Starokladrubští koně ve službách nového krále Dánska

16. 1. 2024 Tisková informace Autor fotek: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Zdroj: NHK URL zdroje: www.nhkladruby.cz

Od neděle 14. ledna 2024 má Dánsko nového panovníka Frederika X. Královna Markéta II. v paláci Christiansborg podepsala své prohlášení o abdikaci a trůn předala svému nejstaršímu synovi korunnímu princi Frederikovi.

Po proslovu nového krále odjel královský pár z paláce Christiansborg do paláce v Amalienborgu v kočáře taženém šestispřežím starokladrubských běloušů vedené kočím Henrikem Steinmannem. Národní hřebčín Kladruby nad Labem dodává starokladrubské koně do dánských královských stájí od roku 1994. Celkem 30 let z 52 let panování královny Markéty II. sloužili starokladrubští koně v Dánsku při královských ceremoniích.

Více o ceremoniální službě u dánského královského dvora v reportáži České televize z nádvoří národního hřebčína: 12. leden - Studio 6 | Česká televize (ceskatelevize.cz) (stopáž: 2:51:21)

Podobné články
Ilustrační foto

Problematickou situaci v chovu koní v Ludvíkově, místní části Velkých Losin, jistě zaznamenala většina z nás. Stav koní v hospodářství řešila v…

Česká jezdecká federace se rozhodla pro přemístění kanceláře Sekretariátu do nové a lépe přístupné lokace. K tomuto kroku přistoupila na základě…