Co se děje za humny

19. 10. 2012 Michaela Burdová Autor fotek: Oldenburghorse.net, Newsschopper.co.uk, Google.com

Minule jsme se mohli podivovat, nad čím vším okolo koní bádají vědci, dnes se budeme držet koní a lidí v realitě všedních (i nevšedních) dnů. Realita s sebou někdy nese téměř hororové zážitky, zvlášť když se splaší kočár s turisty. Mathias Rath se navrací do sedla Totilase a máme tu možná novou jezdeckou disciplínu – extrémní trail. A na Global Dressage Forum se bude v drezurním výcviku skákat.

Romantika v kočáře?

NeuschwansteinRomantická projížďka se může proměnit v horor kdykoliv a kdekoliv - na vlastní kůži to poznala minulý týden skupina japonských turistů v bavorském zámečku Neuschwanstein. Kočí spadl v okamžiku, kdy spřežení vyrazilo, a kočár se řítil plnou rychlostí po cestě od zámku. Po cca 500 m narazil do zdi, katapultoval matku se dvěma dětmi (9 a 11 let), kteří utrpěli vážná zranění, a koně pokračovali ve své zběsilé jízdě. Nehoda si připsala dalších 5 zraněných, když kočár narazil do stromu a stojícího kočáru, na kterém naštěstí nikdo neseděl kromě kočího. Ten byl sražen na zem a s ním zbývající 4 japonští turisté.

Už 14 nehod kočárů v ulicích New Yorku jen za letošní rok vyburcovalo aktivisty k dalším protestům proti této turistické atrakci. Splašení koně řítící se za plného provozu ulicemi ohrožují nejen sebe, ale také obyvatele města. http://www.nyclass.org/node/1703

Koneckonců, nehody koňských povozů bývaly v historii New Yorku na denním pořádku - čtěte článek Města pohřbená pod nánosy hnoje - katastrofické scénáře minulosti.

Bude na OH v Riu více drezury?

Reportér BBC Ollie Williams se po vítězném olympijském tažení britské drezury ujal ve svém komentáři nelehké úlohy vysvětlit dědicům kolébky turfu, v čem že to vlastně jsou tak dobří a co se v drezuře hodnotí (http://www.bbc.co.uk/sport/0/olympics/19202508).

Samozřejmě nezabíhal do podrobností, kterým laik nebude schopen porozumět, jisté je však jedno - triumf britské drezury přitáhl k této disciplíně pozornost. Není divu, že drezurní výbor FEI znovu požaduje pro OH v Rio de Janeiro vyšší kvótu pro svou disciplínu - konkrétně navýšit počet jezdců drezury z 50 na 60. Maximální počet koní na OH je 200, zvýšení počtu drezurních koní by tak znamenalo snížení kvót pro všestrannost a skoky. Na druhou stranu je nespravedlivé, že družstva všestrannosti mohou mít 5 členů (2 škrty), skoky 4 členy (1 škrt) a drezura jen tři členy družstva s tím, že všechny výsledky se započítávají. Přestože snahy drezurní komise o navýšení počtu koní nejsou ničím novým, zatím žádné rozhodnutí nepadlo.

Total RecallMatthias Rath - návrat do sedla Totilase

„Vedeme si dobře", tak okomentoval drezurní jezdec Matthias Alexander Rath začátky tréninku pod taktovkou bývalého šéfa holandské drezurní reprezentace Sjefa Janssena. Rath měl několikaměsíční pauzu kvůli infekční mononukleóze, která je vyřadila z účasti na olympiádě. Veřejnost na dlouhých 7 týdnů ztratila „černý zázrak" z očí. Mezitím alespoň Totilasova krev vydělávala - Paul Schockemöhle a jeho obchodní partnerka Ann-Katrin Linsenhoff investovali na 77. aukci Oldenburských koní ve Vechtě 200 tisíc eur za tříměsíčního hřebečka Total Recall.

www.welt.de

Změny ve Velké národní pro rok 2013

Aintree racecourse a BHA British Horseracing Autority oznámily plánované změny na trati Velké národní pro rok 2013 - jedná se o přesunutí místa startu a úpravu některých překážek.

Start se přesune dál od diváků a blíže k první překážce. Jezdci budou mít tak dost přehledného prostoru i pro komunikaci se startérem, kratší vzdálenost na první překážku může mírně snížit rychlost, což je další benefit. Změny se týkají také profilů některých překážek, doskokových zón a zavlažování. Dostih doznal nějaké změny už po roce 2011, kdy na trati přišli o život dva koně - další dva koně ovšem zahynuli v roce 2012, což znovu otevřelo otázku bezpečnosti. BHA se k úmrtím koní According to Pete a Synchronized vyjádřila s tím, že tyto případy byly nepředvídatelné a nebylo možné jim předejít. According to Pete byl sražen jiným koněm a Synchronised si zlomil nohu, když jeho sedlo opustil žokej a běžel volně. Podle RSPCA (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) a WHW (World Horse Welfare) by bylo potřeba ještě zúžit startovní pole (dosud účast 40 koní), protože by tím mohl snížit počet nehod způsobených volně se pohybujícími koňmi, kteří ztratili jezdce.

www.aintree.co.uk

Extrémní trail - nová disciplína?

V německém Herbsteinu vznikl po vzoru amerického zakladatele extrémních trailů Marka Bolendera park s umělými překážkami simulujícími extrémně náročný terén na ploše necelých dvou hektarů. Mimo přírodní valy, seskoky, skalky nebo rybníky se zde setkáte i s můstky nebo závěsnými mosty. Nejde o adrenalin, koně lze na překonávání takového trailu postupně nacvičit od práce na překážkách na ruce - viz (http://www.youtube.com/watch?v=RgyReKpcZ-o).

Absolvování extrémních trailů je možné v jakémkoliv jezdeckém stylu. Je to tedy nová výzva pro rekreační jezdce, kteří hledají tu „svou" disciplínu i pro průkopnické pořadatele. Kurzy nabízí jak sám Mark Bolender, tak Andrea a Hardy Baumbach, kteří v Německu založili German Extreme Trail Association a pořádají jak soutěže, tak kurzy. Mezitím vznikají další centra, např. Gut Heinrichshof u Drážďan.

Doživotní zákaz chovu koní pro známou autorku knih o koních

Lesley SkipperPokud si někdo myslí, že známý autor knih o koních nemůže třít bídu s nouzí, tak je na omylu. Zřejmě nedostatek financí dostal Lesley Skipperovou a jejího manžela do situace, kdy 3 z jejích 4 koní strádali tak, že museli být utraceni. Žalobu podala organizace RSCPA a její inspektor Garry Palmer prohlásil, že tito lidé moc dobře věděli, jak se mají o koně starat, ale neučinili tak. Tato okolnost jim u soudu přitížila. Lesley Skipperová napsala několik úspěšných knih - Understanding Horse Behaviour, Inside your Horse's Mind and Realise Your Horse's True Potential.

Podobný případ se týkal chovatelů shirských koní. Graham Hasemor a jeho dva synové byli členy asociace chovatelů tohoto plemene (Shire Horse Society). Oba synové působili jako rozhodčí na přehlídkách shirských koní. Vážné zdravotní problémy koní se snažili léčit sami a koně bez adekvátní veterinární péče zbytečně strádali, jeden musel být utracen. Za týrání jim byla udělena pokuta a povinnost uhradit náklady léčby ve výši 42 tisíc liber. Inspektoři RSCPA požadovali doživotní zákaz držení zvířat, ale toto soud zamítl a koně jim nebyli zabaveni - museli být z péče RSCPA navráceni majitelům.

Světový pohár Rolex zahájil v Oslu

První kolo Západoevropské ligy Světového poháru v Oslu nejlépe zvládl Holanďan Jeroen Dubbeldam na BMC Utascha. Soutěž přilákala hvězdné pole včetně třech olympijských šampionů a současného držitele titulu světového šampiona, kterým je Švýcar Steve Guerdat.

Kdo očekával, že vstupní test bude spíše rozjížděcí, toho norský stavitel parkurů Anders Hafskiold zaskočil. Třináct překážek sestavil do kurzu vyžadujícího maximální přesnost a kontrolu a také skokovou sílu, protože 4 překážky byly na poctivé míře 160 cm, včetně 1,90 širokého triplebaru, po němž následoval trojskok kolmý skok a dva oxery. Na této řadě chybovalo 23 jezdců ze 40 a pouze 8 jezdců zvládlo projet parkur čistě.

  • 1. BMC Utascha SFN (Jeroen Dubbeldam) NED 0/0 43.79;
  • 2. Louis (Beat Mandli) SUI 0/0 43.83;
  • 3. Carlo (Sergio Alvarez Moya) ESP 0/0 43.95;
  • 4. VDL Groep Verdi (Maikel van der Vleuten) NED 0/4 43.86;
  • 5. Hello Sanctos (Scott Brash) GBR 0/4 46.8

www.fei.org

Ingrid Klimke na Global Dressage Forum

29.-30. října se bude konat v holandském Hooge Mierde další ročník mezinárodního sympozia o drezuře. K nejvýznamnějším účastníkům fóra bude patřit čerstvá držitelka zlaté medaile ve všestrannosti z Londýna Ingrid Klimke. Jméno Klimke je ve světě jezdectví legendární, otec Ingrid Dr. Reiner Klimke byl nejúspěšnějším jezdcem v historii olympijských her. Ingrid je úspěšnou jezdkyní jak ve všestrannosti, tak v drezuře na úrovni GP. Na GDF chce prezentovat svůj - poněkud neobvyklý způsob přípravy drezurních koní. Její metodika zahrnuje cílenou práci na kavaletách. „Překvapením pro některé účastníky bude používání kavalet a bariér, tedy prvků, které využívají skokoví jezdci, k motivaci koně, k lepší angažovanosti zadních nohou koně s cílem zlepšit kvalitu chodů a rozvoje kadence a pružnosti," říká Ingrid Klimke.

Greenwich ParkGreenwich Park - daň za olympiádu

Slavný park v současné době připomíná spíše bitevní pole než kouzelné zátiší, které sloužilo Londýňanům k relaxaci od roku 1820. Jak sportovní svět pěl chválu na velkolepé kulisy pro olympijské jezdectví, obyvatelé Londýna zatínají pěsti a nevěří, že se park dá do pořádku dřív než za tři roky. Někteří tuto situaci považují za vážný precedens pro případné příští pokusy využít park pro jiné účely.

Mluvčí Sdružení protestující proti využití parku (No to Greenwich Olympic Equestrian Events - NOGOE) Sev D´Souza prohlásil, že jedno z nejkrásnějších míst v Londýně je v troskách. Sdružení přátel Greenwichského parku je naopak toho názoru, že práce pokračují dobře a věří, že se podaří jej dát do původního stavu v krátké době.

Antidoping - novelizace seznamu zakázaných látek

FEI vydala aktualizovaný seznam zakázaných látek platný od 1. ledna 2013. Přibylo na něm pět nových látek:

  • Cyclosporin - imunosupresivum
  • Tropikamid - vliv na CNS
  • Sarapin - přírodní substance z masožravé rostliny na chronické bolesti
  • Delmadinon a Chlormadinon - snižují hladinu testosteronu a mjí potenciál ovlivnit výkon
  • Fentanyl (syntetická droga 40x silnější než heroin - dnes se šíří Evropou mezi narkomany) a morfin přecházejí z kategorie zakázaných do kontrolovaných látek, hormon deslorerin (řízení cyklu u klisen) byl ze seznamu vyřazen.

A co se psalo na zahraničních webech o vítězi Velké pardubické?

Peter Mason z guardian.co.uk uvádí svůj článek neúspěchem favorizovaného Trezora (8. místo), v jehož sedle jel vítěz Velké národní Liam Treadwell. I přes tento neúspěch byl s výkonem Trezora spokojen a plánuje s ním účast i v příštím ročníku. To, že Trezor nedostál své roli favorita, přičítá žokej těžkému terénu. A jak Mason vidí vítězství v českých barvách? Rozhodně ne „česky". „Snadné vítězství s náskokem 16 délek klisny francouzského chovu Orphee des Blans v dostihu o 70 tisíc euro má britské kořeny, protože žokej Jan Faltejsek strávil 6 let u trenéra George Charltona v Anglii..." (Charlton trénoval Knockar Beau, se kterým Faltejsek získal cenné 6. místo ve Zlatém poháru v Cheltenhamu.)

Také Marcus Armytage z telegraph.co.uk si od prvních řádků přihřívá britskou plévku: „...Vítězství outsidera 54:1 má však britské pozadí - vítěznou klisnu jel Jan Faltejsek, který donedávna působil na severu Anglie u trenéra George Charltona."

Rozsáhlý článek o Velké pardubické z pera Martina Cápa vyšel na www.turftimes.de.

Podobné články
Blesk

Další těžká rána postihla rodinu Schumacherových. Tentokrát se vyrovnávají s odchodem milovaného koně Gunners Enterprise, který musel být uspán.…

Česká televize

Čínští vědci představili prvního naklonovaného plnokrevného koně, který přišel na svět v Číně a získal zde úřední registraci. Takto zrození koně by…