Zduchovice hostí drezurní mistrovství. Velká runda je letos na svém maximu

8. 8. 2024 Tisková informace Autor fotek: Jan Matuška Zdroj: Česká jezdecká federace, Equinet s.r.o.

Od čtvrtka oficiálně začíná letošní mistrovství České republiky v drezuře a v paradrezuře. Koná se ve středočeském Jezdeckém centru Zduchovice a nově zahrnuje kromě šesti kategorií jednotlivců a dvou pro handicapované jezdce i dvě skupiny družstev.

Účastníky mistrovství České republiky v drezuře hostí letos Zduchovice u Kamýku nad Vltavou už od středy,  kdy začaly na závodní ploše první tréninky. Ty pokračují i ve čtvrtek, kdy od 19:30 proběhne také slavnostní  nástup zúčastněných ekip. O medaile se začne naplno závodit v pátek. 

Celkem by se mělo v rámci šampionátu představit 121 dvojic, přičemž nejvíce obsazené soutěže jednotlivců  mají děti a mladší junioři. Solidní je však účast i v dalších kategoriích. „Za drezurní komisi mohu konstatovat,  že jsme potěšeni počtem startů i vyvážeností mezi jednotlivými soutěžemi. Deset dvojic v seniorské Velké  rundě je dle mého názoru doposud nejvyšší účast,“ konstatovala předsedkyně drezurní komise České  jezdecké federace Hana Civišová.  

Ačkoliv na startu bude chybět v této nejvyšší dvoukolové soutěži loňská vítězka Ema Kopuletá, konkurence  se sešla poměrně kvalitní. Vedle dalších dvou medailistek z roku 2023 – Hany Vášáryové a Petry Miki Civišové  – se drezurní fanoušci mohou těšit na výkony Evy Jančaříkové, jež do první části nastoupí dokonce se dvěma  koňmi, dále pak uvidí Vandu Bělinovou, Markétu Vášovou, Jana Zamce či Michala Knoflíčka, který je doposud  úřadující mistr České republiky v malé rundě. V ní tak bude moci ještě více vyniknout loňská vicemistryně  Aneta Havlíčková nebo další známí jezdci – například Michaela Habásková, Fabrizio Sigismondi, Tereza  Hábová, Karolína Šimáčková a další.  

Mezi favority v kategorii jezdců do 25 let bude patřit zajisté účastnice evropského šampionátu Nikola  Feherová, která se bude snažit obhájit titul mistryně České republiky. Podobně je tomu v případě Johany  Vášáryové mezi staršími juniory. „Stát se samozřejmě může cokoliv a jisté není dopředu nikdy nic. Šanci uspět  mají také další startující a můžeme se dočkat různých překvapení,“ upozornila Hana Civišová s tím, že mezi  mladšími juniory patří mezi papírově silné další z účastnic mistrovství Evropy, kterou je Barbora Krejčířová. I  soutěž dětí má již několik osvědčených jmen, jako třeba Alice Hubáčková a Aneta Valeriánová.  

„Jsme také moc rádi, že se nám přihlásilo dvacet šest dvojic do nově vzniklé kategorie družstev dětí a juniorů.  Možná to trochu ubralo v seniorských družstvech, kde je přihlášených dvacet jedna jezdců a koní, ale celkově  nás tyto počty moc těší,“ zmínila dále Hana Civišová. 

V rámci paradrezurního mistrovství sice není na seznamu přihlášených účastnice blížících se paralympijských  her Anastasja Vištalová, ale druhý z jezdců, kteří nás pojedou reprezentovat do Paříže, si vrchol domácí  sezony ujít nenechá. Vladimír Votřel se představí ve skupině Grade 1, 2 a 3, kde mu budou konkurovat  Kristýna Rudolfová a Marcela Lochovská. Do Grade 4 a 5 jsou zapsáni Tereza Dubcová, Zuzana Fialová, Jiří  Giogas a Lucie Putnová.  

Naprostá většina soutěží má první kola vypsaná na pátek. V sobotu skončí dvoukolové soutěže družstev a v  paradrezuře, naopak začne prvním kolem Velká runda seniorů. V neděli vyvrcholí jednotlivé kategorie  volnými sestavami na hudbu, které jsou divácky velmi atraktivní. Jak v sobotu, tak v neděli bude možné  veškeré dění sledovat nejen z ochozů kolbiště, ale také prostřednictvím on-line přenosu na YouTube kanálu  České jezdecké federaci, internetové televizi EquiTV a platformě ClipMyHorse.TV.

Podobné články

Již potřetí během jednoho měsíce se na kolbišti Jezdeckého centra Zduchovice koná mistrovství České republiky. Tentokrát o tituly šampionů bojují…

MČR Zduchovice, Velká runda: Hana Vašáryová

Drezurní rodina Vášáryových se dočkala opět po čase několikanásobného úspěchu z mistrovství České republiky. Hana Vášáryová ovládla nejnáročnější…