Případ mrtvého koně: Kdy jste chráněni jako spotřebitelé, i když podnikáte?

29. 11. 2023 Tomáš Zilvar Zdroj: Měšec.cz URL zdroje: www.mesec.cz

Ochrana spotřebitele spočívá i v tom, že se nepřihlíží k dohodám vylučujícím nebo omezujícím jeho práva na náhradu újmy, i když je spotřebitel odsouhlasil ve smlouvě, kterou podepsal.

Tentokrát raději začneme tak trochu odzadu, když hned na začátku popíšeme, jak dopadl spor před Nejvyšším soudem, který si přiblížíme, a jaké z něho plyne všeobecné poučení a výkladové pravidlo. Proč?

Varování pro milovníky koní

Protože jde o soudně řešený případ zraněného a následně utraceného koně. Za největšího přítele člověka je považován pes, a proto je také asi nejčastějším domácím mazlíčkem, i když mu co do počtu chovaných zvířat udatně šlapou na paty, abychom tak řekli, kočky. Chovat koně si může dovolit málokdo. Chov koně je opravdu náročný a drahý koníček, přesto nikoliv výjimečný. Chovatelé a příznivci koní a zdá se, že mezi nimi převažují ženy (pohlaví nikoliv slabší, ale citově více založené), jsou často mnohem útlocitnější než chovatelé psů a koček a jiných domácích zvířátek, mezi nimiž panuje zhruba parita mezi muži a ženami.

Celý článek přináší Měšec.cz: Případ mrtvého koně: Kdy jste chráněni jako spotřebitelé, i když podnikáte?

TN.cz
Podobné články
Deník

Pod horou Říp proběhnou v srpnu dvě pozoruhodné aukce. Stát, respektive Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude prodávat dva…

Idnes.cz

První řadu krimiseriálu Oktopus sledovalo loni na podzim v ČT víc než milion a dvě stě tisíc diváků, proto vzniká pokračování: v Praze, na Ústecku,…