O Koni roku 2022 českého turfu se rozhodne mezi trojicí Gasparini, L'Estran a Ponntos

22. 2. 2023 Tisková informace Autor fotek: Archiv TMM Zdroj: Jockey Club ČR URL zdroje: www.dostihy.cz

Hlavní náplní Galavečera českého turfu, který se uskuteční v sobotu 25. února od 18 hodin v pražském Hotelu Olšanka, bude vyhlášení nejúspěšnějších aktérů uplynulé sezóny. Vyhlášeny budou nejen výsledky jednotlivých šampionátů, ale také výsledky anket o nejlepší koně sezóny 2022. Hlasování probíhalo celkem ve 13 kategoriích a již nyní vám přinášíme přehled koní, jejichž jména se na anketních lístcích objevila nejčastěji.

Volba nejlepších koní sezóny 2022 probíhala do 5. ledna, a zatímco výsledky jednotlivých šampionátů jsou od konce sezóny známé, u „anketních“ kategorií to neplatí. Už nyní vám nicméně odhalíme nominované koně v každé ze třinácti kategorií. V každé nominaci, které naleznete níže, je v abecedním pořadí uvedena trojice koní s nejvyšším počtem hlasů. V kategorii Nejlepší vytrvalec došlo k situaci, že se o třetí místo podělila dvojice koní, takže proto je její nominace čtyřčlenná.

V nejprestižnější kategorii Kůň roku už čtvrtý rok o vítězi rozhodovaly kromě hlasů v anketě také výsledky na dráze, za něž koně získávali body. Ty každopádně prozrazovaly, že letos nikdo výrazně nevyčníval. Hned 61 koní si totiž vyběhalo od dvou do šesti bodů, a protože na základě výsledků ankety se rozdělovalo bodů dvanáct, na prvních třech místech se nachází právě trojice koní s nejvyšším počtem hlasů. Konkrétně jimi jsou Gasparini, L'Estran a Ponntos.

Loňský klasický ročník zastupuje Gasparini. Svěřenec Jana Demeleho je vlastním odchovancem svého majitele Petra Karlíka a nahoru šel postupně. Unikl mu tak start v Českém Derby, když o Derby dnu zvítězil ve trojkovém handicapu, ale o tři týdny později senzačně triumfoval ve Slovenském derby. Nakonec přidal ještě dvojici klasických vítězství, když uspěl v českém i slovenském St Legeru.

L’Estran stejně jako v minulých letech startoval výhradně v italském Meranu. Tam svěřenec Josefa Váni ve třech startech nenašel přemožitele, když především trumfoval v Gran Premio Merano. Ve vrcholu italské překážkové sezóny totiž získal rekordní čtvrté vítězství. Dodejme, že titul Kůň roku získal překážkový kůň naposled v roce 2014, kdy uspěla trojnásobná vítězka Velké pardubické Orphee des Blins.

Co se týče rovinových úspěchů na zahraničních drahách, tak loni ten nejvýraznější získal Ponntos. Svěřenec Miroslava Nieslanika totiž zahájil sezónu vítězstvím v dostihu kategorie Gr.3 na pařížské dráze Longchamp. Specialista na kilometrovou distanci Ponntos podával dobré výkony i nadále, když se mezi pětici nejlepších vešel v grupových dostizích v anglickém Goodwoodu nebo francouzském Chantilly.

Se všemi se těšíme na viděnou na Galavečeru českého turfu v sobotu 25. února od 18 hodin, na který stále můžete zakoupit vstupenky.

Nominace v jednotlivých kategoriích:

  • Kůň roku: Gasparini, L'Estran, Ponntos
  • Nejlepší dvouletý hřebec/valach: Devil In Pink, Hidden Colony, Ralph
  • Nejlepší dvouletá klisna: Salt Mix, Shining Sky, Willemine
  • Nejlepší tříletý hřebec/valach: Aigle Vaillant, Gasparini, Josephino
  • Nejlepší tříletá klisna: Queen of Beaufay, Shabana, Vignetta
  • Nejlepší starší kůň: Ideal Approach, Ponntos, Vert Liberte
  • Nejlepší sprinter: Help, Jir Sun, Ponntos
  • Nejlepší mílař: Ideal Approach, Josephino, Politicum
  • Nejlepší vytrvalec: Gasparini, Rex Of Thunder, Stronger Together, Vert Liberte
  • Nejlepší proutěnkář: Fort Medoc, Skins Rock, Sternkranz
  • Nejlepší steepler: First Of All, L'Estran, Sternkranz
  • Nejlepší kůň v cross country: Mr Spex, Sacamiro, Talent
  • Nejlepší kůň českého chovu: Gasparini, Talent, Vignetta
Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…