Dagmar Machačová
Vloženo 29.12.2011 - 18:57
Chceme koupit dceři sedlo na poníka a rozhodujeme se mezi sedlem Wintec 250 (posedlí 15, semišové posedlí a bočnice) a všestranným sedlem od Dasla (posedlí 15, také semišové). Pokud máte zkušenosti s těmito sedly (nebo jinými podobnými), prosím napište mi své poznatky. Chceme pohodlné sedlo pro dceru (5 let, 115 cm) a také pro poníka (125 cm). (Z dětského Wintecu, toho s poutkem nám už odrostla.)
Kateřina Martinů
Vloženo 2.1.2012 - 17:51
Kdybych se měla rozhodnout mezi těmito dvěma, volila bych Wintec. Daslö přece jen není tak kvalitní. Wintec je dle mého to nejlepší ze syntetických sedel. Hlavně aby poníkovi sedělo a dceři nekazilo sed.
Dagmar Machačová
Vloženo 3.1.2012 - 15:38
Dagmar Machačová
Vloženo 3.1.2012 - 15:44
Reakce na 1428694: Děkuji za odpověď. Také jsem spíš pro Wintec (z Vámi popsaných důvodů), jen jsem si to chtěla potvrdit :-). Zajímaly by mě poznatky těch, kdo podobné sedlo koupili - klady a zápory u různých typů sedel pro takto malé děti. (Jestli umožní přiložit holeň, jestli nenutí dávat nohy dopředu, jak jsou pohodlné a pod.) Nebo jestli spíš koupit něco z druhé ruky, kvalitu cenově dostupnou? Vše co by nám pomohlo se správně rozhodnout :-). Dcera jezdí od 3let na madlech, ale postupně chceme pomalinku přecházet na sedlo (a jak jsem psala - dětský Wintec ji už není - tlačí ji třmenové řemeny a neumožní přiložit kolena k sedlu).
Lucie Šmídová
Vloženo 5.1.2012 - 7:34
Reakce na 1428798: Doporučuji paní Dohnalovou: http://www.a-sedla.cz/. Dokáže sehnat sedla v dobrém stavu za rozumnou cenu.
Dagmar Machačová
Vloženo 5.1.2012 - 9:26
Reakce na 1428992: Moc Vám děkuji za kontakt. Určitě využiji!
evca-sovkova
Vloženo 5.1.2012 - 13:44
Tak já osobně sedlo wintec 250 na svojí poničku (135vkh) mám. Posedlí 15. Už jsem z něj bohužel trošku vyrostla, nohy mám přes kolenní opěrky ikdyž mám dlouhé třmeny, ale to bude asi tím že je mi 16. Bohužel větší posedlí měla kobča už moc na zádi. To sedlo - přijde mi pohodlně, myslím že dobře drží i nohy.. Ty kolenní operky jsou na suchý zip, nic moc vynález ale budiž. Už odzačátku s ním mám ale velký problém, to sedlo hrozně sjíždí. Přetáčí se, máme ho ve stáji celkem 4x, hafo podbřišníků všecho druhu (celkem u nás je 15 poníků) a zkoušeli jsme opravdu všechny, takovéty drezurní, kvalitní kentaury, Libich.. Sjíždí naprosto se vším ačkoliv jsou dotažené. Například při nasedání se mi sedlo mírně přetočí na mojí stranu, musím si to vyrovnat když doesdnu, nebo mi to musí někdo držet z durhé strany a nebo můžu ze stoličky. Nemám s tím problém jen já, nedávno na menší poničce měla sedlo jedna holčička co u nás jezdí, jela jela a ejhle kůň trošku přidal ve cvalu, dal hlavů dolů a sedlo sjelo dopředu a holčička vystoupila. Stejně tak mi sjíždí i dopředu na krk koně. Pořídila jsem si téčko a podocasák a problém vyřešen, ačkoliv je to pro mě i poníka nepohodlné (nemám ráda tyhle věci které zbytečně svazují koně). Přidávám fotky, můžete se sama podívat. Co je bezpečně vidět, že než jsme měli podocasák tak nám sedlo náádherně sjíždělo dopředu a zůstalo pěkně na krku :-/ Neříkám ale, že je to špatné sedlo, můžete si ho zkusit někde půjčit a vyzkoušet na poníka, za to nic nedáte. S Daslem zkušenost nemám, ale myslím že kvalitnější než Wintec určitě není. Dodávám, že i když sedlo sklouzávala na všechny možné strany, kobylce sedí velmi dobře, hodnotilo mi to opravdu dost lidí včetně fyzioterapeutů atp.
Dagmar Machačová
Vloženo 6.1.2012 - 7:58
Reakce na 1429094: Sedýlko vypadá moc dobře :-). I když je sklouzlé na poníkovi trochu vpředu (jak píšeš), máš v něm moc pěkný sed! Moje dcera je sice malinká (5let), ale já doufám, že nám nějaký čas sedlo vydrží, vůbec bych se nezlobila, kdyby vydrželo do 16-ti :-). S tím sklouzáváním sedel máme stejný problém u našeho norika. Jezdí na něm každé sedlo, je to prostě kulička bez kohoutku. Máme sice poprsák, ale není to ono. Chceme zkusit podsedlovou dečku anti-slip, kterou mají v nabídce na Equiservisu (stojí teda kolem 2.000,-). Ale mám na ni samé dobré reference. Spodní vrstva je (? sympatex-neopren ?) neklouzavá a prý velmi dobře drží sedlo právě na takových kulatých koních jako jsou poníci (norici...) a tak nějak počítám s tím, že budeme tuto dečku pořizovat i poníkovi. Doufám, že s touto cenou aspoň dlouho vydrží :-). Moc děkuji za konkrétní rady co se týče sedla!
Markéta Doležalová
Vloženo 6.1.2012 - 9:07
Reakce na 1428341:
Taky přidám zkušenost.
Máme na poničce (cca 130 cm) Däslo, tuším v 16 posedlí a nejširší komoře, jezdí v něm 11-letá slečna. Sedlo jako takové není špatné, jí se v tom prý dobře sedí a sedí v něm i hezky.
Nicméně s ním máme teď velký problém, ale těžko říct, jestli je to sedlem nebo tím, že máme hrůzostrašně tlustou poničku. V poslední době to došlo dokonce tak daleko, že jsem na ni dala sedlo na velké koně, s asi 3 komorou a to docela fungovalo. Ale zpět k Däslu.
Problém je ten, že se na ní sedlo neustále přetáčí a to v poslední době dokonce tak, že by při vyšším chodu bylo schopné sjet. Ale to bude tím, že je tlustá. Ale hlavní problém je ten, že to sedlo je prostě křivé. I tady se nabází polemika, jestli je to tím, že na tak širokém hřbetu nemůže korektně sedět nebo třeba tím, že je křivý jezdec, ale prostě když jsem si do něj v létě sedla (nutná korekce poníka), byla jsem zděšená, jak je sedlo pokroucené, křivé, nedalo se v tom sedět.
Ale na pohled nic vidět není, když není sedlo na koni, žádná křivost se neprojeví, takže je možné, že je to fakt poníkem nebo jezdcem.
Co ale mohu doporučit určitě je ta protiskluzová dečka. Já jsem ji dostala spolu s drezurním sedlem, ale začala jsem ji dávat právě téhle ponici, protože už jsem nevěděla, kudy kam. A je to perfektní, sedlo se ani nehne (nebo nám trošku jo, ale to je extrém), u poničky 100% spokojenost a v podstatě nutnost. Až zhubne (ohřebí se), bude to snad lepší.
Ale na velkých koních z toho až tak odvázaná nejsem v tom smyslu, že pod normální dečkou si sedlo sjede do správné polohy tak nějak samo, čemuž je tady zabráněno. Tak nevím, jestli to mám řešit nebo ne, na jednu stranu se na kulatějších koních sedlo nehýbe, na druhou stranu nevím, jestli je to dobře, ale je fakt, že kobyly si zatím nestěžovaly.
Přikládám foto poničky se sedlem, samotné foto bohužel nemám, na fotce nad křížkem právě s tou protiskluzovou dečkou.
evca-sovkova
Vloženo 6.1.2012 - 13:19
Jojo, přesně to jsme chtěla dodat! Máme tuhel antislip několikrát ve stáji (stojí myslím kolem 2300,-) a několikrát jsem jí na moje sedlo vyzkoušela - mnohem lepší, opravdu se to zlepšilo a neklouzalo to tolik, takže super dečka, určitě by mohla stačit :) Akorát pro mě bohužel moc velká investice (navíc mi v Equiservisu bylo řečeno že je nutné mít 2 tyhle dečky a pravidelně je prát, aby neztratily účinnost.. na což já peníze bohužel nemám), nicméně pořídila jsme si beránka pod sedlo a taky se trošku zlepšilo :) Jinak to sedlo je fajn, jak říkám je pohodlné a pro děti super, kromě toho že klouže asi není na co si stěžovat.. holt plastové sedlo no :)
Markéta Doležalová
Vloženo 6.1.2012 - 13:27
Reakce na 1429258:
Tak to já mám jinou, od Kentauru, nevím, jak se liší od té vámi popisované, nicméně stojí téměř polovinu- http://www.elisabeth-cheb.cz/www/z07007078.html a má teda ještě neoprenovou výztuhu, to nevím, jestli tam antislip z Equiservisu má a zda je to u vás žádoucí nebo ne.
Nicméně si myslím, že účel splní úplně stejně. Je zajímavé, že ji na webu Equiservisu donedávna měli...
Dagmar Machačová
Vloženo 7.1.2012 - 12:51
Reakce na 1429260: Je pravda, že v té dečce nevidím rozdíl od té nabízené v Equiservisu (tedy krom ceny). Děkuji za tip. Jak píšete o tom sedlu od Dasla, zřejmě je to ten problém co zde zazněl, ohledně těchto levných sedel - může být křivé. Když jsem si před lety kupovala takové levné sedlo na moji kobču, tak mi právě prodávající říkala, že holt musím mít štěstí na dobrý kus, já ho měla a sedlo jsme velmi dlouho používaly k oboustranné spokojenosti (mé i kobyly :-) ). Pouze mi sedlář přidělal větší kolenní opěrky a několikrát docpal. Mám však strach, abych koupí špatného kusu dceři nezkazila sed, který má z ježdění na madlech opravdu velmi pěkný. Kdybychom kupovali nové, tak asi vyhrál Wintec 250 a nebo se spíše domluvíme s paní Dohnalovou, která prodává sedla použitá a nechali by jsme si poradit :-) a vyzkoušet více sedel. Sama mám teď Kentaura z druhé ruky a jsem velmi spokojená.
Shanoona Al Magnoona
Vloženo 9.1.2012 - 18:37
Ja mam ponici, cca 130 nebo 135 cm KVH, mame pony indii, posedli 16", to nam v lete, kdyz byla nasvalena, s berankem neklouzalo ani pri skakani. Ted pres zimu pribrala, 2 mesice nic nedelala, protoze jsem ji koupila sedlo Jan Hauzr Nova, ale po trech jizdach ji otlacilo (jeste si tak nekdy necham poradit...) ... Takze hodne opadla ze svalu a celkove dost pribrala. Koupila jsem sedlo Daslo, jako docasne reseni, a s podocasnikem fajn, mam k nemu 3 komory, ted vaham jestli pouxivat 30 nebo 28 (z 27 Hauzra se mi otlacila, ale 30 mi prijde siroka, takze podkladam berankem). A doufam, ze pres leto az schodi, nebude klouzat. Jinak pri nasedani nam pomohla szmpatexova mrizka, stoji asi 160 korun, prodava ji treba Jan Hauzr, dava se pod podsedlovku a neni pod ni videt. Od te doby nasedam bez pretaceni. Jinak ted spise resim problem, ze se mi zda, ze kobce zasahuje lopatka jakoby hodne dozadu a tim padem nemuze mit vzkrojena sedla, ale jenom drezurni nebo s rovnou bocnici... Snad najdu vyhovujici...