Jarní závody spřežení v Semicích už poosmé sledujte s námi - AKTUALIZOVÁNO

5. 5. 2010 Běla Fialová Autor fotek: Běla Fialová

ATUALIZACE: NE 9.5. 19:55 Doplněny první fotografie z parkuru + komentář / NE 9.5. 17:50 Doplněny výsledky parkuru a celkové výsledky závodů / NE 9.5. 7:20 Start parkuru v 11,00 hod. potvrzen / SO 8.5. 21:00 doplněny fotografie z maratonu / SO 8.5. 18:53 doplněny výsledky maratonu a průběžné pořadí po dvou dnech / PÁ 7.5.2010 19:00 maraton zkrácen o 1 překážku / PÁ 7.5.2010 18:15 kompletní výsledky drezur + startovní listina maratonu / PÁ 7.5.2010 13:30 první průběžné výsledky

Neděle 9.5. 19:55 Krátký komentář a shrnutí

Konečně si odpoledne mohli v Semicích oddechnout. Třídenní závody spřežení se nakonec přes veškeré peripetie vydařily, a to nejen díky obrovskému úsilí pořádajícího jezdeckého klubu a především Ing. Jaroslava Jandla. Samozřejmě závody zachránilo i počasí, které se po děsivých několika dnech těsně před závody přeci jen umoudřilo a ukázalo svou přívětivou tvář. Ve čtvrtek 6. května totiž reálně hrozilo zrušení maratonu, neboť většina areálu byla doslova pod vodou.

V noci ze čtvrtka na pátek však přestalo pršet a tak to už naštěstí zůstalo až do dnešního dne. Sluníčko tak provázelo jezdce v sobotním maratonu i po většinu parkuru. Dovolím si tu ještě jednu krátkou vratku do včerejšího dne. Podle posledních zpráv utrpěl Jaroslav Kohout včera v první překážce úseku E maratonu zlomeninu tří žeber a byl propuštěn do domácího ošetřování. Přejeme tedy p. Kohoutovi rychlé uzdravení.

Dnešní program tvořila závěrečná část třídenních závodů spřežení, a to vozatajský parkur. Již zcela vyschlý travnatý obdélník ozdobilo 20 kužely vyznačených překážek se stromky, vše bylo připraveno na prvního závodníka. Tím byl Josef Bašus z JK Robousy s plavákem Delmorem. Tomu se však parkur vůbec nepovedl a skončil hluboko v poli poražených. Chyb se nevyvarovala většina jezdců a naopak s čistým bodovým kontem dokončili pouze čtyři jezdci.

Nejdříve předvedl bezchybný výkon na překážkách František Štamfest s Mironem (Selská jízda Čakovičky), ovšem ten byl penalizován za překročení časového limitu. Skutečně čistého bodového konta se tak diváci dočkali až v kategorii Novice klas, konkrétně v podání Kristýny Drbohlavové s Jasmínou 3 (JK Pamela Bylany).

Čistá bodová konta měli i nakonec tři jezdci kategorie dvojspřeží - byli to Jiří Nesvačil, Erik Zuvač a Martin Gössl. Díky tomu přihlížející měli možnost shlédnout i rozjížďku, tedy jakési vozatajské rozeskakování. V ní však svým soupeřům nedal šanci Jiří Nesvačil reprezentující NH Kladruby n. L. s.p.o., získal tak celkové první místo. Druhý dokončil Martin Gössl (JO TJ Agro Cheb - Nebanice), třetí příčku pak v parkuru získal Erik Zuvač (JK Steally Opava).

Konec dobrý, všechno dobré .... tak to si snad můžeme s přimhouřenýma očima (kvůli nepříjemnému zranění zmíněného Jaroslava Kohouta) říci po uplynulých třech soutěžních dnech. Organizace klapala podle mého názoru velmi dobře, snad jen trochu zmatené se mohly zdát na první pohled rozličné kategorie jezdců. Navíc jejich pořadí bylo v maratonu přeházené kvůli přepřahání a tak se poměrně obtížně dalo odhadnout, jak budou vypadat průjezdy jednotlivých překážek a jejich pořadí. Dnes ale již bylo vše tak jak mělo být a finále rozhodně nepostrádalo potřebnou dávku adrenalinu.

Soutěžní klání slovem provázel po celé tři dny Ing. František Petřík a i tomu za zasvěcené komentáře patří velký dík. Stejně tak i pořádajícímu JK Semice. Můžeme se tedy těšit na další závody, které se tu budou konat na přelomu července a srpna letošního roku - mistrovství ČR v soutěžích spřežení.

Neděle 9.5. 19:55 Doplněny první fotografie z parkuru Jiří Nesvačil na parkuru

Neděle 9.5. 17:50 Doplněny výsledky parkuru a celkové výsledky závodů

opět ke stažení pod článkem

Neděle 9.5.2010 7:20 - Start parkuru potvrzen na 11,00 hodinu

Sobota 8.5.2010 21:00 - Doplněny fotografie z maratonu

Dnes zpočátku pod zamračenou, během dne však polojasnou oblohou, vyrazila v půl desáté Dominka Strmisková jako první soutěžící do dnešního kratšího maratonu. Trať byla zkrácena a vynechány některé průjezdy - např. do překážky č. 2 hrad (původní velký val) byl nájezd pouze z jediné strany. Chyběla pak zcela, a to i v hlavní soutěži, překážka zvaná myslivecká (tj. původní číslo sedm).

Terén byl, především však díky péči pořádajícího JK Semice v čele s Ing. Jaroslavem Jandlem, vcelku ucházející. Prostor mezi překážkami byl prakticky suchý, ovšem cesty jimiž spřežení projížděla mezi poli, byly stále rozbahněné a velmi hluboké. Maraton tak působil, zvláště kvůli těžkému terénu, obtíže zejména pro pony páry i jedničky.

Bohužel ani dnes nebyla nouze o dramatické okamžiky, které se udávaly, podobně jako v loňském roce, především na překážce číslo 1 (možná pamatujete dvě odpadlá kola kočárů právě v této překážce - malý val). V kategorii dvojspřeží skončil maraton už v jedničce pro Jaroslava Kohouta a jeho starokladrubské bělouše. Ten byl velmi otřesený odvezen do nemocnice. Nutno podotknout, že byl sám schopný nasednout do auta.Doufejme tedy, že bude v pořádku, stejně tak jako jeho spřežení.

V pětce pak skončil pod kočárem a kopyty Bosána Ing. Karel Nývlt, který dle svého vyjádření velmi ocenil "páteřák", jenž je tuším od dubna v maratonu povinný. Kůň i posádka spřežení přestáli tuto nepříjemnou událost bez větší úhony a tak je doufejme uvidíme i zítra na parkuru. Chyby při průjezdech a také převrácený kočár Ing. Nývlta však znamenal pro kategorii jednospřeží Open klas v CEDC prakticky zánik.

Pro ostatní byl průběh maratonu odpovídající jeho obtížnosti, ovšem potížím se nedokázala vyhnout řada jezdců, mezi nimi i např. Jan Minarčík s Magnátem - vítěz dnešního maratonu a průběžně vedoucí jezdec v kategorii jednospřeží.

Zítra tedy rozhodne o celkovém umístění vozatajský parkur, jehož začátek byl původně naplánován na 11 hod. Bude-li i v neděli nějaký časový posun, jako tomu bylo v pátek i v sobotu, zatím není jasné.

Sobota 8.5.2010 18:53 - Doplněny kompletní výsledky maratonu + průběžné výsledky po dvou dnech

Opět ke stažení pod článkem.

Pátek 7.5.2010 19:00 - Rozhodnuto - maraton ochuzen o překážku č. 7

Poslední informace ze Semic jsou ty, že areál poměrně rychle vysychá (nesmí zapršet, jak se všichni doslova modlí), přesto se kvůli špatnému stavu překážky č. 7 museli organizátoři uchýlit ke změně trati maratonu. Pro hlavní kategorii tedy bude maraton o něco kratší.

Pátek 7.5.2010 18:15 - Doplněny kompletní výsledky drezur + startovní listina maratonu

Nejlépe umístění z drezur jsou

v kategorii jednospřeží:

1. Minarčík Jan
2. Jelínek Jan
3. Jirgala Ladislav
4. Koníř Jiří
5. MVDr. Jadrníček Pavel

v kategorii dvojspřeží:

1. Nesvačil Jiří
2. Barták Tomáš
3. Gössl Martin
4. Hejl Martin
5. Nesvačil Radek

v kategorii pony párů:

1. Pospíšilová Monika
2. Drbohlav Pavel

v kategorii jednospřeží - NOVICE klas (CEDC):

1. Jelínková Markéta
2. Drbohlavová Kristýna
3. Bejr Daniel
4. Mgr. Klička Aleš
5. Strmisková Dominika

v kategorii jednospřeží - OPEN klas (CEDC)

1. Kurka Libor
2. Máchová Lucie
3. Mgr. Nývlt Karel

v kategorii dvojspřeží - OPEN klas (CEDC)

1. Pavlas Vlastimil
2. Ing. Jandl Jaroslav
3. Zuvač Vilém

Doplněk k maratonu:

Začátek je, stejně jako tomu bylo dnes při drezurách, oproti původnímu časovému rozvrhu posunut o půl hodiny. První soutěžící tak do úseku A vjede už v 9,30 a bude to Dominika Strmisková z JK hřebčín Favory. Mezi překážkami v úseku E se tedy podle rozpisu objeví po desáté hodině dopolední!!

Celkové výsledky dnešních drezur i startovní listinu zítřejšího maratonu naleznete pod článkem ke stažení.

Pátek 7.5.2010 13:30 - Holínky s sebou!

Nad semickými závody spřežení se stahují mračna, a to nejen v přeneseném významu. Počasí si s pořadateli i závodníky pořádně zahrává, neboť včerejší dlouhodobý a mimořádně vydatný déšť změnil kolbiště Pod Hůrou k nepoznání. Všude, tedy v prostoru překážek i mezi nimi je spousta stojící vody a bláta, tudíž do výbavy návštěvníka zítřejšího maratonu lze jen doporučit kvalitní nepromokavou obuv.

Pátek 7.5.2010 13:30 - První výsledky: z drezur jednospřeží

Ale k závodům samotným. Do Semic se sjelo celkem 43 spřežení. Dnes v 8,30 hod. začal za slunečného počasí první soutěžní den drezurami kategorie jednospřežní - tj. soutěž obtížnosti T. Účastníci této soutěže prozatím jako jediní mají kompletně drezury za sebou a tak jsou již k dispozici, v tuto chvíli však pouze neoficiální, průběžné výsledky. Ty jsou takovéto:

1. Minarčík Jan
2. Jelínek Jan
3. Jirgala Ladislav
4. Koníř Jiří
5. Jadrníček Pavel MVDr.

Včerejší prohlídka maratonu byla vzhledem k nepřízni počasí a mimořádně špatnému terénu přeložena až na dnešní 18. hodinu. Bohužel však v tuto chvíli není jasné, zda bude možné vůbec do maratonu zařadit právě onu novou překážku. Rozhodnutí zatím nepadlo, rozhodne počasí. V tuto chvíli v Semicích neprší a dopoledne také nespadla ani kapka. Doufejme tedy, že tomu tak bude i nadále.

Pevně již mají jezdci spřežení a příznivci kočárového sportu ve svém kalendáři ukotvený termín - druhý květnový víkend zkrátka patří k Semicím. A tak, věren tradici, zdejší jezdecký klub pořádá i letos od 7. do 9. května 2010 na krásném kolbišti Pod Hůrou závody spřežení. Odehraje se tu Memoriál Viléma Zuvače, kvalifikační kolo ZP, mistrovství středočeské oblasti ČJF A/4 a zároveň kvalifikační kolo Středoevropského poháru spřežení - CEDC.

Areál najdete snadno, překážky jsou vidět už ze silnice spojující Lysou nad Labem s Českým Brodem. Přitom maratonové překážky jsou rozmístěné příjemně blízko sebe a tak bez velké námahy stihnete během maratonu svým favoritům fandit na každé z nich.

Pokud jste přesto návštěvu semických závodů spřežení už předem zavrhli s tím, že už to tam přece znáte „jako vlastní boty", vaše rozhodnotí doporučuji přehodnotit. Ing. Jaroslav Jandl, který stojí v čele pořádajícího Jezdeckého klubu Semice, si totiž i pro letošní ročník s pořadovým číslem osm připravil hned několik novinek. Většinu z nich odhalíme, některé však zůstanou skryty až do poslední chvíle.

Ing. Jaroslav Jandl na semickém maratonuV prvé řadě je třeba vyzdvihnout snahu pořadatele zvelebit semický areál a zviditelnit soutěže spřežení jako takové. Pro 8. ročník tedy domácí JK udělal úpravy, v podobném duchu jako v loňském roce, jen s tím rozdílem, že hned na několika překážkách maratonu. Nejrozsáhlejších změn však doznala překážka č. 2 (dle loňského kurzu) - velký val. Ovšem na trati maratonu se objeví i jedna překážka zcela nová. Trať maratonu ani letos nepovede obávaným lesem, nýbrž pouze po jeho okraji a tak závodníci zmizí přítomným divákům z očí jen krátce.

Novinkou je v Semicích ale i zařazení do mezinárodního kalendáře díky premiérovému dílu seriálu závodů spřežení pro začínající jezdce a jejich svěřence. Právě tak by se dal jednoduše přiblížit Středoevropský pohár spřežení, označovaný zkratkou CEDC. Do prvního kvalifikačního kola v České republice, které se odehraje právě nyní v Semicích, se přihlásily národní jezdecké federace České republiky, Slovenska, Maďarska a Rakouska. Ovšem účast tomu, alespoň v tomto pilotním kole, prozatím neodpovídá. Podle informací pořadatele se do CEDC přihlásilo pouze devět jezdců, přičemž 8 je domácích a jeden závodník přijede ze Slovenska (jt. bohužel jediný zahraniční účastník).

Pohledem do přiloženého seznamu jezdců a koní zjistíme, že účastníků by mělo podle posledních informací být rekordních 46. K vidění tu tedy bude prakticky celá jezdecká špička, chybět tak nebudou spřežení z NH Kladruby nad Labem (vraníci i bělouši), ani matadoři jakými bezesporu jsou Jaroslav Kohout, Zdeněk Jirásek, Ladislav Jirgala, Pavel Matouš a spousta dalších.
Z tohoto vysokého počtu uvidíme pouze tři kategorie, a to jednospřeží, dvojspřeží pony a dvojspřeží velkých koní. Čtyřspřeží bohužel do Semic s největší pravděpodobností nedorazí žádné. Poslední z avizovaných novinek však bude tak trochu hlavolam ve vypsaných soutěžích, do nichž se mohli účastníci sami zařadit.

Díky tomu se jezdci rozdělili do skupin, které se budou už od samého počátku lišit především v obtížnosti závodů. Pro „standardní" účastníky soutěže obtížnosti T vypsaných pro jedno (19 závodníků) a dvojspřeží velkých koní (12 účastníků) je připravena drezurní úloha 7a (pro jedničky) a 6a pro páry. V maratonu v úseku E absolvují 7 překážek s 34 průjezdy, na parkuru pak jezdci najdou 18 překážek (z toho 2 překážky budou kombinované s rozjížďkou). Ti jako jediní využijí kompletní „nabídku" zdejšího areálu.

Dva pony páry, zařazené do soutěže obtížnosti S, předvedou v pátek drezurní úlohu č. 6, v maratonu absolvují 6 překážek s 25 průjezdy a na parkuru budou muset zdolat rovněž 18 překážek, ovšem z toho bude pouze jedna kombinovaná.

Jezdci, kteří se sami jako nejméně zkušení, případně s nezkušenými koňmi, nominovali do Novice klas, budou mít úkol nejjednodušší (5 jezdců v CEDC). V drezurách se představí kategorie jedno i dvojspřeží v drezurní úloze č. 3. V maratonu je pak čekají pouze 4 překážky se 16 průjezdy. Parkur ale bude pro soutěžící nováčky obohacen o další dvě překážky, tedy na celkově 20 překážek, z nichž jen jediná bude kombinovaná.

V soutěži vypsané jako Open klas pro ty, co si věří už o něco více, se jezdci budou muset vypořádat nejprve s drezurní úlohou č. 6, v sobotu absolvují maraton s 5 překážkami a 25 průjezdy, v neděli pak na ně čeká parkur stejný jako na nováčky, tedy 20 překážek s jednou kombinovanou. Jezdci v této skupině jsou prozatím čtyři (v CEDC).

Z organizačních údajů je jistě zajímavá také informace o vstupném, které v Semicích činí 70 korun. Pokud dorazíte autem, za parkovné připlatíte dalších 10 korun. Občerstvení pořadatel zajistil v podobě domácí zabíjačky. Pro malé neposedy je připraven skákací hrad, jízda na pony či doprovodný program v podobě rybářských závodů.

Nezbývá tedy nic jiného, než doufat, že se nevyplní předpovědi počasí avizující na několik příštích dnů déšť a najdete si cestu na kočáry v Semicích. Pokud se ale do Semic nedostanete, aktuální informace naleznete zde na Equichannelu.

Podobné články

Účastníky FEI mistrovství Evropy ve spřežení U25, juniorů a dětí přivítá 23.–28. července švédská Flyinge.

V sobotu 7. července byl v německém Aachenu na programu maraton. Na závodníky čekalo celkem 8 maratonských překážek.