Fortuna Grand Prix - Valaši dobyli Prahu!

Již ve čtvrtek, 13.6. 2002, se pražský areál Jezdeckého klubu Čs. film Praha (historický statek Bulovka) zachvěl v základech. Do dějiště Šampionátu Čech, Moravy a Slezska v těžkém tahu přijeli první účastníci z Valach a Východních Čech.

Početná valašská výprava čítala tři koně a doprovodný ansámbl, za nějž by se nemusel stydět lecjaký člověčí sportovní reprezentant. Pojízdným speciálem přijel norický valach Václav, hřebec slezského norika 2690 Streigrip a favoritka, norička Rebeka s dvou a půl měsíčním potomkem - loňská šampionka v těžkém tahu, která se v Pardubicích vyrovnala s nákladem 1550 kg (bez saní!).

Východní Čechy reprezentoval (nejen ve vydatné noční čtvrteční družbě…) mj. chov manželů Svobodových z Pěčína se čtyřletým plemenným hřebcem slezského norika 2775 Neugem a devítiletou, zkušenou českomoravskou belgičkou Danou (řečenou Kláda). Oba koně se letos zúčastnili mj. tahu ve Slatině nad Zdobnicí, kde se Dana umístila na 5. a Neugo na 4. místě. Další zástupkyní oblasti se stala sedmiletá ryzka Jolly p. Štěpánka, něžně nazývaná Olív, která v roce 2001 vyhrála v Pardubicích celkový Festival pracovních koní. V horkém pátečním poledni dorazil z východu ještě přívěs p. Leichta z Těchonína, který přivezl šestiletého ČMB hřebce Normana. Ten se na letošním slatinském jezdeckém dni stal vítězem těžkého tahu poté, co si poradil s váhou 1445 kg.

V kompletním výčtu startujících nesmí samozřejmě chybět ještě norický hřebec 396 Hubír z Ostřetína - 3 v majetku zemského hřebčince Písek, vedený p. Hrnčířem.

Právě mezi Hubírem a Streigripem vybírala odborná porota ve složení Ing. Vondrouš a Ing. Hošák vítěze chovatelské přehlídky. Jak nám sdělil p. Vondrouš, rozhodování bylo velmi obtížné a titul tedy více než zasloužený. Exteriérově nejlepším účastníkem byl nakonec vyhlášen Hubír z Ostřetína.

Samotná soutěž v tahu započala kvalifikací - slalomem s celkovou základní váhou 550 kg (150 kg saně + 400 kg v pytlích cementu). Branky byly postavené velmi natěsno a snad i zbytečně nakrátko, jejich vybalancování znamenalo prokázat skutečnou obratnost a poslušnost. Kvalifikací však podle očekávání prošli všechny koně a v horečnatém žáru mohl započít tolik očekávaný šampionát. Podle natištěného programu s původy jednotlivých koní si řada diváků vytipovala svého favorita a za bouřlivého povzbuzování s napětím očekávala, zda se vsazené lahvinky od známého dočká či nikoliv :o)

Původně formulovaná pravidla tohoto novodobého sportu hovořila jasně: žádné nacválání, max. jedno zastavení, pouze hlasové pomůcky (ty kočí vydává zvýšeným hlasem, mj. proto, aby je kůň rozeznal od běžného hovoru). Bohužel, zmíněný cval činil některým účastníkům extrémní problémy, a tak se spíše než trest vyloučením udělovala napomenutí.

První napomenutí za nacválání udělili rozhodčí Normanovi na váze 800 kg a opakovaně na 1000 kg. Na 1200 kg totéž napomenutí obdržela i Dana manželů Svobodových, za tři cvalové skoky byla na téže váze vyloučena Jolly s A. Štěpánkem a celou tratí si pro vyloučení opět docválal Norman v J. Leichtem. Za čtyři cvalové skoky skončil následně Streigrip s J. Blizňákem. Váha byla zvýšena na 1300 kg a do finále postoupili čtyři koně - Dana, Hubír, Rebeka a Václav.

Pokus o 1300 kg přerušil kočí J. Svoboda v polovině trati, s ohledem na klisnu Danu. Pod prudkým sluncem si tak vysloužila celkové 4. místo s váhou 1200 kg. Třetí bramborová medaile pro Danu v letošním roce :o)

Klání o "medailová" místa ukončil na 1300 kg a celkovém 3. místě Hubír z Ostřetína s kočím V. Hrnčířem. S následnými 1400 kg si poradili oba zbývající finalisté, ačkoliv valach Václav s jedním zastavením.

Po dalším příhozu bylo o vítězi rozhodnuto; klisna Rebeka s M. Žilinským ukončili soutěž cca 2 metry před cílem. Pro stvrzení svého triumfu dovezl do prostoru cíle valach Václav, vedený šťastným M. Blizňákem, saně o celkové váze 1450 kg.

Praha se tak stala nejen svědkem výborného výsledku koní a jejich chovatelů ze Spolku chovatelů koní Valašsko, ale zároveň historicky první akce tohoto druhu, konané v Matičce stověžaté. Z doprovodného komentáře měli diváci možnost podrobně poznat každého koně i základní předpoklady jejich využití pro práci v lese.

Zde je třeba veřejnosti připomenout, že se nejedná pouze o mohutně vyvinuté svalstvo či hmotnost koně, které by jej předurčovaly k práci v náročném lesním terénu, ale též o silnou kostru a jeho dostatečné šířkové rozměry. Z požadovaných schopností je třeba vyzdvihnout především obratnost, temperament, který odpovídá pomalé, ale vytrvalé těžké práci a bezvadný charakter, který spolu s ochotou podřídit se vůli člověka zaručuje vysoký výkon a bezpečnou práci celé dvojice.

Za těchto předpokladů před námi stojí samostatný, schopný kůň, odolný vůči vnějším nepříznivým vlivům (ať už se jedná o špatné počasí, nehodu či případné nepřiměřené využití koně), schopný spolupráce s člověkem v extrémních podmínkách. Chladnokrevný kůň třetího tisíciletí.

-----------

Konečné pořadí šampionátu:
(N = norik, SN = slezský norik, ČMB = českomor. belgický kůň)

Místo

Kůň

Věk

Plemeno

Výkon

1.

Václav

10

N

1450 kg

2.

Rebeka

6

N

1400 kg

3.

396 Hubír z Ostřetína

13

N

1300 kg

4.

Dana

9

ČMB

1200 kg

5.

2690 Streigrip

8

SN

 

6.

Jolly

7

SN

 

7.

2775 Neugo

4

SN

8.

Norman

6

ČMB

 

Podobné články
Ekolist.cz

Stromy napadené kůrovcem v děčínských lesích je potřeba pokácet. Na některá místa se však lesníci s technikou nedostanou, proto do strmých svahů…

Deník

„Hojta, prrr,“ nese se mezi cinkáním rolniček nad prudkou strání mezi Přípeří a Jalůvčím silný hlas Branislava Lauka. Je jedním ze tří kočí, kteří…