Pardubická sobota bude s trojicí vítězů Velké pardubické

1. 7. 2020 Tisková informace Autor fotek: Tomáš Kubelka

Zahájení pardubické sezóny před dvěma týdny komplikovalo počasí, kvůli němuž se nakonec odběhl pouze jediný kros, ovšem tuto sobotu je na programu hned šestice krosů včetně Ceny města Pardubic – EURO EQUUS – I. kvalifikace na 130. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou (I. kat., 5800 m). Na jejím startu bude dvojice koní, která figuruje na listině vítězů Velké pardubické, a další vítěz našeho nejslavnějšího dostihu se představí v rámcovém programu.

V dramatickém závěru poslední edice Velké pardubické se prosadil Theophilos. Svěřenec Josefa Váni, který reprezentuje nejpočetnější český syndikát Dostihový klub iSport-Váňa, také loňskou sezónu zahájil v první kvalifikaci. Tehdy se ale trápil v hlubokých oranicích a za Havlovým skokem byl zadržen. Jeho forma šla ovšem postupně nahoru. V srpnu totiž jasně ovládl Cenu Peruána a v září se do Velké pardubické kvalifikoval druhým místem. V říjnovém vrcholu pak předvedl vůbec nejlepší výkon, když po velkém boji porazil nyní absentující dvojici Stretton - Chicname de Cotte. Do jeho sedla se znovu vyhoupne žokej Josef Bartoš, který vyhrál už více než 700 překážkových dostihů.

Josef Váňa pošle na start také Mazhilise (Kratochvíl), jehož největším úspěchem je čtyři roky starý úspěch z italského překážkového vrcholu, tedy Gran Premia Merana. V loňské sezóně byl každopádně úspěšně přesměrován do pardubických krosů. V zářijové kvalifikaci skončil za Theophilem třetí a ve Velké pardubické vybojoval čtvrtou příčku.

Největším soupeřem „váňovců“ by měl být Hegnus (Stromský). Svěřenec Radka Holčáka předloni nestačil ve Velké pardubické pouze na Tzigana du Berlais, jemuž ale porážku vrátil právě v loňské úvodní kvalifikaci. Při zářijové rozcvičce na Velkou pardubickou ovšem chyboval na Velkém vodním příkopu, kvůli čemuž prohrál s Playerem. Samotnou Velkou pardubickou nakonec kvůli zdravotním problémům vynechal.

Za trojicí favoritů následuje široký druhý sled. Do něj bezesporu patří Lodgian Whistle (Myška), jehož sice čeká teprve třetí krosový start, ale už se zapsal na listinu vítězů Ceny Labe. Dobře si vedl v rámcovém programu loňské Velké pardubické také Casper (Orain), když v Ceně Vltavy nestačil pouze na Evžena. Za ním vybojoval překvapivé třetí místo Direct Lagrange (Čmiel). Ten je svěřencem Radka Holčáka, jehož trojlístek na startovní listině doplňuje Bugsie Malone (Matuský). Pětinásobný vítěz z Anglie a šestý kůň z loňského Gran Premia Merana se v Pardubicích představí vůbec poprvé.

Kromě dvojice trenéra Josefa Váni bude na startu dalších pět účastníků loňské Velké pardubické. Už zmíněného Playera (Novák) v ní potkala smůla, protože nespadl na překážce, nýbrž při točení za Hadím příkopem. Předloňský vítěz Ceny Labe Mahony (Duchene) upadl na Taxisu, kde skončil také Ribelino (Odložil), který se po diskvalifikaci Nikase stal vítězem Velké pardubické 2015. Do cíle se naopak dostali osmý Vandual (Ferhanov) a devátý Dulcar de Sivola (Borč).

Marcus Aurelius (Faltejsek) má na kontě dvě stříbra z Ceny Vltavy, ale v deseti letech do kvalifikace míří poprvé. Ještě větším překvapením by byl úspěch Decoruse (Liška), který oba loňské starty nedokončil a poslední vítězství získal před devíti lety ve dvouletým koním vyhrazené Ceně Masise.

Status první kategorie má rovněž Cena TIPSPORTU (3900 m), která je klasickou steeplechase a předzkouškou Zlatého poháru. Na jejím startu bude několik stálic a také několik koní, kteří se v Česku představí poprvé. Mezi zavedená jména patří dvojice Gr.1 vítězů z Itálie, tedy populární Aztek (Liška) a slovenská Meny Bay (Brečka), a vítěz Zlatého poháru Dangerous Gleam (Matuský). Naopak neznámou jsou pro české publikum z Francie importovaní Starkhov (Duchene) a Skins Rock (Faltejsek) i v Itálii startující svěřenec Josefa Váni mladšího Sansiro (Bartoš). Mimo obě kategorie stojí Slivka (Odložil), která v pěti letech patří k nastupující generaci. Před týdnem byla v Meranu krátce po startu zadržena zřejmě kvůli nedorozumění, ovšem o tři týdny dříve tam kvalitně vstoupila do sezóny.

Opomenout nelze ani Cenu časopisu Jezdectví (3300 m). V ní se totiž specialistům na krátké krosy, z nichž je potřeba vypíchnout vítěze posledních dvou ročníků Poplerova memoriálu Tiara Mana (Bartoš), postaví vítěz Velké pardubické 2017 No Time To Lose (Kratochvíl). Svěřenec Josefa Váni kvůli zdravotním problémům loni absolvoval jediný start, když v srpnové kvalifikaci nestačil pouze na tréninkového druha Ange Guardiana. Na podobně krátké distanci nestartoval čtyři roky.

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…