Retro čítárna: před rokem v červnu

6. 7. 2016 EQCH redakce Autor fotek: archiv Equichannelu

Začaly prázdniny a doba dovolených. Proto se většina jezdců a milovníků koní ve chvílích, kdy právě nejsou se svými čtyřnohými miláčky, ubírá směrem k vodě či objevovat kraje a zvyky známé i neznámé. Naštěstí se dá moderní doba nazvat i dobou „on-line“ a není tedy problém se kdekoliv a kdykoliv připojit a EQUICHANNEL.cz tak je všude s vámi – a vy s námi. Při čekání, co nového a zajímavého vám přineseme v červenci, si pojďme shrnout červen letošní i loňský.

Červen loňský

 Kdybyste mezi jezdci udělali anketu, která koňská vlastnost je nejčastější příčinou problémů, o první příčky by se pravděpodobně dělily dvě - labilita (případně zvaná též přecitlivělost, lekavost, utíkavost a podobně) a dominance. Katka Lipinská pro nás připravila článek o dominanci - co to vlastně je a jak si s ní poradit, neboť dominantních koní není třeba se bát. Zaměřila se také na to, zda chceme závodit s malými sportovními koňmi, a reagovala tak na iniciativu vztahující se k vytvoření kategorie malého sportovního koně. A protože velmi dobře ví, s čím se často jezdci (a koně) trápí, věnovala se také problémům s přilnutím, neboť přilnutí je často jednou z nejsledovanějších věcí. Proč? Dozvíte se v článku. A aby toho nebylo málo, podívaly se s Terezou Kucharskou na úplné základy fungování koně a člověka, tedy zpátky na zem.

Všestrannost se v naší zemi těší čím dál větší oblibě, ale v poslední době se množí fatální pády v krosu... Souvisejí se shromážděním koně? To je článek, který přináší nejen velmi zajímavou hypotézu, ale také oponující názor Chrise Hectora. A co si myslíte vy?

 Možná jste si toho někdy všimli také. Odfrknutí, cosi jako povzdechnutí, olíznutí a přežvýknutí - tento souhrn aktů prý doprovází okamžik, když se kůň naučí něčemu novému. Právě okamžik olíznutí a přežvýknutí je údajně momentem pochopení, vstřebání myšlenky. A většinou vyžaduje čas. Zajímavé téma? Nenechte si jej ujít v článku nazvaném „Olizování, přežvykování = učení?"

To Martin Black se zajímal o hřebčí starosti, tedy připouštění na pastvině a připouštění z ruky. Lucie Čížková se svěřila se svým velkým chovatelským úspěchem v zahraničí, kdy se její klisnička kvalifikovala do finále německého Fohlenchampionatu (tento článek si rozhodně nenechte ujít, protože i pokračování bude stát za to). Dění z brněnské Národní výstavy hospodářských zvířat a zemědělské techniky pro nás shrnul Blahoslav Políček. A znovu jsme se s českými chovateli podívali do zahraničí, neboť na světové výstavě haflingů, kterou nám více přiblížila Veronika Jenikovská, měla ČR celkem deset zástupců.

Velmi oblíbená je u vás rubrika „Když se svěří...": Moniku Brucknerovou alias Czarownicku znáte nejen z jejích článků u nás na Equichannelu, ale také jako častou přispěvatelku do zdejší diskuze, kde dokáže zkušeně poradit a jméno Cyril Neumann je mezi koňáky skutečně známé. I on se nám svěřil a i jeho myšlenky si rozhodně nenechte ujít.

A ani loni v červnu jsme nezapomínali na sportovní dění. Monika Suchánková nás vzala na II. kvalifikaci na 125. Velkou pardubickou a Eva Holubcová za trojkorunou, kterou po 37 letech získal American Pharaoh. S Michaelou Javůrkovou jsme se podívali na Kritéria mladých koní v Suché a Velkou cenu Litomyšle.

 Nedostižní černí hřebci Hatátitlá (Blesk) a Ilčí (Vítr) se stali snem mnoha (nejen) dívek. Nevíte, o koho se jedná? A co takhle jméno Vinnetou? Ano, tato jména k sobě neodmyslitelně patří a proto si s námi a Filipem Minaříkem pojďte na filmového Vinnetoua zavzpomínat.

Řada přišla i na vaše příběhy a fejetony, povídání na červen... o dostizích, aneb jak sázet/nesázet z pera Lucie Dvořákové prozradí, jak přemýšlí sázkař-zelenáč.

Červen letošní

Léto je pro jezdecký sport ideálním obdobím a proto nezapomínáme na výcvik koní i jezdců. S Jindřiškou Marvanovou jsme se proto ještě jednou vrátili za Charlotte Dujardin a Carlem Hesterem do Jerezu. Radka Kašpárková se pod vlivem faktu, že jsou na jízdárnách vydávány povely ke korektním pomůckám, jezdci se učí, jak správně koni sdělit, co po něm chtějí, ale už méně se řeší, jak nebo jestli vůbec to někdo vysvětlil koni, rozhodla napsat článek o aktivaci zádi a práci zadních nohou - tedy prvopočátcích tréninku koně. To Katka Lipinská přešla od teorie k praxi a přinesla nám trošku inspirace pro drezurní motání, a jak už naši čtenáři jistě dobře ví, Katčiny články rozhodně vždy stojí za to číst.

A protože výcvik koně i jezdce přináší odměny na skokových kolbištích, drezurních obdélnících, dostihových drahách atd., nevynecháváme ani informace ze sportovních klání. Monika Suchánková pro nás shrnula dění na dostihovém závodišti v Pardubicích, kde v sobotu 4. června proběhlo celkem osm dostihů a v Ceně města Pardubic zvítězil Ter Mill, o týden později nás provedla dalším pardubickým dostihovým dnem, jehož vrcholem byl Zlatý pohár a shrnula také dění při II. kvalifikaci na 126. Velkou pardubickou. Malé jezdecké naděje se sešly v Zámecké stáji Plandry, kde proběhlo druhé kolo Lead Rein poháru. Díky Michaele Javůrkové jsme se také mohli podívat za průběhem Velké ceny Litomyšle, kde zvítězil Jiří Luža. I chladnokrevní koně jsou aktivními sportovci, a tak pro nás Natalie Blizňáková připravila článek o dni chladnokrevných koní v Třešti.

 Bílí šampióni, to bylo červnové téma Evy Holubcové - tentokrát se zaměřila na ty zahraniční a příště se bude věnovat českým bílým hvězdám (těšíte se tak, jako my?).

Právě v letním období číhá na koně nebezpečí v podobě příliš bohaté pastvy a jistě i vy jste zažili situaci, kdy se vám kůň ve stáji neplánovaně přecpal (ach ti útěkáři). Proto určitě nevynechejte článek MVDr. Kamily Retta na téma „Když se kůň dostane do krmírny... nebo na příliš bohatou pastvu".

Zdá se vám, že přinášíme málo zajímavostí? A co takhle povídání o dvou koňských „kadeřnicích"? Rozhodně si nenechte ujít také další z článků ze seriálu „Když se svěří..." - tentokrát se totiž představuje Dana Kusebauchová, jejíž články plné neuvěřitelných příhod jste si velmi oblíbili. Česká hiporehabilitační společnost slaví 25 let od svého založení. Organizace, která sdružuje 44 hiporehabilitačních středisek a desítky jednotlivců z celé České republiky, zajišťuje nejen svým členům vzdělání a odbornou praxi tak, aby hiporehabilitace probíhala vždy tak, jak má, a aby byla bezpečná. Více se dozvíte v článku.

A nezapomněli jsme ani na vaše příběhy:

A myslí na vás také naši partneři! Tým Equiservisu proto připravil článek na téma Jak vybrat bezpečnostní přilbu na koně ... a něco navíc. Tým Equitum pak myslel na koně a přinesl tipy, jak udržet koňskou alergii na hmyz na uzdě a vyhnout se letní vyrážce.

Užijte si léto a stíhejte číst EQUICHANNEL! :-)

Podobné články

Časopis Jezdectví dnes vydal tiskové prohlášení o změně na postu šéfredaktora, které níže otiskujeme v plném znění.

/data/imgs/00313045l.jpg

Milí přátelé, zpráva měsíce května pro všechny naše fanoušky je tu! Portál EQUICHANNEL a časopis Jezdectví se spojují pod křídly nové mediální…