Dostihový infoservis ze dne 11. dubna 2005

II. pokračování metropolitní sezóny 2005: Dostihový den RABBIT CZ. - Swangoo zahájil sezónu vítězstvím. - Další hattrick jezdce Václava Janáčka.

II. pokračování metropolitní sezóny 2005: Dostihový den RABBIT CZ
Za znatelně chladnějšího počasí než před týdnem pokračovala dostihová sezóna na centrálním českém závodišti v Praze-Velké Chuchli. Na programu druhé letošní neděle opět bylo osm dostihů, vrcholem programu byl 48. ročník Velké dubnové ceny RABBIT CZ. Kvalitně obsazený dostih na 1800 metrů o 170 tisíc Kč nabídl soupeření jedenácti čtyřletých a starších koní.
Výsledky

Swangoo zahájil sezónu vítězstvím
Favoritem Velké dubnové ceny RABBIT CZ byl obhájce loňského triumfu a držitel titulu Nejlepší mílař roku 2004 Zambesi (3:1), za něj sázející postavili vyrovnanou skupinu s kurzy 6:1 Swangoo, City Hall a All meine Träume. Tempa dostihu se po startu ujal outsider Velios, ke kterému se na konci protilehlé roviny, kilometr před cílem přidal All meine Träume. Oba přivedli startovní pole do cílové roviny, kde All meine Träume zvýšil úsilí, zatímco Velios odpadl. V polovině cílovky se čelo vyrovnalo, ale All meine Träume už na něm nefiguroval. Dopředu se posunul Torlus, podél bariéry se přibližoval zdejší nováček Man O Desert a vnějškem zrychlovali Swango, Letní Hrom a Heretic Sto metrů před cílem vytrval ve vedení Torlus a k němu se dotáhl Swangoo. Pětiletý valach stáje Sand, mj. bronzový z loňské Velké dubnové ceny i z Velké ceny Prahy Transgas, podporovaný svým trenérem Ferdinandem Minaříkem měl nakonec nejvíce sil a v cíli si připsal půldélkové vítězství. Nikoliv ale před Torlusem, který skončil třetí. Na druhou pozici se finišem posunul vítěz říjnové Ceny prezidenta Letní Hrom. Čas byl jen průměrný a odpovídal měkčí dráze - 1:57,02 (vloni Zambesi na opornějším podkladu 1:51,1).
Swangoo absolvoval svůj šestnáctý start v kariéře a docílil pátého a dosud nejhodnotnějšího triumfu. Na cenách povyhrával 527.700 Kč. Jeho dalším startem pravděpodobně bude mílařský vrchol jara - Velká květnová cena (29. května).

Další hattrick jezdce Václava Janáčka
Velice razantně vstoupil do letošní sezóny mladý jezdec Václav Janáček (19). Během premiérové neděle vyhrál tři dostihy a stejnou bilanci zaznamenal i ve druhém dostihovém odpoledni roku 2005. Janáček postupně triumfoval s Lenochem, Akebonou a Lauregem, čímž zvýšil své vedení na čele šampionátu CK Martin Tour Cup. Na kontě má šest vítězství, druhý v pořadí Dušan Andrés zatím vyhrál dvakrát. Janáčkovi se také výrazně přiblížilo získání žokejského titulu (za 50 vítězství), protože má v tuto chvíli zapsáno 49 vyhraných dostihů. Zároveň je talentovaný mladík hlavním favoritem na zisk šampiónského titulu, bookmakeři jeho šance cení kurzem 3:1 (druhý Radek Koplík 4:1).
Sezónu už zahájil také úřadující šampión Jan Rája, jehož premiéra dopadla na výbornou. V pátém dostihu nedělního odpoledne (Cena KMP Management) vyhrál v sedle spolufavorita Sophistera.

Jiří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Příbuzné články: