Nabitý týden pokračuje v Brně a Chuchli, kde Zariyannka zaútočí na první pražský triumf

29. 9. 2022 Tisková informace Autor fotek: Archiv TMM Zdroj: Jockey Club URL zdroje: www.dostihy.cz

Dostihoví příznivci v tomto týdnu rozhodně nudou netrpí. Nejenže totiž mohli sledovat včerejší dostihy v Lysé nad Labem, ale v sobotu se mohou vypravit do Brna a v neděli do Chuchle Areny Praha.

Hlavní dostih dvanácté kapitoly letošní sezóny v Chuchle Areně Praha bude patřit tříletým a starším klisnám. V neděli 2. října se na trati 1600 metrů utkají o vítězství v 19. Memoriálu Harryho Petrlíka (I. kat.) a sedmičlenná sestava nabízí skutečně vysokou kvalitu: na start se postaví dvě klasické vítězky a další čtyři klisny, které získaly v klasických zkouškách dotované umístění. První z osmi dostihů startuje ve 13 hodin, areál závodiště bude otevřen od 11 hodin.

Favoritkou dostihu, pojmenovaného na počest legendárního trenéra Harryho Petrlíka, je v Irsku narozená Zariyannka, pětiletá "světoběžnice", která se v únoru loňského roku stala prvním českým koněm, jenž se zúčastnil dostihů v Saúdské Arábii. Může se pyšnit velice úspěšnou kariérou, zvítězila v předloňském Oaks a letošní Lázeňské míli a dosáhla celkem patnácti dalších dotovaných umístění v dostizích nejvyšší kategorie (mj. druhá příčka ve Velké jarní ceně či páté místo v Rakouském derby). Obou vítězství dosáhla na karlovarské dráze a naposledy startovala před měsícem ve Velké ceně Prahy CK Martin Tour, kde třetím místem překonala hranici zisku jednoho miliónu korun vyhraných cen. Jejími hlavními soupeřkami by měly být obě tuzemské rodačky, premiantka loňské Jarní ceny klisen Solemeena a stříbrná z letošního ročníku téhož květnového klasického testu Dally Top, jejíž matka Dally Hit opanovala Petrlíkův memoriál v letech 2014 a 2017.

Doprovodný dětský program se tentokrát odehraje ve spolupráci s městskou policií, která pro nejmenší návštěvníky připravila zábavné hry a soutěže i zajímavé ukázky své činnosti. Při příznivém počasí budou opět nachystány jízdy na ponících zdarma (13–15 hod.), venkovní hřiště s atrakcemi (trampolíny, kolotoč, skákadla) nebo králičí hop. K dispozici jsou také krytý dětský koutek, tvořivé dílničky a obchod se suvenýry v přízemí tribuny.

V Brně se diváci v sobotu 1. října mohou rovněž těšit na osmičku dostihů, z nichž první odstartuje ve 13 hodin a 30 minut. Program se tradičně skládá z pětice rovin a třech steeplechase. Rovinovým vrcholem je 1600 metrů dlouhá Cena společnosti TRETINA - Podzimní moravská míle věnovaná vzpomínce na Ing. Jiřího Chaloupku (III. kat.), do níž míří několik koní, kteří dokázali bodovat i v jedničkových dostizích. Trenér Allan Petrlík totiž do dostihu chystá loňskou vítězku EJC Million Rabbit Breath (ž. Zatloukal) a „zimní královnu“ z roku 2018 Dark Absolu (ž. Chaloupka). Jako jejich hlavní vyzyvatel vypadá účastník letošního Českého Derby American Charlie (ž. Andrésová).

Nejprestižnějším z překážkových dostihů je Podzimní brněnská steeplechase - Pohár statutárního města Brna pod záštitou primátorky JUDr. Markéty Vaňkové (III. kat.). Na distanci 4100 metrů bude loňské vítězství obhajovat Ferino (ž. Odložil), jehož trenér, majitel i chovatel Josef Vymazal je zároveň pořadatelem brněnských dostihů. Jeho největším soupeřem by měl být Turion (ž. Novák). Tomu se sice letos nedaří, ale měl i trochu smůly a v jediném brněnském startu před třemi lety lehce zvítězil.

Podobné články

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.