V Národním hřebčíně je první hříbě roku 2024 již na světě

4. 2. 2024 Tisková informace Autor fotek: Archiv NHK Zdroj: NHK

V sobotu 3. února 2024 v půl druhé hodině ranní v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem přivítali na svět první hříbě narozené v letošním roce. Je jím starokladrubská klisnička Pariota, která tak obohatí vrané stádo hřebčína ve Slatiňanech.

Matkou je šestiletá klisna 567 Palmita. I přesto, že je klisna prvorodičkou, proběhl porod bez komplikací. Pariota  je dvacátým pátým potomkem plemenného hřebce Romke Majesty XI, který reprezentuje národní hřebčín v soutěžích spřežení a sedlové drezuře s Vladimírem Moudrým.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem je státní příspěvkovou organizací Ministerstva zemědělství, plní primárně funkci chovatelského zařízení starokladrubského koně, zajišťujícího uchování tohoto jedinečného plemene v barvě bílé a černé. Celkem chová přes 500 koní. V letošním roce v národním hřebčíně očekáváme narození celkem 84 hříbat.
 

Podobné články

Klisna 247 Extracta se narodila 21. července 1994 z matky 106 Elegia a po otci Favory XI. Výkonnostní zkoušky absolvovala v roce 1998, poté byla…

Chlapec na pony, 1840

Kerry bog pony, jehož původním domovem jsou rašeliniště hrabství Kerry v jihozápadním Irsku, je jedním z nejvzácnějších plemen koní světa a je malým…