Národní výstava NPS 2023

29. 12. 2023 Iveta Lewingerová, Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack
Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos. Speciální výstavní třídy jezdecké i zápřahové a také klasické chovatelské třídy probíhaly v krásném areálu Stáje Vasury v Kolesách po celý víkend 2. - 3. 9. 2023, kde je hodnotila zkušená posuzovatelka, dlouholetá chovatelka a také úspěšná jezdkyně paní Kerry Wainwright z hřebčína Skellorn (Velká Británie), která je na panelu hned několika významných britských chovatelských společností (NPS, BCPS, WPCS).

Sobotní program otevřeli ti nejmenší. Ve třídě Lead Rein pro shetlandské poníky se představili zástupci tohoto plemene jak v mini typu, tak ve standardním typu s dětmi od 3 do 8 let věku. Je zajímavé, že do výstavního kruhu nastoupili pouze shetlandští poníci odchovaní v zahraničí, a sice v Dánsku, Holandsku a Německu. Nejlepšího hodnocení zahrnujícího jak hodnocení exteriéru, typu, mechaniky pohybu, tak předvedení i celkového souladu celého týmu dosáhl devítiletý valach dánského chovu Lille Rosendals Captain Jack, kterého předváděla šestiletá Naira Delveti v doprovodu vodiče paní Dity Delveti (Czech Riding Club). O tom, že v Dánsku, konkrétně v hřebčíne Lille Rosendal chovají kvalitní, hodné a pracovité shetlandy svědčí i druhé místo tamtéž narozeného valacha Lille Rosendals Merlin s Dominikem Lukešem a vodičem paní Petrou Lukešovou (JK Valdar). Třetí místo si vybojovala Eliška Slavotínková s holandskou klisnou Geppy v. stal ´T Hulpgat a vodičem paní Terezou Slavotínkovou z Farmy Sýkorův mlýn. Paní posuzovatelka se v této třídě rozhodla udělit i jednu speciální cenu, a to nejmladší účastnici tříleté Viktorii Vojislavě Vostré startující na minishetlandské klisně Zambii vom Ellernbrook. Tato malá jezdkyně si svou prezentaci ve výstavním kruhu opravdu užívala a svou radostí a nadšením paní posuzovatelku velmi potěšila. 

Naira-Delveti-Lille-Rosendals-Captain-Jack-2.jpg

Ve třídě pro ostatní MM plemena a MMPBr byla situace, co se koní týče opačná, než u shetlandských poníků. Nenašli jsme tam žádného importovaného poníka, všichni účastnící se poníci pocházeli od českých chovatelů. První dvě místa zde obsadili zástupci Farmy Sýkorův mlýn – Julie Slavotínková s WMP valachem Goldmane Dickson a vodičem paní Terezou Slavotínkovou, a Johanka Vondrová a WMP klisna Goldmane Silent Victory v doprovodu vodiče paní Hany Kunstové. Bronzová příčka pak náleží Adamu Buchtovi v sedle charakterního valacha Trawel Amant s vodičem paní Lenkou Buchtovou (Kokoranč).

LR-MM-a-MMPBr-prvni-tri-umisteni.jpg

Třetí Lead Rein třída (Naděje) je otevřená začínajícím jezdcům, kteří nesoutěží déle než dva roky. Převaha českých odchovů nad importy zde byla velmi výrazná a ty se také dokázaly v bohatém startovním poli prosadit. Došlo k podobné situaci, jako ve třídě pro MM plemena a MMPBr, kde první dvě místa obsadili zástupci Farmy Sýkorův mlýn. Druhé vítězství sobotního dopoledne si připsal valach Goldmane Dickson vedený paní Terezou Slavotínkovou, tentokráte ale se čtyřletou Eliškou Slavotínkovou na svém hřbetě. Druhé místo obsadila Ema Kadlecová s klisnou Geppy v. stal ´T Hulpgat a vodičem paní Hanou Kunstovou. Bronzovou příčku z předcházející třídy obhájil WMP valach Trawel Amant v doprovodu paní Lenky Buchtové, kterého nám zde představila šestiletá Lili Buchtová (Kokoranč).

Výsledky všech tří Lead Rein tříd se celou sezónu započítávaly do seriálové soutěže NPS Agrolex Lead Rein pohár 2023, jež celý rok probíhala s laskavou podporou právě této společnosti. Soutěžící přijela osobně podpořit reprezentantka této společnosti paní Michaela Vaňková.  V každé ze tří výše uvedených kategorií se pak na základě počtu dosažených bodů za celý rok vyhlašovali šampioni a vicešampioni. V shetlandské kategorii na úplný vrchol vystoupala Naira Delveti s Lille Rosendals Captain Jackem, těsně následovaná Dominikem Lukešem s Lille Rosendals Merlinem. Tito dva dánští valaši, pocházející ze stejného chovu, svými stabilními výkony pro celou sezónu prokazovali, že nejen velmi dobře odpovídají svému plemennému standardu a mohou se pochlubit korektním exteriérem, ale jsou také svým temperamentem a charakterem vhodní pro práci s nejmenší kategorií jezdců. Na tom se shodli čtyři z pěti různých zahraničních posuzovatelů, kteří tyto dva valachy v průběhu sezóny postavili vždy na první dvě místa. 

V kategorii pro ostatní MM plemena a  MMPBr nebylo do posledního kola vůbec nic rozhodnuto. Dva týmy se sice postupně ostatním soutěžícím vzdalovaly, ale do posledního kola vstupovaly se shodným počtem bodů, takže o šampionovi a vicešampionovi rozhodl až výsledek posledního kola. Díky vítězství v posledním kole tedy titul šampiona s náskokem jediného bodu získala Julie Slavotínková s Goldmane Dicksonem, druhé místo vyneslo k titulu vicešampiona Johanku Vondrovou s Goldmane Silent Victory. 

V letošním roce jsme v kategorii Nadějí mohli vidět mnoho nových a zajímavých tváří. I přesto, že část z nich se do seriálové soutěže připojila až v průběhu sezóny, věříme, že se jim tyto výstavní třídy líbily a uvidíme se s nimi i v příští sezóně. Na titul šampiona zde dosáhla Eliška Slavotínková s Goldmane Dicksonem, která v průběhu roku dokázala vyhrát dvě z pěti bodovaných kol, což jí umožnilo vytvořit si dostatečný bodový náskok před ostatními soupeři. Vicešampionem se stala Ema Kadlecová s Geppy v. stal ´T Hulpgat, která rovněž v průběhu celé sezóny podávala velmi pěkné a vyrovnané výkony. 

LR-Nadeje-Ema-Kadlecova-a-Eliska-Slavotinkova.jpg

Opravdu silný ročník začínajících jezdců ve výstavních třídách First Ridden byl důvodem k tomu, aby na většině letošních výstav NPS byla otevřena dvě samostatná oddělení. V těchto třídách vídáme děti do 12 let soutěžících na zástupcích MM plemen, MMPBr, či OPBP, jejichž KVH nepřekročí 137 cm. Dvě třetiny poníků účastnících se těchto tříd tvořili právě zástupci velšských plemen, kromě nich jsme zde pak mohli vidět i shetlandské poníky a irské koby. V prvním oddělení získala nejlepší hodnocení a s ním i první místo Laura Mitalová s klisnou plemene velšský pony Threestars Dancing Rose (Farma Baštěk). U této klisny by paní posuzovatelka ráda vyzdvihla skvělou kombinaci charakteru a vhodného temperamentu, který z ní dělá ideálního koně právě pro tuto jezdeckou výstavní třídu. K vítězné dvojici se velmi přiblížila i druhá umístěná Miluška Černá s klisnou Linde Hoeve’s Martina (Farma Černý, Benátky). Tato klisna v letošním roce oslavila již své 21 narozeniny, ale i přesto, že je již ve „sportovním důchodu“, ukazuje, že díky svým kvalitám může být i v tomto věku ideálním partnerem pro mladého začínajícího jezdce, kterého skvěle provede touto vývojovou fází, poskytne mu dostatek zkušeností pro jeho další rozvoj a připraví ho, až přijde čas, na plynulé přesednutí na většího koně. Třetí místo obsadil Kristián Lukeš s valachem Trawel Bonbon (JK Valdar). Tato dvojice měla ve třídách First Ridden letos svou premiéru, v průběhu sezóny sbírala zkušenosti a v jejím závěru se již dokázala propracovat mezi ty nejlepší. 

Druhé oddělení nám rovněž nabídlo skvělou podívanou. Převahu zde měli zástupci velšských horských pony a ten nejlepší z nich vystoupal až na vrchol a zvítězil. Stal se jím charakterní a pracovitý valach Trawel Amant, kterého předváděla Anna Buchtová (Kokoranč). Druhé a třetí místo vybojovali pro Farmu Baštěk Rachel Mondogi s valachem Benji from Tofi a Regina Olivová s Threestars Dancing Rose. Obě tyto jezdecké třídy podpořila společnost DESPI, výrobce českých oděvů pro jezdce a koně, a také Farma Černý, Benátky. Za jejich podporu jim děkujeme. 

Generálním partnerem dalších dvou výstavních jezdeckých tříd (Junior Ridden a Open Ridden) se pro letošní sezónu stala společnost Kmitex. Čtvrtým vítězstvím v sezóně potvrdila svou roli favorita v jezdecké třídě Junior Ridden Martina Kolaříková s valachem plemene velšský pony v typu kob Pretoria Cedrik (JS Bílov). Precizně zvládnuté předvedení ve skupině i v individuální části, kvalita exteriéru a požadovaný typ, to vše dopomohlo této dvojici k zisku desetibodového náskoku před všemi svými soupeři, kteří se společně s nimi v průběhu sezóny ocitli ve výstavním kruhu, což jim přineslo titul šampiona v rámci letošního ročníku NPS KMITEX Junior Ridden šampionátu. Na druhou příčku v posledním šampionátovém kole paní posuzovatelka postavila Beatu Bendovou s klisnou plemene velšský pony českého chovu Saggi (Farma Baštěk), a třetí místo si vybojovala Zlata Salajová s všestranným valachem irského koba Kuky Vostrý (V.A.P.E.M.Černotín). V celoročním hodnocení ovšem druhé místo a tedy i titul vicešampiona NPS KMITEX Junior Ridden šampionátu nakonec uhájila Simona Pešlová s valachem Benji from Tofi (Farma Baštěk), jehož charakter a dobré pracovní vlastnosti paní posuzovatelka, stejně tak jako několik dalších posuzovatelů před ní, vyzdvihla a ocenila pochvalou.

JR-Martina-Kolarikova-a-Pretoria-Cedrik.jpg

I jezdecká třída Open Ridden měla letos svého favorita. Byla jím dvojice Martina Poláková a valach irského koba Woody (STAMP Kokovice), která dokázala zvítězit ve třech z pěti bodovaných kol, toho třetího vítězství dosáhla právě na NV NPS v Kolesách. Celkový zisk 21 bodů jim zajistil titul šampiona NPS KMITEX Open Ridden šampionátu. Stabilní výkony po celou sezónu podávala i druhá umístěná dvojice Simona Pešlová a valach Benji from Tofi (Farma Baštěk), což jí vyneslo druhé místo v celoročním hodnocení a titul vicešampiona NPS KMITEX Open Ridden šampionátu 2023. Benji from Tofi je díky tomuto úspěchu historicky prvním koněm, který stanul na těch nejvyšších příčkách těchto dvou seriálových soutěží v jedné sezóně. Třetí místo v závěrečném kole šampionátu obsadila Nikol Knedlhansová s klisnou Saggi (Farma Baštěk). Dekorování se osobně zúčastnil reprezentant společnosti KMITEX pan Marek Kolařík. Děkujeme za podporu. 

OR-Martina-Polakova-a-Viktorie-Kafkova.jpg

Paní posuzovatelka byla s úrovní jezdeckých tříd spokojená, ráda by poděkovala všem soutěžícím za předvedené výkony a snahu a dovolila by si udělit několik obecných rad, které by jezdci mohli v následujícím roce využít, aby dosáhli zase o něco lepších výsledků. První a asi i nejdůležitější věc, na kterou by chtěla upozornit, je správná výstroj. Nejčastěji zaznamenala nedostatky v podobně ne zcela padnoucích a velkých sedel, zejména na menších ponících. V těchto výstavních třídách patří k hodnotícím kritériím i celkový soulad dvojice. V obou z nich zaznamenala několik jezdců, jimž by již „slušel“ větší pony, nebo kůň. Jezdci by také neměli podceňovat takové detaily, jako jsou dlouhé a nezastrčené konce třmenových řemenů. Na některé z dvojic také dolehla „výstavní atmosféra“, což se zejména u nováčků projevilo horší soustředěností a neklidným stáním. Tato skutečnost pak často poznamenala jejich celkový výkon. U těchto koní je třeba jim opakovanou účastí na výstavách dopřát dostatek času na to, aby atmosféru výstav vstřebali, uklidnili se a mohli podávat požadované výkony. Někdy to jde docela rychle, ale někdy to trvá i celou sezónu, než je kůň schopen se na svou práci plně soustředit. 

Za podpory stáje STAMP Kokovice probíhal v letošním roce rovněž druhý ročník seriálové soutěže zaměřené na irské koby – NPS STAMP Šampionát irských kobů. Irští kobové v ní po celou sezónu sbírali body za umístění ve speciálních výstavních třídách, chovatelských třídách i sportovních třídách na akcích NPS a na základě počtu nasbíraných bodů za celou sezónu pak byli vyhodnoceni dva nejlepší v juniorské i seniorské kategorii. V seniorské kategorii měla tato seriálová soutěž stejný průběh jako loni. S velkým náskokem titul seniorského šampióna obhájil multifunkční valach Kuky Vostrý (V.A.P.E.M.Černotín), seniorským vicešampionem se stal již podruhé desetiletý valach Woody (STAMP Kokovice). Šampionkou juniorské kategorie se stala dvouletá klisna Zuzanna (Tequila Ranch). Děkujeme stáji STAMP Kokovice za podporu. 

OPBP-Kuky-Vostry.jpg

Za zlatý hřeb výstavy určitě můžeme označit kostýmovou show. Patří k divácky nejatraktivnějším třídám a letos byla opravdu úžasně obsazená. Osm týmů si pro paní posuzovatelku připravilo osm různých příběhů. Mohli jsme vidět dvě různé verze pohádky o Sněhurce a trpaslících, do dostihového světa nás zavedl Rychlý Stripes, v příběhu Ledového království nechyběla princezna Elsa ani legrační sněhulák Olaf, zajímavá byla píseň osamělého pastevce s živým hudebním doprovodem na flétnu, či pohádka o princezně zakleté v čase, srdce mnohých si získalo osobité ztvárnění částí příběhů o galských válečnících Asterixovi a Obelixovi, ale naprostou bombou bylo ztvárnění jedné z nejpopulárnějších skladeb Ivana Mládka a skupiny Banjo Band, která byla poprvé vydána v roce 1977 – písně Jožin z bažin. Při tomto vystoupení se přihlížející diváci smáli tak, až některým tekly slzy z očí. Paní posuzovatelka se později přiznala, že hodnocení této výstavní třídy pro ni bylo asi nejtěžším na celé výstavě. Smeknout ovšem musíme před stevardkou Rafífou Hamoudovou, která v průběhu celé kostýmové show vše potřebné simultánně překládala paní posuzovatelce, což v mnoha případech nebylo vůbec jednoduché. Vítězství z kostýmové show si domů odvezla rodina Černých s příběhem o Jožinovi z bažin (Farma Černých, Benátky), druhé místo paní posuzovatelka udělila týmu ze Stáje Otmíče, který nás pobavil zpracováním příběhu Asterixe a Obelixe, a jako třetí nejlepší vystoupení paní posuzovatelka vybrala příběh o Sněhurce a trpaslících v podání zástupců Farmy Chikita.  

Jozin-z-bazin.jpg

Odpoledne pak bylo věnováno zejména posuzování tříd mladých vystavovatelů, které vyvrcholilo udělením druhé letošní Ceny ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele. ASCHK ČR je dlouholetým podporovatelem těchto speciálních výstavních tříd odehrávajících se na výstavách Národní pony společnosti a každoročně věnuje dva speciální poháry vítězům velkých finále, které jsou toho roku součástí dvou významných výstav NPS. První z těchto speciálních cen byla letos udělena 5. 8. 2023 na Working Hunter Show 2023 na Jízdárně Lhota a získala ji Martina Kolaříková s Pretoria Cedrikem (JS Bílov). O tu druhou se bojovalo v rámci Národní výstavy NPS 2023 právě v Kolesách u Kladrub. Ve třídách Mladých vystavovatelů se v průběhu víkendu paní posuzovatelce představilo 44 dvojic. Každý, kdo chtěl o tuto prestižní cenu bojovat, musel projít hustým sítem základních kol, a pokud v této konkurenci obstál, a umístil se na prvním nebo druhém místě, znamenalo to pro něj „zlatý lístek“, který ho opravňoval k postupu do velkého finále. Z nejmladší věkové kategorie vystavujících do 8 let si tyto „zlaté lístky“ odnesly šestiletá Naira Delveti se shetlandským valachem Lille Rosendals Captain Jack (Czech Riding Club) a osmiletá Regina Olivová s WMP valachem Trawel Golden Mark (Farma Baštěk). Mezi devíti – desetiletými se do finále kvalifikovaly Miluška Černá a klisna plemene velšský pony Linde Hoeve’s Martina (Farma Černých Benátky) a Rachel Mondogi s valachem stejného plemene Benji from Tofi (Farma Baštěk). O věkovou kategorii výše opět zabodovali reprezentanti Farmy Baštěk: Beata Bendová s klisnou plemene velšský pony Saggi a Viktorie Kafková vystavující již zmíněného Benjiho from Tofi. A i poslední dvě postupová místa určená pro ty nejlepší z nejstarší věkové kategorie mladých vystavovatelů se stala kořistí Farmy Baštěk, neboť je získaly Nikol Knedlhansová se Saggi a Alžběta Černá s klisnou Threestars Dancing Rose. 

Za ideálních okolností bychom ve finále tedy mohli vidět 8 dvojic, ale vzhledem k tomu, že dva koně (Benji from Tofi a Saggi) se kvalifikovali do finále se dvěma vystavovateli, bylo třeba, aby se tito dohodli, kdo z nich do finále nastoupí. Pravidla totiž jasně stanoví, že jeden kůň sice může v těchto třídách soutěžit s více mladými vystavovateli, ale v případě, že se s nimi kvalifikuje do finále, pak do něj může nastoupit jen s jedním z nich, protože změna koně pro finále není povolena. Toto finále bylo specifické i tím, že šest z osmi postupových míst získali zástupci Farmy Baštěk, což se zatím v historii udílení těchto cen ještě nikdy žádné jiné stáji nepodařilo. Je to skvělý výsledek, který svědčí o dobré přípravě a zápalu pro věc. 

Šest dvojic tedy znovu nastoupilo do výstavního kruhu, aby paní posuzovatelce Kerry Wainwright z hřebčína Skellorn z Velké Británie ukázalo to nejlepší, co v nich je. Pozvání spoluposuzovat velké finále přijala také viceprezidentka ASCHK ČR Ing. Lenka Gotthardová. Obě dámy si celou šestici soutěžících znovu prohlédly v pohybu i výstavním postoji, prodiskutovaly vzájemně své postřehy a dojmy, porovnaly jednotlivé výkony a dle jejich slov nebylo vůbec lehké vybrat pouze jednoho z nich. Nakonec svůj výběr zúžily na dvě dvojice, které postavily na úplný vrchol pyramidy. Byly jimi nejmladší účastnice finále Naira Delveti s valachem Lille Rosendals Captain Jack a Viktorie Kafková s valachem Benji from Tofi. Ještě jednou velmi důkladně porovnávaly práci těchto mladých vystavovatelek a hledaly drobné nuance, které by jim umožnily stanovit absolutního vítěze. Nakonec se tímto určujícím kritériem stala závěrečná fáze celého předvedení ve skupině, kdy mladý vystavovatel musí svého koně předvést v klusu po obvodu výstavního kruhu a pak zvolit ideální místo pro přechod do kroku tak, aby to nebylo příliš brzo a kroková pasáž po zastavení a pozdravu, nutná pro opětovné zařazení, nebyla zbytečně dlouhá. V tomto jediném kritériu byla o něco lepší Naira Delveti, která obdržela Cenu ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele. Ale protože i výkon Viktorie Kafkové byl po všech stránkách mimořádný, rozhodly se obě dámy udělit ještě jednu speciální cenu pro druhého nejlepšího finalistu právě jí. Děkujeme ASCHK ČR za podporu. V letošním roce mladé vystavovatele podpořila také společnost DESPI paní Evy Pšeničkové. Rovněž děkujeme. 

Naira-Delveti-a-Viktorie-Kafkova.jpg

Nedělní ráno otevřeli opět ti nejmenší, a sice nejmladší kategorie mladých vystavovatelů. Vítězství v této třídě si připsal Dominik Lukeš se shetlandským valachem Victorem of Very (JK Valdar). Druhou třídu mladých vystavovatelů vyhrála Miluška Černá předvádějící mladého WMP valacha českého chovu Pretoria Factor, a ve třetí třídě byla nejúspěšnější Anička Buchtová s Trawel Amantem (Kokoranč). Paní posuzovatelka byla kvalitou výkonů většiny účastníků těchto tříd velmi mile překvapena a ráda by jim vyslovila pochvalu. Všem by ráda udělila jednu důležitou radu, která by jim mohla v budoucnu pomoci. Při předvedení koně po obvodu výstavního kruhu je třeba „dotáhnout předvedení do konce“. Co přesně to znamená? U některých soutěžících bylo vidět, že naklušou, proklušou dlouhou stěnu a první roh a přecházejí do kroku, zastaví a zdraví, a tím své předvedení ukončí někde v polovině krátké stěny. Pak jim zbývá ještě dost prostoru, který musejí projít, aby se zařadili na konec řady. Právě tato část byla u některých soutěžících zbytečně dlouhá a je třeba, aby si ukončení svého předvedení lépe prostorově naplánovali. 

MV-2-nedele-Miluska-Cerna-a-Pretoria-Factor.jpg

Po mladých vystavovatelích dostaly prostor klasické chovatelské třídy, které byly vypsány ve třech kategoriích. Výstava měla standardní průběh. První dva umístění z každé vypsané třídy postupovaly do šampionátu dané kategorie, šampioni a vicešampioni kategorií se v závěru střetli v šampionátu výstavy. Nejobsazenější kategorií byla kategorie pro Mountain a Moorland plemena, kde některé ze tříd byly pro velký počet účastníků dokonce rozděleny. Do šampionátu se jako první kvalifikovala klisnička Oreon Magical Moonlight (velšský kob, nar. 2023, maj. Ondřej Bláha), dcera hřebce H-S Lord Thomas, který patří mezi legendy českého chovu v tomto plemeni, a jeho potomky najdeme po celé Evropě. Za třídu ročních až tříletých shetlandských pony postoupili dva hřebečci českého chovu Alpinhorse Simba (nar. 2021, maj. Markéta Stříbrská) reprezentující shetlandské pony v minitypu a Wildmane Willow Uhlík (nar. 2022, maj. Markéta Stříbrská) shetlandský pony ve standardním typu, syn vyhledávaného plemeníka Wells Major General, který se může pochlubit již pěti syny, kteří byli vybráni do chovu. U obou těchto hřebečků paní posuzovatelka vyzdvihla dostatek kostry. Ve třídě ročních až tříletých ostatních MM plemen paní posuzovatelku nejvíce zaujali dva zástupci velšských horských poníků, a sice hřebeček českého chovu Napoleon DC (nar. 2022, maj. Zuzana Jourová), letošní NPS šampion mladých koní a importovaná klisna Corscaron Wispa (nar. 2022, maj. Ondřej Bláha), která do českého chovu přináší zajímavé krevní linie. Mezi klisnami a valachy plemene shetlandský pony čtyřletými a staršími byli nejúspěšnější valach českého chovu Ivysen Merlin (nar. 2014, maj. Markéta Stříbrská) a spolu s ním postoupil valach dánského chovu Lille Rosendals Magic (nar. 2012, maj. Jana Ondřejová), který patří ke skupině úspěšných odchovů tohoto hřebčína importovaných do ČR. Oba tito valaši jsou také prověřeni při práci v zápřeži. Ve třídě klisen a valachů čtyřletých a starších ostatních MM plemen v průběhu soutěže jedna z klisen odstoupila pro nečistotu chodu. Vítězem se stal všestranný a charismatický  WMP valach českého chovu Marah Sammy (nar. 2013, maj. Zuzana Jourová), který již v minulosti nasbíral úspěchy v klasických chovatelských třídách, speciálních výstavních třídách i třídách sportovních. Z druhého místa postoupil jeden z nováčků letošní sezóny, mladý WMP valach českého chovu Pretoria Factor (nar. 2019, maj. Ing. Miluše Černá), který v letošní sezóně již několikrát velmi příjemně překvapil. Kategorii uzavírala třída hřebců čtyřletých a starších, kde postupová místa do šampionátu získali velšský kob českého chovu Joon Knight Durian (nar. 2019, maj. Jaroslava Gregorová), který už má na svém kontě úspěchy z několika českých výstav, a shetlandský pony českého chovu Sunrise of Kadov (nar. 2014, maj. Jana Ondřejová), plemenný hřebec zařazený v AP a působící v českém chovu od roku 2016. Do šampionátu kategorie nastoupilo tedy 11 krásných zástupců MM plemen, z čehož měli absolutní převahu české odchovy. Co se týče plemenné příslušnosti, tak největšího zastoupení zde měli shetlandští poníci. Za majitele určitě drží rekord paní Markéta stříbrská, která měla v šampionátu hned tři želízka v ohni. Po opětovném předvedení a posouzení jednotlivých koní paní posuzovatelka udělila titul šampiona kategorie shetlandskému valachovi Ivysen Merlin, u kterého vyzdvihla dobrou kostru, korektní stavbu těla, krásnou hlavu s výrazným okem a dobré předvedení.  Vicešampionem se stal roční hřebeček Napoleon DC, kterého považuje za velmi nadějného zástupce plemene s velkou budoucností.

MM-Ivysen-Merlin.jpg

V kategorii MMPBr sice tak bohaté startovní pole nebylo, ale přesto jsme viděli několik zajímavých koní. Do šampionátu kategorie se kvalifikovala klisnička Poezie Zaval (WPBr, nar. 2023, 24,07% velšské krve, maj. Patricie Filipi), která v letošním roce již bodovala na květnovém Šampionátu původních britských plemen v Kolesách, kde získala titul vicešampionky kategorie. Za roční až tříleté postoupila klisna Berenike Geschenk (WPBr, nar. 2021, 75% velšské krve, maj. Veronika Kalvachová), která v sobě nese krev hned tří ze čtyř čistokrevných velšských plemen: velšských horských pony, velšských pony v typu kob a velšských kobů. Za čtyřleté klisny a valachy postoupili Luna Zaval (WPBr, nar. 2019, 24,07% velšské krve, maj. Patricie Filipi), pravá sestra kvalifikované Poezie Zaval s hezkým výčtem vlastních výstavních úspěchů a slibně se rozvíjející sportovní kariérou, a dále valach Janek (WPBr, nar. 2012, 50% velšské krve, maj. Milan Kadlec), který již také zakusil hřejivý pocit úspěchu. Kolekci postoupivších nám pak uzavřel zástupce hřebců Smolly (WPBr, nar. 2006, 46,9% velšské krve, maj. Tereza Masná), v jehož původu najdeme hřebce, které před mnoha lety do ČR dovezl pan Karel Trojan, a kteří se velkou měrou podíleli na rozvoji chovu WPBr u nás. 

MMPBr-Poezie-Zaval.jpg

V šampionátu kategorie, kde byly znovu porovnány kvality jednotlivých zvířat, nejlépe obstála elegantní Luna Zaval a získala do své sbírky další titul šampiona kategorie, letos již třetí, což samo o sobě vypovídá o její kvalitě. Vicešampionkou se stala klisna Berenike Geschenk, příslušnice malé skupiny potomků hřebce Maranatha Llachar Cherub.

Výstavní třídy na ruce uzavírala kategorie Ostatních původních britských plemen. Zde se vítězem třídy a zároveň šampionem kategorie stal valach plemene irský kob Kuky Vostrý (nar. 2017, maj. Anna Vostrá Čadová), druhé místo a titul vicešampiona kategorie získal valach irského koba Surprise (nar. 2018, maj. Jana Mrnková). 

Vše vyvrcholilo posledním šampionátem, do kterého proti sobě nastoupili šampioni a vicešampioni všech tří vypsaných kategorií. Znovu byli paní posuzovatelce předvedeni a pečlivě posouzeni, a z této šestice byli vybráni dva nejlepší koně, bez ohledu na plemeno, věk a pohlaví. K veliké radosti majitelky se šampionem celé výstavy stal shetlandský valach českého chovu Ivysen Merlin, což byl úspěch nejen pro ni osobně, ale také pro chovatelku Merlina paní Ivanu Třískovou, u které se tento zajímavý shetlandský pony narodil. Velmi těšně druhý se vicešampionem výstavy stal další český odchovanec teprve roční WMP valach Napoleon DC, který letos skvěle odstartoval svou výstavní kariéru, a my se budeme velmi těšit na to, co mu budoucnost přinese.  Všem účastníkům děkujeme za hezkou prezentaci jejich koní ve výstavním kruhu a vítězům gratulujeme. Za podporu chovatelských tříd děkujeme společnosti Agrolex. 

Nedělní výstavní program uzavírala zápřahová výstavní třída Driving, kde se paní posuzovatelce představilo šest různých spřežení. Měli jsme zde možnost vidět jak jednospřeží, tak dvojspřeží a čtyřspřeží. Tuto zápřahovou třídu společně hodnotili paní posuzovatelka Kerry Wainwright a náš dvorní stavitel a rozhodčí v jedné osobě pan Jan Jelínek. Úkolem všech spřežení bylo absolvovat stejně jako například v jezdeckých výstavních třídách společné předvedení ve skupině a následně naše posuzovatele ohromit svými dovednostmi a prezentací v individuální úloze, jejíž součástí bylo kromě pasáží prodlouženého klusu i zastavení a zacouvání. Tohoto úkolu se nejlépe zhostila a od obou posuzovatelů nejvyšší známky obdržela reprezentantka stáje SIDAH Ivana Hrabčíková, která v jednospřeží předváděla šestiletého shetlandského valacha českého chovu Berberise of Kadov. Druhé místo si v silné konkurenci při svém premiérovém startu v této zápřahové třídě vybojovala Zuzana Jourová s WMP valachem Marah Sammy (Stáj Petr Joura Stop Cars), trénující pod pečlivým dohledem pana Ladislava Jirgaly. Třetí příčku si vybojovalo jediné čtyřspřeží na startovní listině reprezentující stáj ASINED-B a vedené Pavlem Bejčkem, který zapřahal čtyři čistokrevné shetlandské poníky: klisny Gety, Amálku z Malého údolí, Golu a valacha Phar Lap Domino. Všichni soutěžící si dle slov posuzovatelů zaslouží pochvalu, někteří mají ještě drobné rezervy v prodlouženém klusu, korektním rovném zacouvání, či klidném stání, ale všem děkujeme za podané výkony a věříme, že jejich zájem o tuto výstavní třídu nepoleví a budeme ji moci vypisovat i v příštím roce. Zároveň bychom chtěli touto cestou poděkovat za propagaci a osvětu panu Pavlu Bejčkovi, jehož zásluhou byla tato výstavní třída skvěle obsazena a nabídla všem přihlížejícím nádherný zážitek. Za podporu zápřahových výstavních tříd děkujeme také Krmivům Smečno.

Driving-pohled-na-tridu.jpg

Národní Výstavou NPS výstavní sezóna 2023 skončila. Za organizační tým NPS mohu prohlásit, že to sice byla náročná a v některých okamžicích i napínavá sezóna, ale nesmírně nás těší zájem všech, kteří na akce NPS jezdí, vytváří zde úžasnou atmosféru, ochotně pomohou při všem, co je potřeba, a přinášejí spoustu pozitivní energie. Všem tedy ještě jednou děkujeme. Také věříme, že naši dosavadní partneři a sponzoři budou i nadále ochotni výstavnictví a další aktivity NPS podporovat a spolupráce bude úspěšně pokračovat. Děkujeme společnosti AGROLEX, Krmivům Smečno, Asociaci soukromého zemědělství ČR, ASCHK ČR, společnosti KMITEX, Stáji NAES, společnosti DESPI, Stáji STAMP Kokovice, Farmě Černý Benátky i Jezdeckým potřebám Cavalletto za skvělou sezónu 2023.

Článek nebyl redakčně upraven.

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Vítězka Ceny ASCHK NV NPS Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

ASCHK ČR je dlouholetým podporovatelem speciálních výstavních tříd Mladý vystavovatel, odehrávajících se na výstavách Národní pony společnosti a…