V neděli do Chuchle - 61. TATTERSALLS ST. LEGER

Poslední srpnovou neděli bude na závodišti v Praze-Velké Chuchli zahájena druhá polovina letošní metropolitní dostihové sezóny. Vrcholem programu, který odstartuje ve 14 hodin a obsahuje devět položek, je nejdelší klasický dostih roku: 61. ročník Tattersalls St. Leger (listed, 600 tis. Kč, 2800 m, 3letí). Dalším velmi kvalitním představením jistě bude naopak nejkratší test Zářijová cena (národní listed, 170 tis. Kč, 1000 m, 3+), jejíhož zorganizování se pražské závodiště ujalo po odřeknutí karlovarského pořadatele. V nabídce dalších sedmi dostihů pak zahajují nebo pokračují oblíbené seriály a uskuteční se rovněž několik zajímavých handicapových dostihů s plně obsazenými startovními listinami.

Tattersalls St. Leger: LAUREAT kontra NORMEN!
      Největší pozornost bude upřena na pátý dostih, jenž startuje v 16.05. V 61. ročníku St. Leger, jehož sponzorem je nejúspěšnější evropská aukční síň dostihových koní Tattersalls, svedou souboj vítězové Českého a Slovenského derby Laureat (žokej Václav Janáček) a Normen (žokej Radek Koplík)! Jejich první vzájemný duel vyzněl v červnovém Českém derby společností Setuza a Marila balírny lépe pro svěřence šampión-trenéra Filipa Neuberga Laureata, avšak Normen trenéra Zdeno Koplíka se v dalším měsíci zlepšil a zvítězil v nejdůležitějším dostihu bratislavské sezóny. Shodou okolností jsou oba spolufavorité St. Leger odchovanci německého hřebčína Haus Hahn. Laureat jej i reprezentuje, Normen propaguje barvy nové stáje YOKO.
      Právě ze Slovenského derby budou na startu i další dva "medailisté" Sun Court (žokej Piotr Krowicki), který v Bratislavě startoval ještě za polského majitele, ale po dostihu byl zakoupen stájí Dr. Charvát a přesunut k trenéru Holčákovi, a Ryan (žokej Petr Kubík). Respektovaný zástupce slovenské stáje MPL Quirinus je synem famózního Generouse a v Podunají kromě třetího místa ve Slovenském derby vybojoval i druhou příčku v derby rakouském, či triumf ve slovenské Velké jarní ceně.
      Dalšími aspiranty dobrého výsledku pak jsou třetí a pátý z Českého derby Taminos Love (žokej Stanley Chin) a Babie Lato (žokej Martin Srnec), který před měsícem vyhrál silně obsazenou Cenu města Karlovy Vary proti starším koním. Šestý z Českého derby Dzianisz nastoupí, prvně v kariéře, vyzbrojen šampiónem žokejů a loňským vítězem St. Leger Janem Rájou.
      Rekord St.Leger i chuchelské dráhy na trati 2800 metrů drží vítězka loňského ročníku Ready for Life časem 2:56,35.

      Zářijová cena: SCYRIS obhajuje, padne rekord dráhy?
      Zatímco St. Leger testuje vytrvalost tříletých koní, Zářijová cena (15.30) je věnována tříletým a starším sprinterům. Letošního ročníku se zúčastní šestice aktérů, ale kvalita výrazně převyšuje kvantitu. Diváci se mohou těšit na nejrychlejšího koně střední Evropy: šestiletý bělouš Scyris umí kilometr hluboko pod hranici extratřídy (jednu minutu). Poslední dva starty, kilometrové Cenu Myse v Bratislavě a rakouské Fliegerderby vyhrál za 58,85 a 58,10. A stejně jako v oněch dvou dostizích, povede reprezentanta stáje Dr. Charvát i v neděli, při pokusu o hattrick v Zářijové ceně žokej Piotr Krowicki. Pokus o překvapení v podobě porážky jasného favorita podnikne pětice soupeřů, přičemž i oni mají svou vysokou úroveň. Certus vloni vyhrál Svatováclavskou cenu a předloni Severočeskou cenu. V její listině vítězů ho pak následovali stájoví kolegové Ozon a Daidalos, jenž bude jediným tříletým koněm na startu. Dále nastoupí druhý z loňské Svatováclavské a rekordman pražské dráhy Palmare a půltucet aktérů dotváří umístěný ze II. kategorie El Hadji.
      Rekord Zářijové ceny drží z loňského roku (Karlovy Vary) Scyris časem 59,13, rekord pražské dráhy na trati 1000 metrů drží z roku 2004 Palmare časem 59,68.

      Široká nabídka seriálů
      Hned prvním dostihem, Cenou EŽ Praha, odstartuje letošní ročník seriálu Elektrizace železnic přes proutěné překážky. Na startu 3300metrové ceny III. kategorie je jedenáct účastníků, včetně rovinových vítězů třídy listed Radbec (St. Leger 2003) a Longos (Vederemo-Rennen 2004), či spolehlivého skokana a už trojnásobně vítězného na překážkách Labradora. Následná Cena Rainbows for Life pro dvouleté debutanty bude prvním ze tří podzimních dostihů, v nichž budou odchovanci napajedelského hřebčína bojovat vedle běžné dotace se všemi soupeři také mezi sebou o speciální 20tisícový bonus, který do dostihu věnuje právě Hřebčín Napajedla. A konečně Cena Horsal Super Junior je třetím dílem letošního ročníku už populárního seriálu Schaumann 2006 pro dvouleté koně českého chovu. Jím v počátcích svých kariér prošli např. Radbec, Hairy's Son (vítěz Českomoravské ceny 2005), či Sherento (čtvrtý v letošním Českém i Slovenském derby).

      Nové znělky od Jana Neckáře
      Návštěvníci nedělního chuchelského odpoledne budou také svědky premiéry nových znělek a fanfár, které pro závodiště Praha-Velká Chuchle k jeho letošnímu stoletému výročí vytvořil skladatel Jan Neckář. Ten je spolu s bratrem Václavem (čestným prezidentem chuchelského Derby Klubu) nejen velkým příznivcem dostihů a koní, ale také vlastníkem pětiletého valacha jménerm Nomon. A právě tuto neděli se Nomon představí v závěrečném devátém dostihu (18.05), který je pojmenován po vítězce prvního ročníku St. Leger: Cena Ladycap.

--------------------------------------------------------------------------

Program druhé poloviny metropolitní dostihové sezóny na závodišti Praha-Velká Chuchle:
      27.8. - 61. Tattersalls St. Leger
      3.9. - 70. Gerschův memoriál fondů Conseq Invest
      10.9. - Zářijový handicap
      17.9. - Dostihový festival (28. VC Prahy a 28. VC českého turfu) začátek ve 13 hodin
      24.9. - 85. Svatováclavská cena
      1.10. - 68. Cena zimního favorita Strikesport
      15.10. - Memoriál Harryho Petrlíka
      22.10. - Finále seriálu Schaumann 2006
      29.10. - 87. Cena prezidenta republiky
      5.11. - Listopadová cena Elektrizace železnic Praha


ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZÓNĚ 2006:
duben - září    14:00
říjen                 13:00
listopad          12:00
           
            

Podobné články
Marcel Novák ml. a Dumon Roclay

Dostihová sezona se na závodišti v Pardubicích rozběhla 14. dubna, na programu bylo celkem šest dostihů. Jak hodnotili dostihy Natálie Flenerová,…

Co dostih, to příběh. Tenhle je o Sunsetovi. Vracíme se tak k vítězi dubnového Poháru BICZ holding. Pro jeho majitele Jana Červenku to bylo první…