OBRAZEM: Koně jako návštěvníci. Animoterapie může pomoci i ležícím pacientům

28. 11. 2022 Romana Netolická Zdroj: Deník.cz URL zdroje: www.denik.cz
Deník
Deník

Kopyta klapou po podlaze, návštěva s hřívou na hlavě vchází do pokoje. Nejde o filmový záběr, ale skutečnost. Animoterapie, léčba milým a klidným koněm, se stala součástí léčby pacientů Chrudimské nemocnice. Metoda, kterou používají zejména na oddělení léčebny dlouhodobě nemocných, ovlivňuje psychiku člověka a pomáhá při léčbě koordinačních a nervosvalových poruch.  Animoterapii mohou využívat i pacienti trvale připoutaní na lůžku.

„Léčebné působení vyvolává sama přítomnost zvířete, která by měla v lidech vyvolávat pocit bezpečí a uklidnění. Co se týče fyzických účinků, dochází ke snížení krevního tlaku. Během terapie byste se měli cítit uvolnění a spokojení bez jakéhokoliv stresu a napětí. Zvíře má na člověka neskutečný vliv, uvolňuje emoce, přináší pocit podpory a má také vliv na lepší komunikaci. Pomáhá tedy všem, co mají pozitivní vztah ke zvířatům,“ vysvětlila vrchní sestra oddělení s lůžky následné péče (LDN) a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) Chrudimské nemocnice Šárka Portyšová.

Celý článek přináší Deník.cz: OBRAZEM: Koně jako návštěvníci. Animoterapie může pomoci i ležícím pacientům

TN.cz
Podobné články

Skupinu sedmi mladých hřebců, kteří se loni narodili v milovické rezervaci velkých kopytníků, dnes přivezli ochránci přírody do Ptačího parku…

Vánoční svátky se blíží závratnou rychlostí a vy pořád přemýšlíte nad jedinečným dárkem pod stromeček?