Mistrovství ČR v jízdě spřežení 2005

7. 9. 2005 Petr Vinkler Autor fotek: Eliška Škutová

Ve dnech 12.- 14. 8. 2005 se v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem konalo Mistrovství republiky 2005 v jízdě spřežení. V naší reportáži si nyní můžete připomenout, jaké letošní MČR bylo.

Ať je to jak chce, závody spřežení potřebují k životu dobré zázemí. A kde jinde by mělo být lepší, nežli v NH Kladruby nad Labem, který se do jejich pořádání pustil po dlouhých letech... Po loňském jarním závodě se vedení hřebčína rozhodlo uskutečnit v roce 2005 hned dvě kompletní soutěže spřežení (mimo jiných akcí, jen se podívejte na oficiální web NH Kladruby), a to "na rozcvičenou" hned mezinárodní podnik na jaře a pak nic menšího než přímo Mistrovství republiky.

Pro hřebčín to bylo o to zajímavější, že jeho zaměstnanci si na tuzeských a zahraničních kolbištích vedou více než dobře, takže jejich reprezentanti měli v domácím prostředí velkou šanci na úspěch. Počasí tomuto záměru Ing. Lenky Gothardové a Ing. Milana Vítka, ředitele závodu, celkem přálo. Většinu závodů sezóny doprovázelo mírně řečeno nevlídné počasí, a tak několik lehounkých spršek v jinak teplém víkendu bylo pro jezdce a jejich svěřence příjemnou změnou.

Těžká drezura

Obvykle se tento přídomek dává maratonu, já však vím co píši. Drezura byla opravdu těžká, a to svým povrchem. Jak jsem chválil drezurní obdélník v jarní reportáži, tak bych musel pohanět povrch obdélníku při srpnových závodech. Byla totiž navezena nová vrstva písku, která nebyla sedlá a navíc nebyla stejnoměrně rozvrstvena po ploše starého a sedlého povrchu. Obzvláště v zadní části obdélníku (blíže písmenu A) byl písek opravdu hluboký a způsoboval dost velké potíže - obvzláště při couvání. Místy se kola kočárů bořila tak, že zmizl gumový nálitek i s železným ráfkem (cca 5 cm) a když jste zastavili před couváním, bylo cítit, jak si pod vámi kočár "sedl". Obvzláště u pony spřežení pak bylo viditelné, jak koně museli makat, aby bořící se kočár utáhli, takže na nějaké předvedení chodů moc prostoru nezbývalo.

Nejlépe byly rozhodčími ohodnoceny výkony pony dvojspřeží Jakuba Práška a Jiřího Votoupala, kteří oba shodně obdrželi 64,40 tr.b., následováni Monikou Pospíšilovou (65,60). V jednospřežích si nejlépe vedl ten, kterému mistrovský titul uniká stále o vlásek - Jan Exnar (42,80 tr.b.), následovaný Tomášem Bartákem (48,60) a trojici drezurních jednospřežních králů 2005 doplňoval Libor Kurka (50,40). Ve dvojspřežích si v pátek pomyslné zlato odnesl Jaroslav Pavel (45,44) následovaný Jiřím Nesvačilem ml. (47,49), které doplnil loňský vicemistr Ladislav Vyrtych (48,13). Královskou disciplínu čtyřspřeží vyhrál v pátek Petr Vozáb (54,02), následovaný Zdeňkem Jiráskem (60,54) a třetí v pořadí byl Vlastimil Zoul (62,21). Smůlu měl Jirka Škodný, kterému se už po několikáté za sezonu jeho hřebci v náojní (přední) páře rvali a Jirka měl plné ruce práce s tím, aby se do sebe na dobro nezakousli. Jeho černé čtyřspřeží názorně předvádí, z čeho vzniklo známé sousloví "rvou se jako koně", je však vidět, že praxe a zkušenost dokáže zvládnout i takové "prekérky". Nicméně v pátek jejich výkon stačil jen na čtvrté místo.

Dlouhý popis povrchu drezurního obdélníku jsem si dovolil proto, že MČR bylo i součásti kvalifikace na MS dvojspřeží 2005 v Salzburku a tak pro mnohé jezdce bylo zajetí dobré drezury možným lístkem do reprezentačního týmu. Hluboký písek byl ztěžujícím prvkem, o kterém nelze předpokládat, že by byl také na MS.

Maraton - žádná selanka

Drobné páteční spršky se v sobotu neopakovaly, a tak o diváky naštěstí nebyla nouze. Trať klusovky se nezměnila, zato krokovka doznala změn. Oproti jarním závodům se většina krokového úseku odehrávala na louce a jen krátká část na silnici vedoucí k hřebčínu. Nedocházelo tedy k tomu, že koně byly vyrušováni křikem jezdců a fanděním diváků pohybujících se úsekem E. Prostě paráda.

Kladrubští organizátoři připravili pro soutěžící 8 překážek (7 pro pony). Pony měli vynechánu překážku č.2 a vzhledem k tomu, že příjezd k této překážce byl opravdu dlouhý, měli poníci i kratší úsek E. Je dobře, že jim v kurzu trati zůstala vodní překážka, u které bylo nejvíce diváků.

Vy, kteří trať v Kladrubech znáte, si pravděpodobně říkáte, kde se vzala nová překážka? Byla postavena hned vedle překážky Kaštany. Ač na plánku se jevila jako relativně jednoduchá, dokázala svou rozlehlostí docela dobře zmást. Jedná se o překážku, která nemá v ČR obdoby a je zajímavá spíše z pohledu jezdců, než diváků.

Další dobrou věcí, která se v Kladrubech povedla, bylo minimalizování ježdění po silnici a mezi diváky. Výrazně se tak zvýšila bezpečnost koní, jezdců a hlavně diváků, což je skvělá věc. Úplné zamezení všech rizik je asi nemožné, ale organizátor se v tomto směru opravdu vytáhl.

Většina překážek měla terénní nerovnosti dorovnané pískem, což v praxi znamenalo, že pokud jste na takové místo najeli, zbrzdilo to maratoňák, jako byste vyhodili kotvu. Hodně to ztěžovalo například výjezd z vody, kde byla silná vrstva písku a koně musely opravdu hodně zabrat. Takže se dalo dost taktizovat a vyhýbat se (pokud to bylo možné) takovým místům. Chvilka hloubání jezdce při "studiu" překážky mohla ušetřit koním dost sil. Je tedy opět na pochvalu, že technická náročnost maratonu odpovídala tomu, že se jednalo o Mistrovský závod.

Maratonu pony kraloval Jiří Votoupal a se ziskem 64,88 tr.b. svou kategorii vyhrál. Na druhém místě se umístil Jan Hladík (69,58) a na třetím tesně v závěsu Jakub Prášek (70,58). O dobré úrovni pony spřežení svědčí i to, že všichni maraton dokončili. V jednospřežích se maraton povedl nejvíce Jiřímu Konířovi, který zvítězil (71,78), následovaný Petrou Duškovou (75,37) a Tomášem Bartákem (76,80). Tomáš tak o necelý bodík stáhl náskok Honzy Exnara, který získal 77,44 tr.b., což v sobotu stačilo "jen" na páté místo. "Černého Petra" si v sobotu v jednospřežích vytáhl Pavel Drbohlav. Jel moc dobře a jeho kobylka Paráda dostávala svému jménu. Jel rychle a přitom bez zbytečného zadrhnutí. Bohužel v poslední překážce maratonu si vyzkoušel "Gagarina" a po najetí na kůl katapultoval sebe i spolujezdkyni z kočáru. Na jeho konto se přesunulo 60 tr.b. za převrácený maratoňák a bolestivé zranění kolena, které ukončilo jeho krátký let. Po postavení sebe a kočáru a obeznání, že kůň je v pořádku, dokončil maraton, ale s 60-ti bodovým nadělením na kontě.

Ve dvojspřežích nemusím pro zajímavé okamžiky chodit daleko. Na předposlední (vodní) překážce jsem chtěl jet přes most se stříškou. Podsední kobyla však moje nadšení pro zkrácení trasy nesdílela a vybočením mi potáhla i náruční klisnu mimo ideální dráhu nájezdu na most. Protože jsem nechtěl skončit v potoce, tak jsem koně pobídl, což mělo efekt, ve který jsem doufal: oba koně vskočili na most. Bohužel maratoňák byl už té době hodně mimo osu mostu, takže se z plné rychlosti zastavil na místě (zachytil jsem předním jeklem o sloup mostu), zatímco jsem já pokračoval v pohybu vpřed, který mi zarazil trubkový rám přede mnou. Semlelo se to dost rychle a až když jsem si to několikrát pozdějc v klidu přehrál v hlavě, byl jsem schopný analyzovat svoje chyby. Překážku jsme dokončili bez sesednutí, protože tou ranou se i maratoňák přes most protáhl (po nárazu, něco odskočilo, buďto maratoňák, nebo sloup). Při přejezdu k poslední překážce jsem zjistil, že krom uhnutých váh nám asi prasklo i oje (silný jekl), což se mi hned vzapěti potvrdilo tím, že oje spadlo mezi koně. Takže jsme před poslední překážkou vypřáhli a jako jediní nedokončili.

Vítězem dvojspřeží se v sobotu stal Ladislav Jirgala (72,75), kterému jeho dvojspřeží šlapalo jako hodinky a bylo vidět, že si se svými koňmi rozumí. Na druhém místě se umístil Jaroslav Kohout (74,65) a na třetím Marek Jirgala (75,02). Královskou disciplínu čtyřspřeží ovládl Petr Vozáb (103, 92), následovaný Zdeňkem Jiráskem (109,92) a s odstupem Jiřím Škodným (165,27), který se mimo záludností trati musel vypořádávat s bojovnou náladou svých černých hřebců.

Mistři pro rok 2005 - parkur až na prvním místě?

Nedělní parkur se naštěstí obešel bez deště. Časově našlapaným kurzem se z pony spřežení nejlépe propletla Monika Pospíšilová (3,00). Druhý na parkuru Jiří Votoupal (9,52) si mohl oddechnout, protože Monika Pospíšilová byla v průběžném hodnocení 15 bodů za ním. Třetím místem si snad spravil chuť Václav Dohnal (12,00), kterému se příliš nedařilo v sobotu. Nerada naopak bude na parkur vzpomínat Jana Šebková, která po pozdravu a zazvonění neprojela startem a pustila se hned mezi kužely první překážky, po jejímž absolvování zazněl zvon znovu a oznamoval diskvalifikaci této závodnice. Jakub Prášek měl velké šance na vynikající umístění, ale 21 tr.b. se odsunul v celkovém hodnocení "až" na třetí místo. Loňská mistryně Monika Pospíšilová se tak stala letošní vícemistriní a Jiří Votoupal se stal Mistrem ČR 2005 v kategorii pony.

V jednospřežích se to parkurem také pěkně zašmodrchalo. Vyhrál ho Jiří Koníř (0,00), následovaný dámskou jízdou Kristýny Drbohlavové (2,28) a Petry Duškové (3,00). Tomáš Barták si 3,93 tr.b. sice upevnil své druhé místo, ale Jan Exnar měl parkur teprve před sebou a výkonem 9,28 mu mistrovský titul přenechal o pouhopouhých 19 setin trestného bodu(!) V kralování na trůnu Mistrů jednospřeží ČR tedy pokračuje Tomáš Barták. Vícemistrem se pak stal Jan Exnar a na třetím místě celkově skončil Jiří Koníř.

Ani parkur dvojspřeží nedal divákům vydechnout. Trošku vadilo, že někteří diváci začali tleskat jezdcům už v okamžiku kdy projížděli předposlední branku a na většině koní bylo vidět, že je to znervózňuje. Začali stříhat ušima, pohybovali se rozhozenějc a to vedlo často k tomu, že jezdec shodil na poslední překážce. Jediný z jezdců Jaroslav Pavel před pozdravem při příjezdu na kolbiště gestem požádal diváky o klid pro svoje spřežení. Skoro všichni to vydrželi a až po výkřiku "Jéď!" z tribuny se poslední míček z poslední branky poroučel k zemi. Absolutně nejlepším výkonem na parkuru jej vyhrál Ladislav Jirgala (0,00), který s přehledem stihl čas. Jeho jízda to byla pastva pro oči. Shodně po jednom shození měli na parkuru Jiří Nesvačil ml., Jiří Nesvačil st. a Jaroslav Kohout. Celkově zvítězil a Mistrem republiky pro rok 2005 ve dvojspřeží se stal Jiří Nesvačil ml. Vícemistrem s malým odstupem Jiří Nesvačil st. (129,04) a s miniaturní ztrátou třetí Ladislav Jirgala (129,84).

V parkuru čtyřspřeží kopírovalo pořadí na parkuru i celkové pořadí. Vítězem parkuru čtyřspřeží a Mistrem ČR pro rok 2005 se stal Petr Vozáb (4,06 a 162,00). Vícemistrem se stal Zdeněk Jirásek (12,00 a 182,46) a na třetím místě v parkuru i celkově se umístil Jiří Škodný (21,22 a 258,30).

Možná se Vám zdá trošku divný podtitulek "parkur až na prvním místě", ale je faktem, že o umístění se bojuje 3 dny a ani o jednom se nedá říct, že by byl méně významný, než libovolný jiný. Letos jako vloni se na parkuru lámal chleba a desetinky, či tisícinky trestného bodu míchaly pořadím na poslední chvíli. Je vidět, že naše špička jednospřeží a dvojspřeží je vyrovnaná. Pokud si důkladně prostudujete výsledky, tak zjistíte, jak minimální rozdíly v bodech dělí prvního od například pátého. To by potom jezdce mohl mrzet každý najetý metr v maratonu navíc. Divák si tímto přijde na své, protože i parkur je pak velice napínavou podívanou, kde sice nelétá hlína dva metry vysoko a na koních nestojí pěna (většinou), ale je to o soustředění, klidu, technice jízdy a porozumění si s koněm-koňmi. A jak už to u sportu bývá i o štěstí.

Jak jsem Vás informoval, MČR bylo vodítkem pro nominaci na Mistrovství světa dvojspřeží v Salzburku. V Kladrubech pro kvalitu závodů udělali velký kus práce, a tak až na ten nešťastný písek na drezůráku si zaslouží jen chválu. Měl-li bych hodnotit závody za sebe, tak na ně budu vzpomínat moc rád, i když mě a mým koním se vůbec nedařilo. Sjeli se nejlepší jezdci z ČR a divákům předvedli umění své i svých koní. Kdo se o vozatajství zajímá, musí být potěšen, že úroveň jezdců a pořadatelů závodů jde každým rokem nahoru. Tak hodně štěstí ve zbytku sezóny.

Ať nám koně jdou!

Kompletní výsledkové listiny naleznete zde.

Příbuzné články:

 

Další zajímavosti - spřežení:

 

Podobné články

Účastníky FEI mistrovství Evropy ve spřežení U25, juniorů a dětí přivítá 23.–28. července švédská Flyinge.

V sobotu 7. července byl v německém Aachenu na programu maraton. Na závodníky čekalo celkem 8 maratonských překážek.