Případ mrtvého koně: Kdy jste chráněni jako spotřebitelé, i když podnikáte?

29. 11. 2023 Tomáš Zilvar Zdroj: Měšec.cz URL zdroje: www.mesec.cz

Ochrana spotřebitele spočívá i v tom, že se nepřihlíží k dohodám vylučujícím nebo omezujícím jeho práva na náhradu újmy, i když je spotřebitel odsouhlasil ve smlouvě, kterou podepsal.

Tentokrát raději začneme tak trochu odzadu, když hned na začátku popíšeme, jak dopadl spor před Nejvyšším soudem, který si přiblížíme, a jaké z něho plyne všeobecné poučení a výkladové pravidlo. Proč?

Varování pro milovníky koní

Protože jde o soudně řešený případ zraněného a následně utraceného koně. Za největšího přítele člověka je považován pes, a proto je také asi nejčastějším domácím mazlíčkem, i když mu co do počtu chovaných zvířat udatně šlapou na paty, abychom tak řekli, kočky. Chovat koně si může dovolit málokdo. Chov koně je opravdu náročný a drahý koníček, přesto nikoliv výjimečný. Chovatelé a příznivci koní a zdá se, že mezi nimi převažují ženy (pohlaví nikoliv slabší, ale citově více založené), jsou často mnohem útlocitnější než chovatelé psů a koček a jiných domácích zvířátek, mezi nimiž panuje zhruba parita mezi muži a ženami.

Celý článek přináší Měšec.cz: Případ mrtvého koně: Kdy jste chráněni jako spotřebitelé, i když podnikáte?

TN.cz
Podobné články
Idnes.cz

Druhý říjnový víkend byl pro trenéra dostihových koní Dalibora Töröka naprosto skvělý. Kůň Godfrey, kterého připravuje ve zhořské stáji DS Pegas, se…

Idnes.cz

Podobný mediální zájem zažila obec Zhoř na Jihlavsku naposledy před deseti lety. Klisna Orphee des Blins ze zdejší stáje DS Pegas vyhrála potřetí v…