Jen dva týdny zbývají do startu dostihové sezony na Pardubickém závodišti

6. 5. 2021 Tisková informace Autor fotek: Milan Křiček

Už jen šestnáct dní zbývá do startu letošní dostihové sezony v Pardubicích. Brány se překážkovému turfu otevírají po dlouhých sedmi měsících. Tehdy se totiž konala vůbec poslední dostihová akce koronavirem poznamenané sezony – jubilejní 130. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Ve znamení jejího dalšího ročníku bude i zahajovací mítink roku 2021. Vrcholem dostihového dne bude první kvalifikace na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.

S proměnlivou epidemickou situací v České republice procházely úpravami i propozice prvního dostihového dne. Nakonec se uskuteční obvyklá kombinace krosů, steeplechase dostihů a dostihů přes proutěné překážky. Vrcholem bude zmiňovaná první kvalifikace na Velkou pardubickou následovaná klasickým steeplechase dostihem, který je předzkouškou červnového Zlatého poháru. Vloni se první kvalifikace kvůli koronaviru běžela až na začátku července a zvítězil v ní vítěz předchozího ročníku Velké pardubické Theophilos. O vítězství ovšem musel bojovat s budoucím vítězem 130. ročníku legendárního dostihu, Hegnusem. V předzkoušce Zlatého poháru zvítězil Aztek. Která jména uvidíme na startovních listinách úvodního dostihového mítinku sezony, bude zřejmé až 18. května. Vzhledem k pozdějšímu startu překážkové sezony se ale dá očekávat zájem ze strany dostihových stájí a atraktivní nabídka startovních listin.

„V tuto chvíli ale neumíme odpovědět na otázku, zda při prvním letošním mítinku budeme smět areál otevřít návštěvníkům, nebo zda nás budou muset sledovat jen u televizních obrazovek. Samozřejmě jednáme a usilujeme o to, aby diváci mohli být na závodišti. Vše bude záležet na vývoji epidemické situace, resp. na rozvolňování opatření za strany vlády a ministerstva zdravotnictví,“ řekl ředitel Dostihového spolku a.s. Jaroslav Müller s tím, že případný prodej vstupenek bude zahájen v okamžiku definitivního verdiktu o pravidlech účasti diváků. „Dostihový den bude přenášen Českou televizí, takže fanoušci pardubických dostihů o alespoň zprostředkovaný zážitek nepřijdou,“ doplnil Jaroslav Müller.

Na dostihové dráze je vše již téměř připraveno. Travnaté plochy byly provzdušněny, zapískovány a místy byla doseta tráva. Potřebnými opravami prošly některé překážky a odskokové bariéry a zprovozněn je i zavlažovací systém. Na finální úpravy tak čekají už jen pro Pardubické závodiště typické oranice.   

Dostihová sezona v Pardubicích obvykle začíná už 8. května. Tento dostihový mítink ale v letošním roce musel Dostihový spolek zrušit, a to především z ekonomických důvodů. Zahajovací den totiž Jockey Club nezařadil do programu Covid dostihy.

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…