Dostihový den magazínu Sirius

Do posledního měsíce vstoupila první říjnovou neděli letošní dostihová sezóna. Na závodišti v Praze-Velké Chuchli se, coby osmnáctá kapitola seriálu 2004, konal Dostihový den magazínu Sirius. Jeho hlavním bodem byl vrcholný dostih "juniorské kategorie" dvouletých koní - 66. ročník Ceny zimního favorita Giordano Production (1616 m, 170 tis. Kč). V průběhu odpoledne byly vylosovány dvě tomboly (magazín Sirius a Klub Modrá Pyramida) a v přízemí tribuny probíhala také zajímavá prezentace devíti středních odborných škol a učilišť.

JAZZ DANCER nejlepším dvouletým koněm roku

V otevírací sázkové nabídce byl favoritem dosavadní král dvouletých, vítěz Ceny Masise i Gerschova memoriálu Conseq Investment Jazz Dancer, ale dobrý výkon právě z Gerschova memoriálu, kde skončil jen o délku druhý, nakonec sázkově vypreferoval bělouše Mirzu (2,5:1), do jehož sedla byl navíc angažován vedoucí jezdec šampionátu Václav Janáček, a Jazz Dancer startoval jako druhý favorit 3:1. V cílové rovině přešel Jazz Dancer ze druhého sledu do vedení, zatímco podobný záblesk u Mirzy skončil nečekaným odcouváním na konečné šesté místo.

Jazz Dancer se tak musel bránit náporu jiného, překvapivě disponovaného soupeře. A byl jím vítěz srpnového debutu z Mostu Arrinao (stáj Blue Blue Sky), jenž skončil jen o půl délky druhý. Na třetí místo pak přispěchala jediná klisna v devítičlenném startovním poli Peinture Neive, jež těsně před startem změnila majitele ze stáje Ecurie Centrale na Pegas Znojmo.

Jazz Dancer, reprezentující fialovo-oranžové barvy stáje Martin Wolf-Clint, měl v sedle svého stálého žokeje Jaroslava Donovala a stal se v posledních dvaceti letech teprve pátým koněm, kterému se povedlo získal double Gerschův memoriál - Cena zimního favorita. Navíc získal i "malou trojkorunu" - tedy tři nejrespektovanější dostihy čtyřnohých juniorů, když zmíněnému double předcházelo i vítězství v Ceně Masise (což se v dohledné době podařilo pouze před šesti lety Lucretovi). Ve své první dostihové sezóně vyhrál čtyři z pěti startů, vydělal 287.500 Kč a je jednoznačně nejlepším dvouletým koněm tohoto roku.

Václav Janáček posílil šampiónské vyhlídky

Nejvyrovnanější šampionát rovinových jezdců české historie - V. ročník CK Martin Tour Cupu také vstoupil do své závěrečné fáze. A nejlepší výchozí pozici před "cílovou rovinkou" má devatenáctiletý Václav Janáček, který vede se 30 triumfy (v neděli vyhrál se Shemicem a Čembistonem) před Janem Rájou (28 vítězství - v neděli zásah s Larkem), Radkem Koplíkem (25 - v neděli skóroval s Imposantem Rules), Jiřím Chaloupkou (24 - v neděli Hairy's Son), Ivou Miličkovou (24) a obhájcem loňského zlata Dušanem Andrésem (23).

Pokud by Janáček dotáhl snažení do úspěšného konce, stal by se nejen nejmladším šampiónem profesionálních jezdců od roku 1930, kdy vyhrál tehdy sedmnáctiletý Jaroslav Houra, ale i po 74 letech prvním, kdo by v jednom roce vyhrál dva šampionáty - žákovský a profesionální. Janáček totiž do konce června jezdil ještě jako žák a vyhrál osm dostihů, které nikdo z ostatních mladých jezdců nepřekonal a asi už jen těžko do závěru sezóny překoná. Zároveň se mu těchto osm vítězství započítává i do šampionátu profesionálních jezdců, protože podle Dostihového řádu (§ 134) jsou jezdci z povolání žáci, jezdci (do 50 vítězství) i žokejové (jezdci nad 50 vítězství).

Darsalam se dočkal velkého vítězství

Bezprecedentního úspěchu dosáhl v neděli 3. října v německém Dortmundu tříletý ryzák stáje Turan Darsalam, kterého na mosteckém hipodromu trénuje Arslangirij Šavujev pro majitele - kazašského filmového režiséra - Ardaka Amirkulova. Krátce po sedmnácté hodině Darsalam v sedle s nejúspěšnějším českým žokejským legionářem Filipem Minaříkem vyhrál jubilejní 120. ročník Deutsches St. Leger (Gr.2, 2800 m, 105.000 eur) a stal se prvním českým koněm, který dominoval v grupovém dostihu, nadto v dostihu klasickém. Po šestém místě v anglickém Gr.1 Doncaster St. Leger a třetí příčce z kölnské Gr.1 Preis von Europa to byl třetí start v rozmezí jednoho měsíce a Darsalam, coby spolufavorit dostihu (26:10), své vítězství musel vybojovat o krk před vítězkou Austrian Oaks Sword Roche.

Za dortmundský triumf inkasovala stáj Turan 62 tisíc eur a Darsalam má v tuto chvíli na kontě 4,943.750 Kč - třetí nejvyšší sumu mezi rovinovými koňmi (před ním jsou jen pětimiliónoví Tribal Instinct a Ray of Light) a zdaleka nejvyšší mezi rovinovými koňmi dosaženou za jediný rok.

Filip Minařík, první český žokej, který za rok vyhrál stovku dostihů a první, který také vyhrál dostih s grupovým statutem v pařížském Longchamp, dosáhl s Darsalamem svého premiérového klasického triumfu.

Jiří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Podobné články
Poprvé v historii má Velká pardubická dva vítěze - Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem

134. ročník Velká pardubické se Slavia pojišťovnou byl v mnoha ohledech jedinečný. Pojďme si shrnout nejzajímavější okamžiky!

Star v padocku

Dne 13. října se běžela již 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Mezi startujícími byl také třináctiletý bělouš Star. Jak letošní Velkou…