Říjnové finále na Mělníku – přij(e)ďte se podívat

27. 9. 2009 Kateřina Návojová Autor fotek: Kateřina Návojová

První říjnový víkend 2-4. 10. 2009 se v areálu Vladimíra Mestenhausera uskuteční první finálový podnik, a to hned ve třech kategoriích. Soutěžit budou pony a jejich mladí jezdci. Ti sbírali body v kvalifikačních kolech, konající se při pony festivalech – jarní, letní, prázdninový a poslední podzimní. Všechny kola se tak odehrávaly a odehrají na domácí půdě areálu Na podkově.

Ani následující podzimní festival nebude mít jinou struktury závodů, páteční den zahajují drezury, jež se dělí v sobotní den s parkury, a neděle pak je již pro vypsané skokové soutěže.

Je však třeba upozornit, že se jedná o závody přístupné každému, i tomu, kdo na Mělníku letos na pony festivalu vůbec nestartoval, přičemž v soutěžích stanovených pravidly seriálu budou moci sbírat body jen ti, kteří splnili kvalifikační podmínky pro bodování ve finále.

Seriály jsou rozděleny nejen dle typu soutěže, ale i podle věkové kategorie. V drezurách vede Anna Hrudková (8-12 let) a Kateřina Rosická (13-16 let), ve skocích Marie Hrudková (8-12 let) a Tereza Lešetická (13-16 let). Ve společné věkové kategorii suprachor cupu je na čele Tereza Kabešová.

Pojďme se nyní podívat pod pokličku seriálů a jak do nich jezdci mohli bodovat.

O pohár města Mělníka 2009

Tereza LešetickáV této skokové seriálové soutěži sbírají jezdci body v kvalifikačních kolech na dvoukolových soutěžích LP-STP. Soutěž je rozdělena na 2 kategorie, a to jezdci 8-12 let a jezdci 13-16 let. Dle obtížnosti se jejich dosažené výsledky násobí. V případě, že má jezdec koně dva, boduje s lépe umístěným. Do finále se započítávají výsledky maximálně z 6 dvoukolých soutěží. Ve finále může jezdec startovat s tím koněm, s kterým absolvoval alespoň tři dvoukolové kvalifikační soutěže ve dvou různých termínech. Jezdci získávají body za výkony do dvou třetin výsledkové listiny, body však získá pouze dvojice, která soutěž dokončila. Nejvyšší zisk je 15 bodů (násobený danou úrovní obtížnosti), snižující se až k bodu jednomu. Finále je určeno pro 10 nejlepších dvojic, v případě stejného umístění jezdců na 10. místě postupují do finále všichni. Ve finále se výsledky násobí koeficientem 3 a přičtou se k dosaženým bodům z kvalifikačních kol. Vítěz pak vznikne ze součtu dosažených bodů po celý rok. Finále pro kategorii 8-12 let se uskuteční na úrovni LP (9. soutěž) a SP (15. soutěž), jezdci 13-16 mají vypsanou soutěž SPB (10. soutěž) a STPB (16. soutěž). Nejlépe umístění získají poukázky na odběr zboží firmy EQUISERVIS.

obtížnost základní koeficient
LP 1,0
SP 1,5
STP 2,0


Memoriál MVDr. Karla Trojana

Kateřina RosickáNa památku zesnulého hipologa, chovatele pony, jehož přínos současného sportu dětí je mimořádný, se jezdci v drezuře utkají právě v jeho memoriálu. Více o Karlu Trojanovi se dozvíte na http://www.jkmelnik.cz/kareltrojan.htm. Jezdci jsou opět rozděleni do věkových kategorií, výsledky se opět
násobí dle dané obtížnosti soutěže. Memoriál MVDr. Karla Trojana má stejná pravidla jako již zmiňovaný
skokový seriál. Stejné je jak bodování, tak hodnocení kvalifikačních kol i samotný postup a účastni ve finále. V kategorii 8-12 let na pony S, A, B se jezdci utkají v soutěži P4 a P5 (1. soutěž) a P5 (4. soutěž), starší kategorie na pony B v soutěži P6 a P7 (2. soutěž) a P7 (5. soutěž). Ceny opět věnuje firma EQUISERVIS.

obtížnost základní koeficient
P4 0,6
P5 1,0
P6 1,5
P7, DD 2,0

Tereza KabešováSuprachor cup - objev pony festivalu 2009

V tomto seriálu jezdci často zbytečně přicházejí o body, když se účastní jiné obtížnosti, než je vypsaná
v pravidlech - obvykle té vyšší. Seriál je hodnocen na skocích i v drezuře, přístupen je všem jezdcům 8-
12 let a jezdcům 13-16 let, pokud startují prvním či druhým rokem. Případně se jezdci jakékoliv věkové
kategorie mohou účastnit s 4- a 5letými pony startujícím prvním rokem. Kvalifikační soutěže ve skocích jsou ZP, ZLP, LP a v drezuře P4 a P5. Do finále se započítají body maximálně ze 4 soutěží ZP, čtyř ZLP, dvou LP a šesti P4 a P5. Účast ve finále je opět s koněm, který bodoval alespoň 3x. Finále se uskuteční v soutěži ZLP (8. soutěž), LP (14. soutěž), P4 a P5 (1. soutěž) a P5 (4. soutěž). Vítězové vedle poukázky od firmy EQUISERVIS získají krmiva značky SUPRACHOR.

obtížnost základní koeficient
ZP 1.0
ZLP 1,2
LP 1,4
P4 1,0
P5 1,2

Přijeďte tedy podpořit své favority, nebo si jen užít příjemný víkend ve společnosti pony.

Pod článekm jsou přiložené výsledky pony festivalu.

Podobné články

Národní pony společnost ve spolupráci s Jízdárnou Lhota pořádá dne 3. srpna 2024 Working hunter show.

2. Plzeňská výstava shetland pony, v rámci které proběhnou i speciální výstavní třídy a sportovní soutěže, se bude konat ve dnech 19. - 21. července…