Výživa a zdraví kopyt koní

21. 2. 2024 Masa Williams Autor fotek: Shutterstock.com Zdroj: The Horse
Zdravotní stav kopyt koně je ovlivněn mnoha faktory, včetně genetiky, prostředí, dalších zdravotních problémů, péče o kopyta a výživy
Zdravotní stav kopyt koně je ovlivněn mnoha faktory, včetně genetiky, prostředí, dalších zdravotních problémů, péče o kopyta a výživy

Zdravá rohovina kopytní stěny je hladká, růstové kroužky jsou téměř neviditelné, má lesklý povrch a nejsou na ní vidět žádná odštípnutá místa ani praskliny. Pokud má váš kůň špatnou kvalitu kopyt, zvažte změny ve výživě. Ty totiž mohou pomoci posílit kvalitu rohoviny a tím pádem i zdraví a funkci kopyt.

Otázka: Můj valach měl vždy „špatné“ nohy. Navzdory všem mým snahám i snahám mého podkováře jsou jeho kopyta měkká, mají problém udržet podkovy a dokonce ho také občas bolí. Je něco, co bych mohl přidat do krmné dávky, aby se zlepšila kvalita jeho kopyt a on tak byl ve větší pohodě?

Odpověď: Jak praví přísloví: „zdravé kopyto, zdravý kůň“. Majitelé koní od nepaměti hledají způsoby, jak zlepšit zdraví kopyt a metody, jak o kopyta koní lépe pečovat. Zdravotní stav kopyt koně je ovlivněn mnoha faktory, včetně genetiky, prostředí, dalších zdravotních problémů, péče o kopyta a výživy. Žádný jednotlivý faktor nemůže kompenzovat problémy s ostatními faktory, ale dobrá zpráva je, že mnohé z nich můžete mít pod kontrolou, a to včetně výživy.

Před tím, než začnete hledat nějaký zázračný doplněk výživy, je třeba nejprve vyhodnotit celkovou krmnou dávku. Adekvátní a vyvážená krmná dávka optimalizuje celkový zdravotní stav koně; a je také tím, co kopyto potřebuje k udržení správné integrity a růstu.

Nejprve se ujistěte, že je pokryta energetická potřeba vašeho koně. Výzkum na rostoucích ponících ukázal, že zvířata s pozitivní energetickou bilancí měla zvýšenou rychlost růstu kopyt ve srovnání s těmi, kteří byli krmeni dietou s omezeným příjmem kalorií. To je nesmírně důležité pro koně s nízkým skóre tělesné kondice nebo pro koně, kteří nemají mnoho tukových zásob, jako jsou například rostoucí zvířata. Naopak koně s nadváhou jsou náchylnější k metabolickým problémům, které mohou negativně ovlivnit zdraví kopyt.

Určitě je třeba si uvědomit, že tuky tvoří tři až šest procent kopytní tkáně a jsou nezbytné pro zadržování vlhkosti, odpuzování vody a odolnost vůči patogenům z prostředí. Čerstvá pastva obsahuje vysoké množství esenciálních omega-3 mastných kyselin, ty se ale při výrobě sena a jeho skladování ztrácí. Proto kůň, který konzumuje seno jako primární zdroj vlákniny, bude mít prospěch ze suplementace omega-3 polynenasycených mastných kyselin.

Kopytní stěna je primárně tvořena keratinem, strukturálním proteinem a při nedostatku keratinu jsou kopyta měkká a náchylná ke zranění. Všechny proteiny se skládají z mnoha esenciálních a neesenciální aminokyseliny. Aminokyseliny, které si organismus dokáže sám syntetizovat nazýváme neesenciální, postradatelné. Aminokyseliny, které musí přijímat v potravě jsou esenciální, nepostradatelné. Aminokyseliny obsahující síru – metionin a cystein – jsou klíčový stavební prvek keratinu. Některé výzkumy ukázaly, že diety, které mají nedostatečné množství proteinů, snižují růst a integritu kopyt a profily aminokyselin nezdravých kopyt jsou odlišné od zdravých kopyt, což zdůrazňuje důležitost dostupnosti a kvality bílkovin ve výživě. Kůň, jehož dieta je postavena na seně střední až nízké kvality, může sice konzumovat přiměřené množství hrubého proteinu, ale krmná dávka nemusí splňovat jeho požadavky na množství obsažených esenciálních aminokyseliny. Výzkum u koní však dosud neprokázal, že suplementace konkrétními aminokyselinami zásadně zlepšuje růst a zdraví kopyt.

Pro zdravá a funkční kopyta je nutná také správná hladina vitaminů a minerálů. Vápník je potřebný pro správné uchycení buněk v rohovině kopyta. Zinek a měď podporují růst kopyt a spolu s vitaminem A jsou důležité při keratinizaci kopyt. Selen a několik dalších vitaminů, včetně vitaminů A a E, působí jako antioxidanty na úrovni buněčné membrány. Suplementace selenem by měla být pečlivě sledována, protože nadbytek nejen tohoto prvku může mít na kvalitu rohoviny negativní vliv.

Biotin, vitamin B, produkovaný mikroby v zadním střevě, je živina související s růstem a zdravím kopyt, která byla nejvíce studována. Studie přinesly smíšené výsledky, a to přesto, že byl biotin podáván v různorodém množství a za různorodých podmínek. Neexistují tedy žádné důkazy o dietních požadavcích souvisejících s množstvím biotinu v krmné dávce nad množství, které je přirozeně syntetizováno mikroby ve střevě. Nicméně nelze ani vyloučit, že suplementace biotinem může být pro některé koně prospěšná. Uskutečněné studie naznačily, že suplementace biotinem zlepšila kvalitu kopyt u koní s defektem ve vnější vrstvě kopytní stěny, ale nezlepšila ji u koní s defektem ve vnitřních vrstvách kopyta. Doporučené dávky biotinu se pohybují v rozmezí 15–20 mg denně. U koní s nekvalitní kopytní rohovinou může být tato dávka zvýšena na 30 miligramů denně. Majitelé koní si ale musejí uvědomit, že doplňkový biotin musí být krmen po dlouhou dobu (šest až devět měsíců), aby byly vidět výsledky. V případě, že po suplementaci biotinem lze pozorovat zlepšení, může být vhodné podávat biotin v průběhu celého roku.

Další faktor je rychlost růstu kopytní stěny, která roste 6–10 mm za měsíc. Než odroste celá přední stěna kopyta, trvá to 9–12 měsíců, boční stěny odrostou asi za 6–8 měsíců a patky za 4–5 měsíců a rohovina chodidla odroste asi za 2 měsíce. Proto bez ohledu na to, zda přidáte výživový doplněk nebo změníte celkovou krmnou dávku, je třeba být trpělivý.

Článek byl poprvé publikován na webu The Horse.

Podobné články

Dostatek tekutin v těle významně ovlivňuje výkonnost. Jak významně se v horkých letních dnech může množství vody v organismu měnit a co vše se na…

Starček přímětník (Senecio jacobaea)

Po většinu roku si této v posledních dekádách expanzivně se šířící rostliny ani nevšimnete. Že existuje, obvykle zaznamenáte, až když rostliny…