Všestranně májové Pardubice

Málo platné, Pardubické závodiště je opravdu nesmírně krásné. Zejména teď v máji, světle zelené, s hustým trávníkem, pěkný kurz… Zkušený autor Jaroslav Grodl to vše svými tratěmi jen zdůraznil. Dovolte tedy pár slov o všestrannosti a jejích aktérech v Pardubicích 11. a 12. května.

Závody byly výborné a probíhaly přes velký počet startujících plynule a v pohodě - i díky krásnému počasí.

Věž rozhodčích u parkuru je dobře vybavena, od ledničky přes sluneční žaluzie, parkur má perfektní travnatý povrch. Překážky mají pár nových kousků včetně krásné obrácené podkovy.

Na těchto závodech celkem odstartovalo na 103 koní ve třech soutěžích - Pony, Z a CNC**. Pořadatel vyšel vstříc velkému zájmu startujících a aby mohli startovat i ti, kteří by se do původně jednodenních pátečních soutěží nevešli, odstartoval parkur a drezuru již ve čtvrtek odpoledne. Tato úprava se týkala celkem 29 dvojic. Větší část startovního pole pak šla v sobotu jak drezuru, tak parkur a všichni cross. Stejně jako loni se tak v Pardubicích pracovalo na několika drezurních obdélnících a dvou parkurech zároveň.

Pony = holčičí bitva

Jako prvé nastupovaly děti na pony, soutěž se jela již tradičně jako cena Alfa Bakov a odstartovalo do ní 14 dvojic. Pony soutěž byla vyloženě holčičí záležitostí, protože v ní nestartoval ani jediný kluk. Na trati krosu měly dívenky i zajímavou překážku, obří motorovou pilu, samozřejmě věrný model té pravé.

Celkově Vyhrála Veronika Příhodová s koněm Ibalgin Fast z JK PaM Vlčkovice, sponzorována Zentivou. Druhá byla Renáta Mazalová, rovněž již zkušená jezdkyně s Angelikou 6 a třetí místo obsadila Tereza Petrová se Salgan. Dvojče Veroniky, Lucie Příhodová, se celkově umístila s ponym La Querida čtvrtá. Obě sestry startují za stejnou stáj i stejného sponzora.

U pony soutěže byl jasně patrný nástup kvality ježdění a kvality přípravy.

Souboj dětí a rodičů

I tak by se dala nazvat soutěž všestrannosti Z - cena hejtmana pardubického kraje a Zemědělských služeb Běstovice. V ní odstartovalo 64 dvojic; obrovský počet a velkého věkového rozsahu - od dětských licencí po seniorské.

Zajímavé v "zetku" bylo rozhodně to, že proti sobě startovalo několik rodičů a jejich dětí. Například Anetka a otec Jiří Pažoudkovi, Tomáš a maminka Ivana Konečných a kupříkladu v případě Pejřilových tatínek startoval v Z a dcera Pavlína pak v CNC** se dvěma koňmi.

Tato soutěž tedy zákonitě přinesla i zajímavé výsledky. Prakticky o l bod vyhrál žák Tomáš Konečný v sedle vynikající Flejty a porazil tak svou maminku, paní Ivanu Konečnou, která jela v sedle Najdy (oba samozřejmě reprezentanti JO Pegas Loučany). Upřímně řečeno, i u Pažoudků byla lepší dcera Aneta, než její tatínek.Aneta s Topasem Jolankou se umístila celkově na 10. místě a otec Jiří na 39. místě.

Soutěž byla zpestřena startem mnoha známých jezdců v sedle mladých koní, mezi nimiž nechyběli například Radka Dvořáková či náš olympionik Jaroslav Hatla.

CNC dvě hvězdy aneb olympijská

Nestává se každý den, aby soupeřem kteréhokoliv z jezdců na domácí scéně byl jezdec olympijský. Tady ano. Z celkem se účastnících 23 dvojic mělo smůlu 6 jezdců, kteří nedokončili, ale žádné zranění se při tom nekonalo a to je dobře.

V této soutěži potvrdili své kvality naši nejlepší jezdci. Jaroslav Hatla s koňmi K-Boy a Karla na l. a 2. místě, Gabriela Adamcová s Ladou třetí. Jistě máte v paměti, že Gabriela a Lada se staly vítězkami jubilejní 40. Zlaté podkovy vloni. Pardubická dvouhvězdná soutěž byla zpestřena i zahraniční účastí, a to slovenským jezdcem Milošem Hrončekem. Ten se s koňmi Zeyer a Amerigo Ahoj celkově umístil 16. a 17.

Závěrem i do budoucna

Přesto, že se soutěže jely ve všední dny, přišlo na páteční odpoledne dost diváků do tratí, což je pro jezdce jedině pozitivní. Skákal se i prodloužený Taxis, zahrádky. Dekorování vítězů proběhlo na závěr v cílové rovince před populární podkovou a jezdci při čestném defilé s humorem pěšky i zacválali.

V Pardubicích bylo zkrátka nádherně. I slavný Taxis byl májově vyšperkovaný a nám se ani nechtělo domů.

Na závodišti je ale nyní stále živo, připomenu i Mistrovství Evropy mladých jezdců, které proběhne 4. - 6. srpna, 8. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci se uskuteční 8.-10. září, finále KMK 1.-3. září a šampionát mladých koní ve dnech 22.-24. září. O dostizích a nejrůznějších mezinárodních dnech (v květnu např. již proběhl slavný den Italský) ani nemluvě. Nakonec kalendář pardubických akcí najdete na jeho stránkách.

Pardubické závodiště letos navíc slaví výročí 150 let v majetku města Pardubice. Letos se také pojede 116. Velká pardubická, na kterou se loni přijel podívat i pan prezident, Václav Klaus. Členité závodiště je zkrátka domovem pro mnoho disciplin, které v této nejkrásnější dostihové zahradě v Čechách o to více vyniknou. Prostě v Pardubicích to koním velmi sluší.

Pozn. redakce: startovní listiny, plánky tratí a nejaktuálnější výsledky jsme vám přinášeli již před zahájením soutěží. Naleznete je zde: Pardubice se chystají na sezónu – aktuálně k všestrannosti

Příbuzné články:

Související odkazy:

 

Důležité kontakty:
Dostihový spolek, a.s., tel.: +420 466 797 111, fax: +420 466 335 304, racecourse@ipnet.cz, web: www.pardubice-racecourse.cz

Podobné články

Všestrannost je nyní v centru pozornosti celé naší jezdecké komunity. Již tuto sobotu – 27. července - promluví Miroslav Trunda a Miloslav Příhoda…

Prezident ČJF Radek Rouč oznámil jména jezdců a koní v disciplíně všestrannost, kteří se zúčastní olympijských her v Paříži.