Začíná MČR ve všestrannosti. V Borové se bude bojovat o medaile dvakrát

29. 8. 2024 Tisková informace Autor fotek: Josef Malinovský Zdroj: Česká jezdecká federace, Equinet s.r.o.

Farma Borová na Českokrumlovsku se stala na přelomu srpna a září dějištěm mistrovství České republiky v jezdecké všestrannosti. Novinkou v programu je národní šampionát pro mladé koně. Dvě mistrovské kategorie však proběhnou až za dva týdny.

Mistrovství České republiky ve všestrannosti je v letošním roce rozděleno do dvou termínů. Na přelomu srpna a září se bude na jihočeské Farmě Borová nedaleko Chvalšin bojovat o medaile České jezdecké federace ve většině věkových kategorií s výjimkou starších juniorů a jezdců do 25 let. 

„Mistrovství pro starší juniory a kategorii U25 bylo posunuto do termínu mezinárodních závodů, které jsou naplánovány v našem areálu na konec první poloviny září. Důvodem je skutečnost, že v těchto kategoriích se minulý víkend konalo mistrovství Evropy v polské Strzegomi a nebylo by fér, aby jezdci museli takto brzy po evropském šampionátu vyrazit na ten národní. Někteří by se ho ani zúčastnit kvůli tomu nemohli. Proto tedy došlo k tomuto rozdělení, které je možné díky blízkosti mezinárodních závodů v Borové,“ uvedla členka organizačního týmu Tereza Bašta Kamírová. 

Hlavní kategorie mistrovství České republiky seniorů proběhne na úrovni tří hvězd a na seznamu účastníků je čtrnáct dvojic. Olympionik Miroslav Trunda má přihlášené tři koně a Adéla Císařová dva, což znamená, že si pro závěrečný parkur budou muset vybrat, s kým absolvují vrcholnou část soutěže. Jaké to je mít na krku zlatou medaili bude jistě chtít po pěti letech zažít Pavel Březina. Do boje o titul zasáhne také nedávný vítěz finále Zlaté podkovy Jan Holec, dále pak Simona Bednaříková, Iveta Běhalová, Kristýna Krakovská, Petr Lacina, Adéla Svobodová, Michal Špalek a Radim Toman.

V soutěži mladších juniorů se představí šestnáct sportovců, devět jich je nahlášeno do soutěže dětí na velkých koní. Pony kategorie dětí od 10 do 13 let má čtrnáct účastníků a sedm jich je ve skupině 13 až 16 let. „Novinkou je šampionát mladých koní, jenž je rozdělen pro koně pětileté, šestileté a v třetí části se utkají sedmi a osmiletí,“ doplnila Tereza Bašta Kamírová. Celkem je na seznamu 24 mladých koní, z nichž rovná polovina je šestiletých a v obou zbývajících je šest startujících. 

Páteční drezury začnou v 8:00 hodin ráno a ve stejnou dobu by měla dle rozpisu startovat i sobotní terénní zkouška. V neděli by parkury neměly začít před 9. hodinou, časový harmonogram však ještě může být průběžně upravován, a tak by účastníci i diváci měli sledovat průběžné informace v Jezdeckém informačním systému České jezdecké federace, případně na výsledkovém portálu LiveJumping.com. 

V sobotu a v neděli je pro příznivce všestrannosti připraven také živý on-line přenos, který lze sledovat na YouTube ČJF, prostřednictvím internetové televize EquiTV.cz či na platformě ClipMyHorse.TV. Patnáctiminutovou reportáž

Podobné články
Kristýna Kačírková

Doslova v extrémních podmínkách za vytrvalého deště probíhala v sobotu parkurová část mistrovství České republiky ve všestrannosti a finále seriálu…

Pavel Březina

Mistrem České republiky ve všestrannosti se po pěti letech stal na Farmě Borová Pavel Březina, který si v závěrečném parkuru udržel poměrně těsné…