Vítězný Saumur 2006

11. 7. 2006 Jaroslav Pavel Autor fotek: Dominika Strmisková

Letošní rok je pro vozatajskou veřejnost bohatý na šampionáty a vrcholné soutěže a jedním takovým vrcholem byl právě proběhnuvší Dunajsko-alpský pohár ve francouzském Saumuru. Byl o to vrcholnější, protože pro naši republiku vítězný!

Do hipologického centra Saumur se od 8. do 11. června sjelo 36 dvojspřeží z 10 států Evropy, aby zde soupeřila jak v soutěži jednotlivců, tak i družstev, o zisk poháru, věnovaného zakladatelem soutěže hrabětem Mensdorff - Pouilly.

Českou republiku odjeli reprezentovat Jiří Nesvačil, Marek Jirgala, Alexandr Soukup a samostatně se zúčastnil Tomáš Jelínek.

Drezurní zkouška byla rozdělena do dvou dnů a hned první den startovali dva naši zástupci. Čtvrtý v pořadí Alexandr Soukup a hned tento výkon předurčoval dobrou formu našich jezdců - obsadil totiž v konečném součtu 10. příčku se ziskem 54,78 tr. bodu. Na konci prvního dne absolvoval drezúru Marek Jirgala za 59,65. V pátek za naše barvy zahajoval Tomáš Jelínek, který předvedl velmi pěkný výkon za 59,78 tr. bodu a poslední z našich startoval Jirka Nesvačil, který ziskem 58,11 obsadil 15. příčku.

V drezúře zvítězil maďarský reprezentant Zsolt Selyben za 43,65, druhý Němec Sebastian Warneck 46,85 a třetí Isidor Weber z Rakouska 47,10 tr. bodu.

V Saumuru čekal na všechny jezdce velice náročný maraton, který byl především fyzickou prověrkou koní, protože vedl značně kopcovitým terénem s hlubokým jemným pískem a vše umocněno třicetistupňovým horkem obtížnost jen zvyšovalo. Smolný kalich si v prašném prostředí museli do dna vypít první dva vedoucí z drezúry, když v poslední osmé překážce se Warneckovi vklínil mezi kola sloupek překážky a i přes veškerou snahu se jej nepodařilo v časovém limitu vyndat. Maďar Selyben pro změnu v téže překážce zapomněl projet prvek a tak jak se jednomu cesta ke slávě zavírá, druhému se otevírá...

Nutno dodat, že pořadatel soutěžícím výkon nikterak nezlehčoval, když například na poslední chvíli do překážek přidal shoditelné prvky.

Jak známo, Češi maratón umí a nejinak tomu bylo i zde. Jiří Nesvačil terén absolvoval se 115,18 tr. bodu 22. místo, Tomáš Jelínek 113,10 tr. bodu 20. místo, Alexandr Soukup udělal velmi dobrý výsledek a s kladrubskými bělkami zajel 11. maratón 103,55 tr. bodu.

Ovšem to nejlepší čekalo naše barvy na konec, když do úseku E odstartoval Marek Jirgala.

Marek projížděl jednotlivými překážkami jako čerstvý vítr a naděloval soupeřům v každé překážce několik sekund. Z komentátorského stanoviště se po každém projetí ozvalo: "Jirgala - the best time!" (nejlepší čas ) a věřte - hezky se to poslouchá! Jen v poslední překážce nám trochu zatrnulo, když se našemu spřežení utrhl postraněk a rozporka se vklínila do kola. Ale Markovi lipicáni v majetku pana Hroudy měli dostatek sil a bez problémů kočár protáhli cílem. Marek Jirgala tak vyhrál sedm z osmi překážek a na druhého nejlepšího v maratonu najel neuvěřitelných 40 sekund (89,36 tr. bodu)! Oním druhým byl Maďar Papp 97,29 tr. b., třetí Francouz Bousquet 97,81 tr.b.

Výkony našich jezdců znamenaly posun ve výsledkové listině směrem vzhůru jak ve družstvech (ze čtvrtého na druhé), tak i jednotlivcích (Nesvačil 20., Jelínek 19., Soukup 7.). Jirgala nastupoval po dvou dnech do překážkové jízdy z vedoucí pozice.

Nedělní parkur byl postaven přiměřeně obtížnosti soutěže a jen málo jezdců jej dokončilo bez penalizace. O to větší nervy jsme měli my, jenž jsme vše sledovali z tribuny, jelikož bodové rozdíly po dvou dnech byly opravdu minimální. Náš tým si však velice dobře poradil i s touto disciplínou T. Jelínek 22,48 tr.b., J. Nesvačil 15,67 tr.b., A. Soukup výborných 5,84 tr.b.

Nervydrásající podívaná vydržela až do konce. Marek měl před parkurem náskok pouhých 2,4 bodu, což nepředstavuje ani jedno shození, naštěstí pro naše barvy jezdec startující před ním udělal chybu a tak si Marek mohl dovolit jedno shození nebo drobnou penalizaci za čas. Nestalo se však ani jedno a po průjezdu cílem celý náš tým sedící na tribuně radostně vyskočil a jásal. Další příval radosti na sebe nenechal dlouho čekat, po spočítání výsledků jsme zjistili, že naši jezdci dokázali překážkovou jízdou z již tak krásného druhého místa dostat celý tým na post nejvyšší!

Celkové výsledky: 1. M. Jirgala 149,01 tr.b. 2. R. Burggraff GER 152,15 tr.b. 3. I.Weber 155,15 tr.b. 8. Soukup 164,17 tr.b. 20. Nesvačil 188,96 tr.b. 22. Jelínek 195,36 tr.b.

Družstva: 1. CZE 311,64 tr.b. 2. GER 317,17 tr.b. 3. FRA 323,33 tr.b.

A stalo se tedy to, že na neoficiálním mistrovství Evropy zvítězil český člověk i celý tým a přivezl tedy historicky nejcennější kov pro ČESKÉ vozatajství!!!

Po všech nervech přišlo nakonec to nejkrásnější - závěrečný ceremoniál. Ten se již v podstatě odehrával jen v českém duchu. Třikrát za předávání cen zněla česká hymna - za jednotlivce, družstvo a speciální cenu jednotlivců.

Všem nám, kteří jsme byli přítomni, byla čest sledovat tuto nádhernou podívanou a všem našim jezdcům patří dik za skvělou reprezentaci České republiky a výbornou spolupráci celého týmu. Nezbývá než jediné, přát si více takových úspěchů.

Příbuzné články:

Podobné články

Účastníky FEI mistrovství Evropy ve spřežení U25, juniorů a dětí přivítá 23.–28. července švédská Flyinge.

V sobotu 7. července byl v německém Aachenu na programu maraton. Na závodníky čekalo celkem 8 maratonských překážek.