánské Lázně)
  • Šipoš René - Ženeva
     (JS Gesomont Bohumín)
  • Tretera Vladimír - Amor 4
     (SS Tretera Loukovice)
  • KMK 5. letí - stupeň obtížnosti: L

  • Hošák Stanislav - Faraday Alcatraz
     (Stáj Mustang Havířov)
  • Jandourek Ludvík - Olza
     (JK Stará Boleslav)
  • Tretera Vladimír - Cypřiš
     (SS Tretera Loukovice)
  • Fialka David - Aloubé A
     (JK Amigo Francův Dvůr, Klokočov)
  • Novák Tomáš - Pinot Grigio s. v.
     (Stáj Mustang Havířov)

  • KMK 6. letí - stupeň obtížnosti: S

  • Hošák Stanislav - Graf Czech/2706 s. v.
     (Stáj Mustang Havířov)
  • Vachutka Pavel - Lugana
     (TJJ Pegas Lázně Bohdaneč)
  • Fialka David - Adrian A
     (JK Amigo Francův Dvůr, Klokočov)
  • Novák Tomáš - Gomera
     (Stáj Mustang Havířov)
  • Vachutka Pavel - Calettano s. v.
     (Stáj Sinus Bříza)
  • Komisaři: Šíma Jan, Jindra Jaroslav, Starosta Alois, Hruška Vladimír, Hirka Petr, Pellar Jan.


    JEZDECKÝ POKER (12 startujících):

  • Málek Miloš - Courage
     (M. Málek, Boháňka)
  • Gladišová Lenka - Jermetieu
     (JK Gladiš Bernartice)
  • Opatrný Aleš - Columbia Euistro
     (Bost Praha)
  • Nágr Ondřej - Lizette
     (JS Mariánské Lázně)
  • Bardonová Kateřina - Maverick
     (JS Bardonová)
  • Podobné články
    Součástí veletrhu FOR PETS bude youtuberka Kristy M. Ranch

    Program veletrhu FOR PETS 2024 jako každoročně připravila Nadace na ochranu zvířat, spolupořadatel(ka) veletrhu. Program letošního veletrhu FOR PETS…

    Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.