Výstava "Vobora koňská – Pernštejnové v Kladrubech 1497–1560"

3. 7. 2021 Tisková informace Autor fotek: Archiv NH Kladruby nad Labem

Dne 1. července 2021 byla slavnostně otevřena nová výstava národního hřebčína s názvem Vobora koňská – Pernštejnové v Kladrubech 1497–1560.

Výstava s názvem Vobora koňská – Pernštejnové v Kladrubech 1497–1560 návštěvníkům nastíní poutavou historii hřebčína spojenou s mocným moravským rodem pánů z Pernštejna, jejichž příchodem do východních Čech započala na pardubickém panství etapa nebývalého rozvoje.

500 let renesance a Vobora koňská

Výstavou se národní hřebčín připojuje k projektu 500 let renesance ve východních Čechách, kterým si kulturní a paměťové instituce regionu připomínají 500. výročí úmrtí předního velmože Království českého, pana Viléma z Pernštejna. Byli to právě Pernštejnové, kteří v Kladrubech založili „Voboru koňskou“, v níž chovali koně pro reprezentativní, válečné a hospodářské účely. Přesný počet koní chovaných v pernštejnské „voboře“ neznáme, ale podle údajů z ostatních hřebčínů můžeme soudit, že již tehdy šlo o několik stovek. Název „vobora“ napovídá, že zde byli koně chováni volně, jen s přístřešky umožňujícími ochranu před nepříznivým počasím. Předpokládáme, že právě touto dobou přišli do Kladrub první starošpanělští koně, předchůdci dnešních koní starokladrubských.

Unikátní umělecké a archeologické exponáty

Návštěvníci se mohou těšit na řadu jedinečných exponátů, které bývají veřejnosti prezentovány jen výjimečně. Díky spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích, Národním památkovým ústavem a dalšími institucemi představíme takové skvosty, jako jsou impozantní repliky soch holandského mistra Adriana de Vries, replika monumentálního jezdeckého portrétu bělouše Isabely Bourbonské od slavného Diega Velázqueze, vzácné staré tisky se zvěrolékařskou tematikou či ucelený soubor archeologických nálezů z Pardubicka související s hipologií. 

Výstavu lze navštívit ve výstavním sále zámku Národního hřebčína Kladruby nad Labem do 30. září 2021.

Součástí vernisáže výstavy bylo i předvedení plemenného hřebce Rudolfo Raggiera IX a ukázka zápřeže tandem.

 

Kurátorkou výstavy je Mgr. Renáta Tetřevová.

Podobné články

Dlouho se o ní psalo jako o největší jezdecké soše na světě. Největší není, jak se zjistilo, ale téma, které ztělesňuje, stálo českému národu za…

Ve čtvrtek 26. října byla slavnostně zahájena výstava s názvem Starokladrubský kůň národní poklad, která se nachází v Mytologické chodbě Senátu…