Prague Champions Day nabitý hvězdami

Před 5 hodinami Tisková informace Autor fotek: Archiv Chuchle Arena Praha Zdroj: Chuchle Arena Praha URL zdroje: www.chuchlearena.cz

V sobotu 21. září se v Chuchle Areně Praha uskuteční premiérový ročník Prague Champions Day: nejbohatší rovinový den roku (suma cen a prémií činí 3,4 mil. Kč) a vrchol podzimní části sezóny nabídne pětici dostihů nejvyšší kategorie, na startovních listinách s plejádou šampiónů jak současných, tak možná i budoucích, protože hned dva z elitních dostihů jsou vypsány pro dvouleté plnokrevníky. Do celkem devíti dostihů míří rovná stovka koní a šestatřicet jezdců a jezdkyň.

Nejbohatším dostihem dne je 9. LERAM MILLION (1400 m, 1,25 mil. Kč, 3l. a st.) s třinácti znamenitými aktéry. Favority jsou aktuální vítězové Velké ceny Prahy CK Martin Tour Bellator a Svatováclavské ceny Caucasian, velkými jmény však jsou např. i mezinárodně úspěšní Worth Choice Jir Sun, z tria tříletých (tréninkových kolegů) by pak nejlepší vyhlídky měla mít premiantka Jarní ceny klisen Vermelho.

Hojně vyhlíženým bodem programu jistě bude také 46. RENOMIA VELKÁ CENA ČESKÉHO TURU (2400 m, 550 tis. Kč, 3l. a st.), v níž se představí několik u publika velmi populárních koní: jeden z nejúspěšnějších českých odchovanců posledních let Gasparini – majitel titulu Kůň roku 2022, předloni trojnásobný klasický vítěz (Slovenské derby a český i slovenský St Leger) a čerstvě vítěz vrcholné maďarské zkoušky Kincsem Dij, v nových barvách se do Prahy vracející Magic Merlin, jenž tu vloni jako první kůň v jedné sezóně vyhrál St Leger, Velkou cenu turfu a Cenu prezidenta republiky, či Jardin Michelet, který v Chuchli minulé jaro hattrickem naopak odstartoval kariéru, triumfoval zde ve Velké jarní ceně, a pak i ve Slovenském derby.

Nejlepším středotraťařům je nově vypsán MEMORIÁL KARLA HAVELKY (1800 m, 550 tis. Kč, 3l. a st.), v němž je velkým favoritem vítěz letošní Conseq Velké jarní ceny a před měsícem suverén mostecké Velké letní ceny San Sebastian. Nicméně legendou startovní listiny je, i přestože v posledních dvou startech ustoupil z nejlepší formy, osminásobný vítěz pražských dostihů nejvyšší kategorie Ignacius Reilly.

Další novou položkou nabídky je PRAGUE WESTMINSTER QUEEN (1600 m, 550 tis. Kč, 2l. klisny), která přilákala mezinárodní sestavu třinácti nadějných juniorek: z Polska dorazí varšavská vítězka Lady Juliane a ze Slovenska první dvě z tamní Ceny zimní královny Rain Bee Diapra, domácí desítku vedou první dvě ze srpnové karlovarské Ceny Masise Lada Eternitys Grey a poprvé pod českými barvami startující, ve Francii trénovaná, Ceres.

Nejdelší tradici z kvinteta elitních sobotních zkoušek má 88. ARQANA GERSCHŮV MEMORIÁL (1400 m, 200 tis. Kč, 2letí) a i v něm dojde na českou premiéru nové francouzské akvizice: poměrně jednoznačnou favoritkou je absolventka již osmi startů, z toho dvou vítězných, Reine du Ciel, jejíž sedmičlennou opozici vede vítěz Simsonovy ceny Dino.

Žokejskou hvězdou dne je devítinásobný španělský a pětinásobný český šampión Václav Janáček, kterého na cestě z Madridu doprovodí jeho velký soupeř v boji o letošní tamní titul Ricardo Sousa. Skvělé výkony lze tradičně čekat od jedenáctinásobného slovenského šampióna Jaroslava Línka a v sedlech bude samozřejmě kompletní tuzemská špička.

Další novinkou programu je dostih amatérského celoročního seriálu MS FEGENTRI (Cena značky Fitmin) s jezdci a jezdkyněmi z pěti zemí, ve kterém se mj. představí lídr pánské části šampionátu Jonathan Plassard z Francie či dvojnásobná šampiónka německých amatérek Janina Boysen. Českou republiku v mistrovství reprezentují Tereza Grbavčicová a Matyáš Luka, oba už držitelé bronzových medailí (Tereza skončila v celkovém hodnocení třetí v roce 2019, Matyáš vloni).

Zbylou trojici položek tvoří početně obsazené a co do šancí účastníků velice vyrovnané handicapové dostihy.

Doprovodné dění bude tradičně zaměřeno na nejmladší návštěvníky (mj. Fanzóna Hitrádia City, v přízemí tribuny fotokoutek s hrou Dostihy a sázky, jízdy na ponících – mezi 13. a 15. hodinou, tvořivé dílničky, malování na obličej, závody v králičím hopu ad.). 

V infostánku v přízemí tribuny jsou k dostání nejen suvenýry, ale také výpravná publikace o historii Českého Derby "Dostihy o modrou stuhu" a nově i další knižní novinka “Malý ilustrovaný průvodce koňskými dostihy”, která čtenáře zábavnou formou seznamuje se základními pojmy dostihového sportu.

Společnost Tipsport pro své klienty již zveřejnila sázkovou nabídku na sobotní den, přímo na závodišti pak může sázet každý návštěvník starší osmnácti let, aniž by se musel registrovat.

První dostih startuje ve 13 hodin, areál se otevře již v 11 hodin. K dispozici je parkoviště o kapacitě 500 aut, z veřejné dopravy lze využít vlakového spojení (S7), autobusů (244 ad.) i přívozu (P4).

Více o akci ZDE

Podobné články

V maďarském Szilvásváradu se ve dnech 5. až 8. září bojovalo o světové mistrovské tituly v čtyřspřeží. Česká republika měla na startovní listině…

Pořadatel dostihů na závodišti v Pardubicích přesouvá dostihové mítinky plánované na tento víkend na nové termíny. Reaguje tak na aktuální vývoj…