MČR v mountain trailu bylo zkouškou odvahy jezdců i koní

7. 10. 2024 Michaela Zachová Autor fotek: Aleš Rejnart

Letošní Mistrovství České republiky v mountain trailu významně ovlivnilo počasí. V plánovaném termínu jeho konání totiž zasáhly Českou republiku povodně a dlouho očekávaná akce se proto uskutečnila až ve dnech 20.- 21. září.

Mistrovské zápolení, které proběhlo v areálu malebného ranče Quarter Horse Ranch Rybárna ve Vlksicích, se zúčastnilo na padesát juniorských i seniorských závodníku z Čech i Moravy, kteří své síly poměřili v deseti základních a dvou doplňkových soutěžích zaměřených na přesnost a také rychlost. Hlavní kategorie se jely dvoukolově a na průběh soutěží po oba dva dny dohlížel tým čtyř rozhodčích z Čech, Moravy a Německa.

Paterny, které jezdci museli absolvovat, byly - zejména v trailovém parku - skutečně velmi náročné. Nechyběly obraty na zvýšeném texas stepu na malém prostoru, různé prvky na lanovém mostě, couvání z tunelu nebo ustupování na velmi úzké kládě. Součástí soutěží byly také vodní překážky, pohyblivé překážky, schody a jejich překonávání v různých chodech. Na kolbišti se následně jely rychlostní soutěže, které byly atraktivní podívanou pro diváky. Největším úskalím pro koně bylo tažení břemene, v tomto případě pytle ve cvalu. Všichni jezdci si ale se všemi nástrahami soutěží poradili.

vyhlídal.jpg

        Miloš Vyhlídal s Poco Hanky Jac při tažení břemene ve Working Race Sedlo, kde se stali mistry

V samostatné kategorii rychlostních soutěží soutěžili i junioři, kteří svými výkony prokázali, že již téměř dosahují úrovně kategorie seniorů.

Novinkou letošních soutěží, byť jen doplňkovou, byl i Working Trail. Working Trail je kombinací překážek a drezurní, a částečně i westernové, úlohy na kolbišti. Program zpestřila také rychlostní štafeta, kombinovaná soutěž na ruce i ze sedla, kde se dvojice určuje losem.

Sotkovska1.jpg

        V nové doplňkové soutěži Working Trail byli nejlepší Petra Šotkovská a Jane's Yogi Jess

Mountain trail má výhodu v tom, že jej mohou absolvovat jak jezdci na koních, tak i vodiči, kteří s koňmi pracují ze země. Disciplína je velmi otevřená, takže jezdci preferující anglický klasický styl nemusí na své výstroji nic měnit, stejně tak ani jezdci westernoví nebo rekreační. Podmínkou je nasedlaný kůň, který musí mít pravidly povolené uždění, které koně nezraňuje. V posledních letech jsou ale stále více atraktivní také soutěže bez uždění - bridleless, kdy jezdci mají za úkol absolvovat několik překážek a přitom koně vést pouze na nákrčním řemenu, případně tušírkami.

nástup2.jpg

Podle zájmu o mistrovství České republiky, a o závody v sezóně obecně, se zdá, že tento rozmanitý sport má velký potenciál. Přestože jde stále ještě především o přátelské setkávání, nechybí sportovní výkony hodné obdivu.

A jak dopadlo pořadí jednotlivých jezdců?

Mountain Trail mládež ruka – celkové pořadí

Zlato a titul Mistr ČR si z Vlksic odvezla Anna Vodičková s klisnou Eri Annie (ČSP, 2013, k), která získala celkem 152,50 bodů.

Stříbro a titul Vicemistr ČR vybojovala Adéla Procházková s valachem Grim (ČT, 2009, v). Tato dvojice získala celkem 144,50 bodů.

Bronz a titul 2.Vicemistr ČR patří Anežce Kaňkové s klisnou Ori Star (APPA, 2006, k), kteří mají celkem 140,25 bodů.

Vodickova1.jpg

        Anna Vodičková a zvýšený čtverec v MT (mountain trail) mládež ruka. S klisnou Eri Annie získala Anna Vodičková vítězství i pod sedlem a obhájila loňský titul

Mountain Trail mládež sedlo - celkové pořadí

Titul Mistr ČR i této kategorii vybojovala Anna Vodičková s klisnou Eri Annie (ČSP, 2013, k) - celkem 160,50 bodu.

Stříbro a titul Vicemistr ČR patří Adéle Procházkové s valachem Grim (ČT, 2009, v) – celkem 149,25 bodu.

Bronz a titul 2.Vicemistr ČR patří Karolíně Holé s Jane's Yogi Jess (WB, 2005, v) - celkem 148,75 bodu.

Mountain Trail ruka - celkové pořadí

Mistrem ČR se stala Kateřina Šufnerová s klisnou Jitra (Pony, 2002, k). Tato dvojice získala celkem 189,75 bodu.

Titul Vicemistr ČR vybojoval Markus Weimert s valachem Avyjay Moonshine RR (QH, 2018, v), který získal celkem 167,00 bodu.

A bronz a titul 2.Vicemistr ČR si z mistrovství odvezl Silvestr Malušek s valachem Last Big Sheik (QH, 2016, v). Tato dvojice získala celkem 165,50.

Mountain Trail sedlo - celkové pořadí

Mistrem ČR se stala Denisa Jandová s valachem Čiko (Pony, 2011, v). Tato dvojice získala celkem 28,00 bodů.

Vicemistrem ČR je Silvestr Malušek s valachem Last Big Sheik (QH, 2016, v), který získal celkem 31,00 bodů.

Bronz a titul 2.Vicemistr ČR patří Vendule Čermákové s valachem Poco Hanky Jac (QH, 2005, v), která nasbírala celkem 27,75 bodů.

Jandova.jpg

        Denisa Jandová a kůň Čiko jsou letošními nováčky, přesto vybojovali mistrovský titul v nejobsazenější třídě MT sedlo (21 startů), kde byl i obrat na lanovém mostě

Speciální soutěže (1-kolové)

Bridleless

Titul Mistr ČR vybojoval Silvestr Malušek s Last Big Sheik, který získal celkem 64,000 bodů.

Malusek.jpg

Vicemistrem ČR je se ziskem 62,000 bodů Petra Šotkovská s Jane's Yogi Jess a titul 2.Vicemistr ČR patří Michaele Zachové s valachem Indy My Heart (APH, 2007, v), která získala 58,750 bodu.

Tandem

Titul Mistr ČR v dané kategorii si odvezla Markéta Rysová s koněm Rýžovník, která získala 58,000 bodů a titul Vicemistr ziskem 52,500 bodů vybojovala Barbora Návarová se klisnou Zippos Bright Star (APPA, 2009, k).

Pony do 120cm - ruka

Titul Mistr ČR získala Kateřina Šufnerová s klisnou Jitra (Pony, 2002, k) - 68,000 bodů.

Sufnerova.jpg

Titul Vicemistr ČR v dané kategorii vybojovala Denisa Navrátilová s klisnou Daisy v. America (SHPMH, 2010, k) – 55,000 bodů.

Working Race Junior

Ze zisku titulu Mistr ČR se raduje Markéta Rysová s valachem Rýžovník (Pony, 2014, v), která nasbírala celkem 87,33 bodů. Vicemistrní ČR je Karolína Holá s valachem Jane's Yogi Jess. Tato dvojice získala celkem 87,00 bodů. Titul 2.Vicemistr ČR patří Nelly Janálové s valacem Indy My Heart (APH, 2007, v), která získala celkem 77,46 bodů.

Rysová.jpg

        Markéta Rysová s Rýžovníkem jsou letošní mistři Working Race Junior a na ruce s klisnou Chance získali další titul ve třídě Tandem

Working Race ruka

Titul Mistr ČR vybojovala se ziskem 81,34 bodu Denisa Navrátilová s klisnou Daisy v. America (SHPMH, 2010, k). Vicemistrní ČR je Kateřina Šufnerová s klisnou Jitra (Pony, 2002, k) – 78,43 bodu. Titul 2.Vicemistr ČR si odvezla Denisa Navrátilová s valachem Bob (MiniH, 2016, v) - 64,66 bodu.

Navratilova3.jpg

Výsledkové listiny naleznete zde.

Podobné články
V Mountain Trailu se kůň učí nejen ovladatelnosti, ale i samostatnému myšlení, protože při soutěžích na ruce je na překážku vždy vyslaný či navedený na dlouhém vodítku
a vodič stojí mimo ni

Ve dnech 9. a 10. září se na Pardubickém závodišti odehrálo nezapomenutelné Mistrovství České republiky v Mountain Trailu 2023, které bylo součástí…

Už jste někdy slyšeli o horseboardingu? Jde o jezdeckou show a zároveň sport. Můžete se s ním blíže seznámit v rozhovoru s průkopníkem této…