Dostihový infoservis: XV. den metropolitní sezóny: Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha

15. 9. 2008 Jiří Zlámaný Autor fotek: Jiří Kurzweil

Na programu patnáctého dílu letošní metropolitní sezóny bylo celkem devět dostihů, vedle sedmi rovinových také dva přes proutěné překážky. A právě Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha (I. kat., 4200 m, 400 tis. Kč, 4+), nejdelší a nejvíce dotovaný letošní dostih přes lehké skoky, byl hlavní položkou nabídky. Z rovinových zkoušek měla statut první kategorie handicapová Cena společnosti Techniserv (1200 m, 100 tis. Kč, 3+).

Výsledky
 
Hlavní dostihy vyhráli outsideři

Na startu Zlatého poháru Elektrizace železnic Praha se sešlo sedm soupeřů, největším favoritem byl dvojnásobný vítěz Prvomájové steeplechase, sedmiletý valach stáje EŽ Praha Mandarino (ž. Andrés, 2:1), ale v koncovce stihl finišovat jen ke druhému místu, zatímco jistě o čtyři a půl délky se prosadil 12:1-outsider dostihu, pětiletý valach stáje Hexion-Váňa Amber Hill, který pod synem trenéra Josefa Váni, žákem Josefem Váňou mladším, absolvoval teprve třetí překážkový start. Pět délek za druhým Mandarinem získal třetí honorář čtyřletý zástupce stáje Wrbna Racing Color Man (ž. Myška), jenž v kurzu 4,5:1 odskakoval jako druhý favorit.
Do Ceny společnosti Techniserv nastupovalo třináct sprinterů a sestava to byla velice vyrovnaná, sázkovým mírným favoritem se nakonec stal tříletý Kevin the Knight. Záhy po startu se však na špici usadila dvojice outsiderů a k překvapení všech vydržela na prvních dvou místech až do cíle. Jistě o dvě a půl délky vyhrála tříletá černá hnědka stáje Arte-Šatra Allez, kterou po několika neúspěšných výsledcích k nečekanému úspěchu dovedl mladý jezdec Petr Foret - i pro něj to byl dosud největší úspěch kariéry, vždyť dosud vyhrál pouze sedm dostihů, a to ve čtvrté resp. páté kategorii. Na druhém místě skončil pětiletý valach stáje Kovotvar Tvarůžek Master Chief (ž. Janáček), který tak navázal na čtvrté místo z červencové Severočeské ceny. Oba startovali s kurzem 20:1 na vítězství. Až o délku zpět se na třetí místo prosadil jeden z favoritů, spolehlivý šestiletý valach stáje Joly El Hadji (ž. Rája, 5:1).
 
Amber Hill a Josef Váňa ml. vítězí ve Zlatém poháru Elektrizace železnic Praha.
Amber Hill a Josef Váňa ml. vítězí ve Zlatém poháru Elektrizace železnic Praha.

Další dění:

V Ceně Autocentrum Boura (IV. k., 1400 m, jezdci-žáci), která program dne otevírala, vyhrál sedmiletý odchovanec, reprezentant a svěřenec MVDr. Libora Hály Retourn s Liborem Kubešem, jenž docílil premiérového triumfu v kariéře.
Cenu Sudop Brno (III. k., 1400 m) pak na prvních dvou místech v cíli ovládli svěřenci Lenky Horákové, před tříletým Blackem zvítězil zkušený osmiletý valach stáje DC Zámrsk MUDr. Bruna V. Vademecum s žokejem Lukáškem.
V Ceně EBF (III. k., 1800 m) získal druhé letošní vítězství favorizovaný pětiletý valach stáje Kovotvar Tvarůžek Silken Sky a žokej Chaloupka se na druhém místě průběžného pořadí CK Martin Tour Cupu přiblížil na jeden bodík vedoucímu a obhajujícímu žokeji Janáčkovi. Následovala další kapitola seriálu Schaumann 2008 pro dvouleté české odchovance,
Cena Horsal Super Junior (III. k., 1200 m), a také tady vyhrál favorit, jímž byl hnědák stáje Rabbit Trhový Štěpánov Funny Valentine s žokejem Radkem Koplíkem. Ve druhém pokračování překážkového seriálu o Pohár EŽ Praha, Ceně KPM Consult (III. kat., 3300 m) vyhrál, lehce o šest délek, při své skokanské premiéře sedmiletý valach stáje Hanzlíková-Bartoš Sedar s žokejem Pavlem Kašným v sedle.
Závěrečnými dvěma dostihy byla dvě oddělení soupeření dvouletých koní na mílové trati. Cenu společnosti ABL, a. s. opanoval debutující ryzák Warthog s žokejem René Koplíkem a svého majitele DS Dvorce tak alespoň takto rehabilitoval za smůlu z hlavního dostihu, v němž se zranili jeho oba zástupci Malcolm i Mïldred. Před Cenou Femat budila očekávání především premiéra šestimiliónové akvizice stáje Giterman Estate Ivana Poddubnyho. Mohutný, ale ještě nevyzrálý hnědák po opatrném průběhu silným finišem dosáhl na druhé místo, triumf si však nenechal uniknout favorizovaný ryzák Rabbit Well stáje Rabbit Trhový Štěpánov s žokejem Radkem Koplíkem.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 21. září od 14 hodin - DOSTIHOVÝ FESTIVAL
Podobné články

Dostihová sezóna v Chuchle Areně Praha nabídne v neděli 12. května první ze svých nejvýznamnějších vrcholů: jako hlavní bod programu se poběží 103.…

Coupstar s žokejem Janem Faltejskem

Hlavní dostih svátečního odpoledne Úvodní cross country Koroka, který se běžel jako Memoriál Jiřího Jandy, se stal kořistí jednoho z nejmladších koní…