Bez ocasu není kůň

31. 5. 2011 Alena Pětrošová Autor fotek: Braymere Custom Saddlery, Alena Pětrošová

V předcházejících dílech našeho seriálu jsme se podrobně a velmi důkladně věnovali hřívě. Nyní obrátíme pozornost k opačné straně koně a ukážeme si různé způsoby, jak koníkovi elegantně zaplést ocas.

1Byla jsem velmi překvapená, když jsem zjistila, jak málo drezurních i parkurových jezdců zaplétá na závody svým koním ocasy. Umytý, rozčesaný a úhledně zapletený ocas osobně považuji za vhodné doplnění upravené hřívy. Nabízí se hned několik způsobů, jak ocas zaplést a dosáhnout tak elegantního vzhledu koně. Zapletením jako je francouzský cop se zvýrazní nesení ocasu koně. Tento efekt lze simulovat i ostříháním nebo oholením krátkých žíní u kořene ocasu a na kelce.

Před zaplétáním - praní a stříhání

2Než se ale pustíme do samotného zaplétání, je nutné ocasní žíně "vyprat". Stejně jako u hřívy, šedý mastný prach v pěšinkách mezi jednotlivými pramínky žíní by vypadal velmi nevzhledně. V chladných měsících je možné ocas prát pouze v kýbli s vodou, v létě můžeme použít hadici. Jednoduše ocas namočíme a kůži na kelce mezi kořínky žíní prodrbeme prsty (stejně jako když vám kadeřnice umývá hlavu). Pokud použijeme šampon, nezapomeneme ocas opravdu důkladně opláchnout proudem vody. Neumyté zbytky šamponu na kůži by mohly způsobit drbání kořene ocasu. Je vhodné koni vyprat ocas 2-3 dny před zaplétáním, protože těsně po vyprání jsou žíně, zbavené přirozené mastnoty, příliš jemné a klouzavé, takže by špatně držely zapletené.

3Máme-li žíně umyté, můžeme přistoupit k další přípravě k zaplétání, a tou je případné zkrácení a rozčesání ocasu. Ideálně by měl ocas sahat někam mezi polovinu holeně a spěnkový kloub koně. Pokud je příliš dlouhý, jednoduše konečky žíní rovně zastřihneme nůžkami. Po umytí můžeme na vlhký ocas pro snadnější rozčesávání nanést kondicionér (ale opět alespoň 2-3 dny před zaplétáním), který rovnoměrně vetřeme do žíní. K rozčesání je nejlepší použít středně tvrdý kartáč. Celý ocas chytneme do ruky a začneme od kořene ocasu, kde necháme volně splývat tenký pramínek žíní (tedy ten jediný nedržíme v dlani). Ten velmi opatrně rozčesáváme kartáčem, nejprve dole u konce žíní, potom výše a výše. V okamžiku, kdy je pramínek rozčesaný, pustíme z dlaně další pramínek, a tak pokračujeme, dokud není hotový celý ocas. Pozor, při rozčesávání buďte velmi šetrní a snažte se vytrhat co nejmenší množství žíní! Aby se ocas do dne závodů znova nezacuchal, je dobré zaplést jej po celé délce do copu a dole zagumičkovat. Myslete ale na to, že takto zapletené žíně budou po rozpletení vlnité.

Francouzský cop

Nyní můžeme přistoupit k samotnému zapletání. Nejznámnějším a nejpoužívanějším způsobem úpravy ocasu 4je francouzský cop (1). U samého kořene ocasu vpravo i vlevo vezměte zezadu kelky jeden tenký pramínek žíní. Třetí pramínek žíní vezměte ze středu ocasu a tyto tři spleťte klasicky metodou copánku. Potom přiberte další pramínek z levé strany o kousek níže a přidejte jej k prvnímu pramínku žíní. Další přibraný pramínek, tentokrát z pravé strany, který přidáte k druhému pramínku žíní... a tímto způsobem pokračujete dál. Při pletení copánku netáhněte žíně směrem dolů, ale spíše směrem k sobě. Záleží na vás, kam až chcete ocas zaplést - většinou se zaplétá minimálně do 2/3 délky kelky a maximálně po celé délce kelky. V okamžiku, kdy už nechcete přibírat další pramínky ze stran ocasu, pokračujete se splétáním jednoduchého copánku, který na konci zagumičkujete.

5Existuje několik možností, jak se se vzniklým koncovým copánkem vypořádat. Nejjednodušší je nechat ho prostě volně splývat dolů. Copánek ale může odstávat od volných žíní, což nebude vypadat hezky. Buď můžete konečný copánek prostě přeložit na polovinu a prošít pomocí jehly a nitě, nebo použít složitější, ale úpravnější řešení - tzv. "vlnku" (2). V tom případě si připravte kousek příze v barvě žíní (zhruba dvakrát tak dlouhý jako bude koncový copánek) a kobercový háček, který znáte z dílu o zaplétání Hunter braids. Při pletení koncového copánku zapleťte na půlku přeloženou přízi do copánku tak, aby volné konce visely dolů. Konec copánku zajistěte liščí smyčkou uvázanou na přízi kolem žíní.6

Nyní si vezměte na pomoc kobercový háček. Vložte jej opatrně pod pramínky žíní, které obtáčí ocasní kost a do háčku navlékněte konce příze. Potom opatrně táhněte vzhůru, dokud koncový copánek nevklouzne pod francouzský cop. Pomocí háčku vytáhněte konce příze každý z jedné strany copánku francouzského copu, zauzlujte a přebytečnou přízi ustřihněte.

Dalším způsobem, jak zakončit francouzský cop, je tzv. "pinwheel" (3). Opět potřebujeme, aby byla do koncového copánku vpletena příze. Zapleťte koncový copánek téměř až ke konečkům žíní a potom volné konečky rozdělte na dvě části, přičemž v každé je jeden konec příze. Začnete copánek rolovat vzhůru, přičemž každá část konečků žíní je na své straně ruličky. Jakmile takto copánek zarolujete až ke konci francouzského copu, uchopte příze na obou stranách ruličky a udělejte pod ní uzel. Poté příze překřižte nad ruličkou, těsně u konce francouzského copu a opět zauzlujte. Ještě jednou nebo dvakrát překřižte a zauzlujte příze nahoře i dole, aby "pinwheel" opravdu pevně drželo. Přebytečnou přízi ustřihněte.

7Mým nejoblíbenějším typem zakončení francouzského copu je poslední způsob, kdy je koncový copánek horizontálně obtočený kolem ocasu (4). Opět máme v copánku vpletenou přízi. Palcem přidržíme místo, kde francouzský cop přechází do koncového copánku, a ten obtočíme horizontálně kolem ocasu. Konečky žíní provlékneme pod copánkem obtočeným dokola a přitáhneme, aby copánek těsně přiléhal ke zbytku žíní. Pomocí kobercového háčku protáhneme konce příze dovnitř do francouzského copu (podobně jako u "vlnky") a kolem ústředního copánku francouzského copu zauzlujeme, což obtočený koncový horizontální copánek udrží na místě. Přebytečnou přízi opět přestřihneme.

Podrobnou fotodokumentaci k zaplétání těchto tří zakončení najdete zde.

Další úpravy ocasu8

Pokud má váš koník nahoře u kořene ocasu krátké žíně, kvůli kterým nemůžete zaplést francouzský cop, jistě oceníte jednoduchou úpravu "a la Lara Croft" (5). :) Připravte si gumičky ve stejné nebo kontrastní barvě jako je barva žíní vašeho koně. Nahoře u kořene ocasu vezměte ze zadní strany zleva a zprava dva pramínky žíní (závisí na vás, jak tenké nebo tlusté budou) a zhruba vprostřed šířky ocasu je zagumičkujte dohromady. Potom vezměte opět dva pramínky zleva a zprava kousek níže, opět je dohromady zajistěte gumičkou, ale tentokrát do culíčku přidejte ještě všechny žíně z prvního culíčku. Opakujte stejný postup několikrát, dokud nedosáhnete požadované délky zapletení. Poslední culíček můžete nechat volně, nebo jej zaplést do copánku.

8Velmi krásná je také mřížka na ocase (6), i když jde již o úpravu složitější. Začněte stejně jako u přechozí úpravy - dva pramínky zagumičkované do culíčku. Přiberte zleva další pramínek a zajistěte jej gumičkou spolu s polovinou žíní z prvního culíčku. Poté přiberte zprava třetí pramínek a zagumičkujte jej dohromady s druhou polovinou žíní z prvního culíčku. Dbejte na to, aby gumičky byly vyrovnané na stejné úrovni v řadách. Stejným způsobem můžete pokračovat po celé délce ocasu až do vyčerpání objemu žíní. Koncové culíčky můžete opět nechat viset volně, nebo zaplést do copánků.

"Vyšší dívčí" bude tentokrát opravdu efektivní úprava ocasu - 9zatočený cop. Tento způsob zapletení ale vyžaduje velkou praxi a šikovnost a proto zkoušejte a zkoušejte :) Princip je podobný jako u francouzského copu, jen je potřeba pramínky nejprve zatočit (jako při předení niti) jedním směrem - řekněme doprava (můžete točit i doleva, ale potom budete překládat zprava doleva). Tady už budete potřebovat pomocníka, aby poskytl třetí ruku na držení třetího pramínku. Jakmile máte zatočeno, levý pramínek přeložte úplně doprava. A znovu, nový levý pramínek doprava.. a tak stále dokola. Nezapomeňte postupně přibírat žíně ze stran. Záleží na vás, jestli dopletete ocas tak, že celý objem žíní bude v copu (jako zde na fotce - omluvte prosím kvalitu, ale žádnou jinou ukázku se mi sehnat nepodařilo a nechtěla jsem vás o tento hezký nápad ochudit), nebo zda zakončíte koncovým zatočeným copánkem (opět zleva doprava a zleva doprava a zleva doprava, jen tentokrát bez přibírání žíní).

Nezbývá než dodat, že inspiraci a nápadům se meze nekladou a popřát, aby vás ze zaplétání nebolely prsty. :)

Podobné články

Dostatek tekutin v těle významně ovlivňuje výkonnost. Jak významně se v horkých letních dnech může množství vody v organismu měnit a co vše se na…

Starček přímětník (Senecio jacobaea)

Po většinu roku si této v posledních dekádách expanzivně se šířící rostliny ani nevšimnete. Že existuje, obvykle zaznamenáte, až když rostliny…